Wachten op Olympisch vuur

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vanuit de Harbour Centre Tower – waarbij 360 graden uitgekeken kan worden over de stad – heb je een mooi uitzicht op BC Place, het gebouw met het witte dak waar morgen de openingsceremonie zal plaatsvinden. (Foto: Boudewijn Sleutjes).

DOOR BOUDEWIJN SLEUTJES

Vancouver is de stad waar dit jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden. Boxtelaar Boudewijn Sleutjes studeerde er en keerde terug om getuige te zijn van dit grote sportevenement. Hij doet elke week verslag vanuit Vancouver. Vandaag deel 3.

Het olympisch vuur zal morgen zijn laatste kilometers maken, voordat het officieel ontstoken zal worden voor de start van de Spelen. Het olympisch vuur heeft dan een tocht van 106 dagen achter de rug. Na aankomst van de vlam vanuit Griekenland begon de tocht op Vancouver Island in Victoria, de hoofdstad van British Columbia, op 30 oktober 2009. In totaal heeft de vlam dan ongeveer 45.000 kilometer afgelegd in Canada, per vliegtuig, te voet, te paard, met sneeuwmobiel of hondenslee. Daarbij zijn alle provincies aangedaan.

De tocht is zo gepland dat ongeveer 90 procent van de Canadezen binnen een uur rijden van de vlam op een bepaald punt in de route verwijderd waren. Gelet op de enorme omvang van Canada is dat een hele prestatie! Daarbij is dus ook het ruige en koude noorden van het land aangedaan, waarbij temperaturen van minus 37 graden Celsius zijn gemeten tijdens de tocht. De vlam is dan ook een paar keer door de barre omstandigheden gedoofd.

Gelukkig zijn er altijd reservefakkels aanwezig, zodat het vuur altijd blijft branden tijdens de tocht. Vele beroemdheden hebben de toorts mogen dragen. Op de laatste dag, morgen dus, zal de fakkel onder andere worden gedragen door Arnold Schwarzenegger in Stanley Park. Stanley Park is een van de grootste stadsparken ter wereld. Het ligt noordwestelijk tegen downtown Vancouver aan. Vanuit mijn appartement beland ik in ongeveer tien minuten in dit prachtige natuurgebied. De vele bospaadjes ken ik goed omdat ik regelmatig mijn hardlooprondje afleg vanwege de mooie natuur en het uitzicht. Daarom zal ik morgen ook zeker langs de kant aanwezig zijn om het olympisch vuur te gaan bekijken.

GO CANADA, GO!
Aan alles voel je dat het nu toch echt gaat beginnen. Op Granville Street, een van de winkelstraten in het centrum, is het nu aanmerkelijk drukker dan een paar weken geleden. Gisteren heb ik nog een wandeltochtje gemaakt met een aantal vrienden langs het olympische dorp, dat hermetisch is afgesloten.

De generale repetitie van de openingsceremonie is een paar dagen geleden met succes afgewerkt. Vrijwilligers met blauwe jasjes lopen rond om media en sportfans van informatie te voorzien. Op de bussen wordt het digitale bord met eindbestemming afgewisseld met ’Go Canada go!’. De laatste reclamestickers worden overal geplakt, eveneens met deze tekst. De schilders hebben hun werk gedaan in de stad. De verf is net op tijd opgedroogd. Een dag voordat de media de schijnwerpers op Vancouver zal schijnen.

Vanaf nu is mijn stad het middelpunt van de wereld voor de echte wintersportfanaten. Morgen zal de openingsceremonie plaatsvinden op het BC Place, normaal gesproken de thuishaven van de BC Lions, het American footballteam van Vancouver. Komende zaterdag zal het startschot vallen voor de vijf kilometer bij de mannen. Waarschijnlijk ben ik dan in het Holland Heineken House om de wedstrijd te bekijken. Ik heb er zin in, de Olympische Winterspelen 2010 kunnen beginnen!
11 februari 2010

Print deze pagina

Terug