GEMONDE WACHT KLEURRIJK CARNAVALSFEEST

Carnavalsdassen voor Mullukzuipertjes

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pastoor Piet Goedhart deelt carnavalsdassen uit aan leerlingen Femke Akkermans, Lauren den Otter en Floris Koek uit groep 6 van de Sint-Lambertusschool. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Gemondse carnavalsdassen zijn dit jaar erg populair. De rood met gele sjaals met daarop een Mullukzuiper zorgen ervoor dat de inwoners van Mullukzuipertjesland komende week kleurrijk voor de dag kunnen komen. Ook zal dit jaar in Gemonde het vastenavondlied weer klinken, na afloop van de carnavalsmis in de Sint-Lambertuskerk.

Drie jaar geleden ontstond het idee een das voor Gemonde te laten ontwerpen. ,,De mensen lopen er hier nooit zo opgesmukt bij met carnaval, zoals je dat in bijvoorbeeld ’s-Hertogenbosch ziet”, vertelt pastoor Piet Goedhart. ,,Met een vrolijke das hoeven ze maar weinig te doen en zien ze er toch feestelijk uit. De afbeelding van de Mullukzuiper geeft een echt Gemonds tintje aan de das.”

De dassen kosten 11,11 euro en wordt verkocht bij Joke van de Sande, ijzerhandel Willy Schellekens en bij de pastorie van de Sint-Lambertusparochie. En de verkoop loopt als een trein, meldt Goedhart. ,,Willy Schellekens is zelfs al helemaal door de dassen heen. Het zou natuurlijk leuk zijn als de Gemondenaren tijdens carnaval massaal met de das rondlopen. Dat zal er echt heel vrolijk en gezellig uitzien.”

ROMMELPOT
Leerlingen uit groep 6 van de Sint-Lambertusschool verheugen zich extra op carnaval. Tijdens de carnavalsmis gaan ze het oude Vastenavondlied zingen. De leerlingen vroegen hun grootouders of ze het oude doedel- of rommelpotlied, beter bekend als het vastenavondlied, nog kenden. De opa’s en oma’s bleken zich allemaal verschillende versies lied te herinneren. Samen met leerkracht Wim Verhoeven werd daarvan één lied gecomponeerd. ,,Op uitnodiging van pastoor Goedhart treden de leerlingen zondag op in de kerk”, vertelt Verhoeven.

Het vastenavondlied werd vroeger gezongen op Aswoensdag, als startsein van de vastentijd. ,,Vroeger gingen groepen kinderen op vastenavond langs de deuren met een doedelpot”, herinnert leerkracht Verhoeven zich. ,,Die werd gemaakt van een conservenblik met een gedroogde varkensblaas met daarin een rietstokje. Door met vochtige vingers over dat rietje te wrijven, ontstond een brommend geluid. Daarbij werd het lied gezongen.” De leerlingen van groep 6 hebben zelf ook een rommelpot gemaakt. Hiervoor werd echter geen varkensblaas maar een plastic zak gebruikt.

Op de website van de Sint-Lambertusschool is de tekst van het vastenavondlied terug te vinden.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Gemondse dassen zorgen dit jaar voor een kleurrijke carnaval in Mullukzuipertjesland. (Foto: Albert Stolwijk).
11 februari 2010

Print deze pagina

Terug