KLOKKEN VAN KERKTOREN WEER VERLICHT

Magere Josje terug als baken
van Selissenwal

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers stelt de torenverlichting van Magere Josje in werking. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

,,Zou de echte Magere Josje vroeger ook zo snel zoveel geld bij elkaar gesprokkeld hebben?” De bewoners van appartementencomplex Banier in de wijk Selissenwal steken hun vreugde over de renovatie van ’hun’ kerktoren niet stoelen of banken. Een grapje richting de bijnaam van de toren is dan op zijn plaats. Amper twaalf maanden nadat een inzamelingsactie van start ging, is de toren helemaal klaar, inclusief klok en klokkenstoel en - sinds woensdag 3 februari kwart voor zes - drie verlichte uurwerken.

,,Ik ben zo blij dat de toren nu helemaal klaar is. Voor het eerst kan ik vanavond uit mijn keukenraam kijken en de torenklok in het donker zien stralen.” Tonnie Scheepers geniet van het moment waarop burgemeester Frank van Beers de knop omdraait en de torenverlichting aanspringt. Buurvrouw Wies van der Heijden is ook opgetogen. ,,Iedereen heeft Magere Josje gemist”, zegt ze. ,,Natuurlijk, de toren stond er wel, maar de klok deed het niet en was niet verlicht. Nu pas is ’ie echt af.”

Welgeteld 40.000 euro was er precies een jaar geleden nodig om de inpandige renovatie van Magere Josje te kunnen financieren. ,,Een bedrag dat wij als vereniging van eigenaren onmogelijk alleen op tafel konden leggen”, blikt voorzitter Frans van Erve terug. Met succes werd aangeklopt bij burgemeester Van Beers, die 20.000 euro toezegde. Ook Woonstichting Sint-Joseph draaide bij nadat overeenstemming was bereikt over de schimmige eigendomsverhoudingen en betaalde 10.000 euro. ,,Bovendien heeft Sint-Joseph de opbrengst van onze collecte ook nog eens verdubbeld en dat was een mooi gebaar”, aldus Van Erve.

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bewoners van appartementencomplex Banier in de wijk Selissenwal genieten van de torenverlichting. (Foto: Albert Stolwijk).

BAKEN
Met het ontsteken van de verlichting op de drie uurwerken is Magere Josje klaar voor een tweede leven in de wijk Selissenwal. Iedereen die aanwezig is bij de korte plechtigheid bij Banier is het erover eens: de toren was, is én zal altijd een baken voor de wijk blijven. Burgemeester Van Beers: ,,De toren stond in de jaren zestig en zeventig symbool voor het nieuwe Boxtel. Nu is het een baken voor het vernieuwende Boxtel.” Renovatie van de toren was voor Van Beers altijd een must. ,,Wie besluit de toren van de Maria Reginakerk te laten staan, moet ervoor zorgen dat de klok niet stilstaat en de lampjes branden.”

Manager wonen Gezien Wilgenhof van Woonstichting Sint-Joseph zegt dat ze sinds haar aantreden in 2007 voortdurend te maken had met Magere Josje. ,,Niet alleen rijd ik er elke dag langs als ik naar huis ga. Ook heb ik zelden een onderwerp zo vaak in de media gezien als deze toren. Dat mag best een prestatie genoemd worden en geeft aan hoe belangrijk dit bouwwerk voor de wijk en haar bewoners is.”

Ook Willie van de Langenberg, voorzitter van het Platform Selissen, onderstreept het belang van Magere Josje als ankerpunt. ,,Het verklaart dat er zoveel mensen met de collectebus zijn rondgegaan en dat iedereen in de wijk bereid was te geven.” Het wijkplatform zal de komende vijf jaar een financiële bijdrage leveren aan de onderhoudskosten.

NUMMER 25
Voorzitter Van Erve van de vereniging van eigenaren van de Banier praat liefdevol en soms herderlijk over Magere Josje, alsof het een van de bewoners van het appartementencomplex is. Niet gek omdat de toren zelfs een eigen huisnummer heeft gekregen, 25, en er dus echt helemaal bij hoort. ,,Hij heeft een huisnummer, maar geen brievenbus”, zegt Van Erve. ,,Soms komt er post voor nummer 25. Dat zijn dan rekeningen. En die worden doorgesluisd naar de mensen die de sleutel van de torendeur hebben. Juist, het bestuur van de vereniging van eigenaren...”

De klok van Magere Josje slaat tussen negen uur ’s morgens en negen uur ’s avonds, op alle hele en halve uren. Daarnaast wordt om twaalf en om zes uur het angelus geluid en is het uurwerk zo geprogrammeerd dat op Dodenherdenking, 4 mei, de klok om vijf voor acht ’s avonds begint te beieren. Extra luiden, op speciaal verzoek voor feesten en partijen, is er niet meer bij. ,,Het zou tot verwarring in de wijk kunnen leiden”, denkt Van Erve. ,,Vroeger wist je dat er een huwelijk of een uitvaart was. Nu schept dat extra luiden alleen maar verwarring.”

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Amper twaalf maanden nadat een inzamelingsactie van start ging voor Magere Josje, is de toren helemaal klaar, inclusief klok en klokkenstoel en - sinds woensdag 3 februari - drie verlichte uurwerken. (Foto: Albert Stolwijk).
4 februari 2010

Print deze pagina

Terug