LEERLINGEN MAKEN OPGAVEN VOOR SCHOOLKEUZE

’Niet achterover leunen na Cito-toets’

© 2010- Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen uit groep 8 van de Molenwijkschool werken geconcentreerd aan de Cito-toets. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

In de hal van de Molenwijkschool schuiven vijf leerlingen uit groep 8 bijeen. Het is dinsdagochtend 2 februari en ze hebben er net drie Cito-toetsen op zitten. Ze smullen van de plakjes cake die met fruit, slagroom en een marsepeinen bloempjes tot een gebakjes zijn verheven. ,,Moeilijk? Sommige vragen wel. Maar meer dan je best kun je niet doen”, vertelt Luke.

In tegenstelling tot veel andere kinderen hebben de leerlingen van jenaplanschool Molenwijk de voorbije weken een oefentoetsen gemaakt. ,,Een bewust keus”, vertelt schooldirecteur Johan Kersten. ,,Het jenaplanonderwijs is van oudsher niet zo weg van toetsen. Maar de onderwijsinspectie verplicht je als school deel te nemen aan Cito. En hier op de Molenwijkschool hebben we er eerlijk gezegd ook niet zoveel moeite mee. Het is goed dat kinderen worden getest. Maar doorslaggevend voor de keuze van het voortgezet onderwijs zijn de uitkomsten van Cito voor ons niet. We hechten veel meer waarde aan het advies van de leerkracht.”

De resultaten van de Cito-toets zijn ook bepalend voor het imago van de school, weet Kersten. ,,Als je een paar jaar op rij zwak scoort, komt je onder controle te staan van de onderwijsinspectie. Gelukkig speelt dat op onze school niet, we zitten aan de ’veilige’ kant. Maar een jaar of vijf geleden was dat anders. In die zin is er wel wat verbeterd. Het imago dat hier alles mocht en kon, hebben we van ons afgeschud. Hier wordt goed en gedegen onderwijs gegeven. Ouders weten dat en we zien dan ook dat steeds meer leerlingen van buiten de wijken Breukelen en Selissenwal de weg naar onze school weten te vinden.”

Kersten benadrukt dat de leerlingen die nu bezig zijn met de Cito-toets de rest van het schooljaar niet achterover kunnen leunen, zoals landelijk de tendens lijkt. ,,Nee hoor. Vrijdag maken we er een gezellige dag van, maar vanaf maandag gaan de kids er weer flink tegenaan. We willen onze leerlingen zo goed mogelijk voorbereid afleveren aan het voortgezet onderwijs.”

CITO ALS TOPSPORT
De directeur van de basisschool aan de Achterberghstraat is ’s ochtend voor aanvang van de Cito-toets bij de 25 leerlingen uit groep 8 in de klas geweest. Hij heeft kinderen op het hart gedrukt dat ze zich niet nerveus moeten maken. ,,Ik heb ze voorgehouden dat ze de Cito-toets moeten zien als een topsportprestatie. Schaatsers als Sven Kramer en Ireen Wüst zijn ook zenuwachtig voor aanvang van een belangrijke wedstrijd. Dat is goed; daar ga je juist beter door presteren.”

Luke kiest na de Molenwijkschool voor een opleiding om de hoek: op het Vmbo-College Boxtel. Madelief en Bibi kiezen voor het Maurick College in Vught, waar ze de brugklas vmbo-t/havo gaan doen, een mogelijkheid die komend jaar voor het eerst ook door de Boxtelse vo-scholen wordt geboden. Mathijs kiest daar ook voor, maar twijfelt nog voor welke school hij gaat kiezen.

Lars niet en gaat naar het Jacob-Roelandslyceum. Hij bezocht onlangs de open dag van het JRL en raakte onder de indruk. ,,In een brandweerpak mochten we een geopende gasfles zoeken. En ook konden we proefjes doen door met schoonmaakpoeder en ander spul en een brandende kaars te doven. Ook zagen we hoe een mengsel van cola en bier ging bruisen als je het koolzuur eruit haalt. Hartstikke tof!”

Net als op andere basisscholen hebben de leerlingen van de Molenwijkschool deze week gedurende drie ochtenden toetsen gemaakt. Vanochtend werden de laatste tests afgenomen.
4 februari 2010

Print deze pagina

Terug