CARRIČRE JORDY VAN DEN BOER FLINK IN DE LIFT

Genieten van muziek, elke dag weer

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jordy van den Boer is op carnavalszaterdag in zaal Hof van Liempde te gast. Hier verzorgt hij twee optredens. (Foto: Camiel Donders).

DOOR MARC CLEUTJENS

De tijd dat kroegbazen Jordy van den Boer (19) voor een paar tientjes inhuurden om plaatjes te draaien en wat liedjes van Jan Smit te zingen is voorbij. De zanger van het Nederlandstalige levenslied uit Boxtel besloot een jaar geleden helemaal voor de muziek te gaan en pakt de zaken een stuk professioneler aan. Nu zingt hij in zalen waar soms een paar duizend mensen zijn liedjes uit volle borst meezingen, is hij te gast op het festival van het levenslied en wacht zelfs een optreden op de Tilburgse kermis. Maar eerst een rondje carnavallen in de regio...

Zijn baas is flexibel en knikt meestal goedkeurend als Jordy vraagt om wat eerder naar huis te gaan omdat er een optreden wacht. De Boxtelse zanger werkt na zijn technische opleiding als elektricien bij de firma Van Aalst, die haar thuisbasis heeft in Oss en Breda. ,,Toevallig werk ik nu in mijn eigen woonplaats”, vertelt Jordy in zijn ouderlijk huis in de Stationsbuurt. ,,We zijn aan het werk op de plek waar vroeger Emmaus stond en nu een nieuw zorgcentrum gebouwd wordt.”

CONTINU OP STAP
Ooit hoopt hij afscheid te kunnen nemen van zijn huidige werkkring, ook al zit hij niet op de schopstoel en bevalt zijn job uitstekend. ,,Maar als je hart in de muziek ligt is het een wens en droom dat je er ooit elke dag professioneel mee bezig kunt zijn”, vertelt Jordy. Nu ligt de nadruk doordeweeks op het werk als elektricien en vinden de meeste optredens in de weekeinden plaats. ,,Ik kan het goed combineren, alleen met carnaval heb ik altijd een weekje vrij. Dan ben ik een paar dagen lang continu op stap om optredens te verzorgen.”

In zaal Hof van Liempde bijvoorbeeld, waar hij ooit met zijn eigen drive-in discotheek een feest opluisterde en uitbater Joep Boleij hem een paar liedjes hoorde zingen. ,,Nu ben ik geboekt voor twee exclusieve optredens in Liempde, op zaterdag met carnaval. Leuk om op die manier terug te keren op een van de plekken waar ik ooit ben begonnen.” Jordy heeft die dag meer shows en zal in Boxtel zingen in gemeenschapshuis De Rots. Ook Waalwijk wordt aangedaan, op andere dagen zijn er optredens in onder meer Udenhout en Oisterwijk.

,,Carnaval is een drukke, maar vooral ook gezellige tijd waarin ik veel nieuwe mensen ontmoet”, vertelt de Boxtelaar. ,,Het leukste is om al die mensen die je vaak niet eerder hebt gezien kennis te laten maken met mijn muziek.” Dat Jordy’s liedjes aanslaan ontdekte hij vorig weekeinde tijdens twee shows in Gilze-Rijen waar hij speelde voor bijna drieduizend man. ,,In het publiek zag ik verschillende mensen de teksten van mijn hit ’Als je me aanraakt’ meezingen. Mijn lied! Een groot compliment.”

X-FACTOR
Jordy’s zangcarričre begon al op jonge leeftijd. De kleuterjuffen Ike en Wendy van de Angelaschool herinnerden hem eraan toen hij vorig weekeinde meedeed aan het benefietconcert in Podium Boxtel voor Haďti. ,,Als oud-leerling was het heel leuk om mee te doen. En het voelde als thuiskomen”, blikt Jordy terug op de show waarin hij de hoofdgast was. ,,En wat bijzonder dat kinderen dat in zo’n korte tijd konden organiseren.”

Als jong manneke zong hij al veel liedjes op school, tijdens maandvieringen was hij altijd haantje de voorste om Jantje Smit te playbacken. Bij het afscheid in groep 8 kroop hij in de huid van Enrique Iglesias. ,,De echte liefde voor het zingen kwam in de tijd dat ik een drive-in discotheek had. Naast plaatjes draaien ben ik gaan zingen; werk van Jan Smit en van Nick en Simon.”

Hij deed ook mee aan de Boxtelse variant van de X-Factor en werd daar ontdekt door jurylid Freek van Daal, bekend van One Two Trio. Van Daal toonde zich gecharmeerd van het natuurtalent van de jonge Boxtelaar. ,,Waar Jordy verschijnt, gebeurt iets”, zegt Van Daal, die optreedt als zijn manager en de professionalisering van Jordy’s carričre mee vorm geeft. ,,Veel artiesten doen gewoon hun ding en missen eigen identiteit. Bij Jordy is dat anders; hij heeft niet veel nodig om mensen mee te krijgen.”

ZANGLES
Dat hij zijn talent krijgt aangewaaid en achterover kan leunen is een misvatting. ,,Ik geniet van de muziek, elke dag weer. Maar ik ben er ook elke dag heel bewust mee bezig. Ik zing elke dag, bestudeer mijn repertoire en oefen nieuwe liedjes. Eenmaal per week heb ik zangles.” Het zingen van covers van vooral Jan Smit deert hem niet. ,,Jan Smit is mijn grote idool, zijn liedjes zijn overal bekend en worden door iedereen meegezongen.” Jordy kan zelfs geboekt worden onder de noemer ’Jordy zingt Jan Smit’. Tijdens andere shows wisselt hij eigen nummers af met covers van Jan Smit en andere Nederlandstalige artiesten.

De volgende stap op weg naar verdere professionalisering zal de presentatie van een nieuwe single zijn. De tekst en de muziek zijn al klaar, de werktitel luidt ’Kijk vooruit’. Maar voordat dat schrijfje op de markt wordt gebracht, wacht eerst de intensieve carnavalstijd. In huize Van den Boer zijn ze er klaar voor; vader Theo en moeder Mien steunen hun zoon door dik en dun en vormen de ruggengraat van de 150 leden tellende fanclub. Hier staat echt alles in het teken van de muziek. De imposante wall of fame hangt daarom vol met de mooiste herinneringen aan Jordy’s nog prille zangcarričre. Die muur is over een tijdje vast veel te klein om alle memorabilia op te hangen.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jordy van den Boer, gefotografeerd tijdens het benefietconcert van de Angelaschool voor Haďti. (Foto: Peter de Koning).
11 februari 2010

Print deze pagina

Terug