’Popgefokt doet oude tijden herleven’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse band Fahrenheits Twins speelt op het SP Jong Talent Podium tijdens het festival Popgefokt in 2009. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

DOOR SP

Muziek is een belangrijke cultuurvorm, waar veel mensen van genieten, zich door kunnen ontwikkelen en waar mensen bij kunnen relaxen. Vooral voor jongeren is muziek heel belangrijk, als uitlaatklep, om elkaar te ontmoeten en om de eigen identiteit te ontwikkelen. In het verleden kende Boxtel hierin een belangrijke voorstrekkersrol.

De huidige SP-fractieleden kunnen zich het welig tierende poptijdperk in Boxtel van begin jaren tachtig tot begin jaren negentig nog goed herinneren. Fractievoorzitter Eric van den Broek is nu 38 jaar en Nick Geerlings 31 jaar. Beiden constateren dat Boxtel weer begint te bruisen op gebied van pop- en jongerencultuur: ,,De organisatie van Popgefokt en de terugkeer van het jongerencentrum doen oude tijden herleven.’

In Boxtel was in die jaren veel te doen op gebied van pop- en jongerencultuur. De belangrijkste muzikale stroming die hier destijds te beluisteren was, begint aan het einde van de jaren zeventig. In die tijd doet zich een betrekkelijk nieuw verschijnsel voor in de Nederpop: een toenemend aantal groepen gaat zich bezighouden met het maken van popmuziek in de eigen taal.

Het nieuwe van deze trend is niet zozeer dat er Nederlandse teksten op een rock-ondergrond worden gemaakt, maar vooral het feit dat het hier om een vrij massale aangelegenheid gaat. Bands als Tedje en de Flikkers, Stampei, R.K. De Veulpoepers B.V., Toontje Lager en Polle Eduard staan aan het begin van deze trend. Ook Boxtel leverde een heuse trendsetter met de groep Berkels Blauw, onder aanvoering van frontman Josj van Berkel.

De Boxtelse popcultuur werd destijds vooral aangejaagd vanuit het jongerencentrum. Eerst vanuit locatie Duinendaal en later vanuit de locatie Den Dries, onder de namen Nieuw Open, Huis, Spinckx en Paradox. Regelmatig werd Boxtel in die dagen getrakteerd op culturele evenementen, zoals het internationale evenement Festival of Fools en optredens van landelijk bekende bands als Herman Brood, die meerdere keren een bezoek aan Boxtel bracht, Harry Muskee en The Nits. Ook Boxtel deed een duidelijke duit in het zakje. Plaatselijke topacts als Da Kluet, Kein Tiroler Musikanten, Kicking Bill, Mutha’s Pride en Go Rome lieten de harten van de Boxtelse popliefhebbers regelmatig sneller kloppen.

TEGEN RACISME
Ook de jongerenafdeling van de SP liet zich in die jaren niet onbetuigd. In juni 1993 organiseerde ze in Paradox een concert tegen racisme, met onder andere de Boxtelse hiphop-act Sonic Destruction. De SP-jongeren lieten de opbrengst van het festival ten goede komen aan de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsbeweging ANC.

Maar ook de Boxtelse horeca drukte haar stempel op de pop- en jongerencultuur. In die tijden werd de alternatieve popmuziek vooral naar voren gebracht in cafés als Becoloth (waar de toenmalige uitbater Henk van Bilsen aan de deur bepaalde wie wel of niet op de new wave van The Cult en The Cure kon meestampen), Pallieter (later vanaf 1986 Barbizon, waar de eerder genoemde Josj van Berkel de tapkraam bemande) en Het Rode Paard (vanaf 1986 De Beurs, waar uitbaters Annemiek Bevers en Bert Vugts, ’the fuck’, de sfeer bepaalden). In De Beurs waren ook regelmatig optredens van artiesten als de Big Bam Boom Band en Kaz Lux.

Vanaf 1993 kwam de klad in de Boxtelse pop- en jongerencultuur. Het toenmalige college van B. en W. kwam met het onzalige plan om Paradox te sluiten. Uiteindelijk werd de sloop van het jongerencentrum in 1995 een feit. Voormalig SP-raadslid Willem van Meurs noemde het plan destijds ’schandalig’ en kijkt er nu nog steeds op terug als een van de grootste blunders van de Boxtelse gemeenteraad.

Het zou tot 2009 duren, voordat Boxtel met B-Town weer een volwaardig jongerencentrum met een podium- en oefenruimtefunctie zou krijgen en bands weer een eigen platform hebben.

JONGERENFESTIVAL
In 2004 werd de jongerencultuur met een gezamenlijk initiatief vanuit jongeren, het jongerenwerk en de politiek, echter al nieuw leven ingeblazen met het jongerenfestival Popgefokt. Oorspronkelijk bedoeld om de politiek en jongeren dichterbij elkaar te brengen, is dit initiatief dankzij een club enthousiaste jongeren inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig jaarlijks muziekfestijn. Boxtelse bands worden via voorrondes enthousiast gemaakt zich een weg naar een van de podia op het hoofdfestival te spelen.

De cirkel is daarmee rond. De kinderen van de generatie van begin jaren tachtig, bepalen nu het gezicht van de pop- en jongerencultuur in Boxtel. En niet zonder succes. Acts als Mindstorm, SPCHLESS (met de Boxtelse drummer Bas van de Loo), de rapgroep HGF (Hoogheem Gangsta Families) en het inmiddels hard aan de weg timmerende Fahrenheit Twins (met Teun Duijghuisen en Sander Blom) doen de harten van popliefhebbers wederom sneller kloppen.

POLITIEK ANDERS DAN ANDERS
Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van nieuwsblad Brabants Centrum schrijven de politieke partijen die deelnemen aan de Boxtelse gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 een eigen serie artikelen. Zij zijn gevraagd zich te onthouden van politieke stokpaardjes en worden uitgedaagd zich op een andere manier te profileren dan doorgaans het geval is.

Natuurlijk proberen de partijen zich op allerlei manieren in de schijnwerpers te plaatsen om de gunst van de kiezer te winnen. De artikelenreeks in Brabants Centrum biedt hen daartoe een extra mogelijkheid. Vandaag de laatste bijdrage waarin de SP de lokale popcultuur belicht.
11 februari 2010

Print deze pagina

Terug