OLYMPISCHE WINTERSPELEN: HET AFTELLEN IS BEGONNEN

Veiligheid, speerpunt in Vancouver

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vanuit de Harbour Centre Tower – waarbij 360 graden uitgekeken kan worden over de stad – heb je een mooi uitzicht op Canada Place, Burrard Inlet en Noord-Vancouver. (Foto: Boudewijn Sleutjes).

DOOR BOUDEWIJN SLEUTJES

Vancouver is de stad waar dit jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden. Boxtelaar Boudewijn Sleutjes studeerde er en keerde terug om getuige te zijn van dit grote sportevenement. Hij doet elke week verslag vanuit Vancouver. Vandaag deel 2.

Helaas, weer niet gelukt. Ook de Richmond Olympic Oval waar over ongeveer twee weken onder andere Ireen Wüst en Sven Kramer voor Nederland zullen moeten gaan schitteren is gesloten voor publiek. Van veraf aan was er al een groot hek zichtbaar dat om de ijshal was geplaatst. Het zoeken naar een ingang mislukte. Bij het naderen van het hek was er een tweede binnenhekwerk zichtbaar met daar tussenin overal camera’s, die alles automatisch nauwgezet in de gaten houden. Behalve de tuinmannen, die de perkjes om de ijsbaan aan het inrichten zijn, was er niemand te zien.

VEILIGHEID
Veiligheid is een van de speerpunten tijdens deze Olympische Spelen. In downtown Vancouver is het aantal bewakingscamera’s zichtbaar toegenomen. Met name om en nabij de belangrijke locaties van het grootste sportevenement ter wereld is de bewaking enorm. Een voorbeeld daarvan is Canada Place. Het is een wit gebouw in de vorm van een zeilschip gelegen aan het binnenwater - Burrard Inlet – met uitzicht op Noord-Vancouver. Het is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1986. Daarna is het een aanlegplaats geworden voor cruisschepen. Tijdens de Olympische Spelen zal het dienen als media- en perscentrum.

Alles wordt in het werk gesteld, zodat de sporters in alle rust op het grote evenement kunnen voorbereiden. Met de technologische snufjes kunnen personen automatisch met de camera gevolgd worden. Naast de hightech apparatuur staan er ook undercover teams paraat rond gebieden met een verhoogd risico op criminele activiteit. Met al deze veiligheidsmaatregelen wil de stad er voor zorgen dat ook de sportfans alleen maar met mooie herinneringen over enkele weken huiswaarts zullen keren.

HHH?
Het Holland Heineken House bevindt zich tijdens de Olympische Spelen in de ijshockeyhal genaamd Minoru Arenas. Als voorproefje ben ik alvast gaan kijken naar de beste route van ijsbaan naar ijshockeyhal voor als de Spelen eenmaal begonnen zijn. Daarbij was ik ook nieuwsgierig hoever ze zijn met de opbouw van het Holland Heineken House. Vanaf downtown Vancouver moet eerst met de Canada Line gereisd worden.

De Canada Line is een gedeeltelijk ondergrondse en bovengrondse metro, speciaal gebouwd om de fans uit de hele wereld gemakkelijk van vliegveld naar het centrum van de stad te brengen. Daarbij verloopt alles volautomatisch, er komt geen machinist aan de pas! Na uitstappen is het zo’n kilometer lopen naar de ijsbaan. Vervolgens is het zo’n twintig minuten lopen naar de ijshockeyhal vanaf de ijsbaan.

In de ijshockeyhal zijn er tot mijn verbazing geen Canadezen, maar allemaal Nederlanders bezig om het Holland Heineken House op te bouwen. Er ligt geen ijs meer in de hal. Nu staat er nog een groot hekwerk omheen. Binnen staan de grote vrachtboxen met daarop Radio538 klaar om uitgepakt en opgebouwd te worden. Buiten staat er een bord met daarop de tekst: ’Minoru Arenas closed JAN25 to MAR12 for HHH’. Het enige oranje wat nu nog te zien is, zijn de hesjes van de werklieden. Zouden de Canadezen in de gaten hebben dat het oranjefeest hier binnenkort zal losbarsten...
4 februari 2010

Print deze pagina

Terug