POST UIT VANCOUVER

Vancouver, nog 15 dagen te gaan...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boudewijn Sleutjes is terug in Vancouver. De Boxtelaar poseert bij de klok die aftelt voor de Olympische Winterspelen.

Vancouver is de stad waar dit jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden. Boxtelaar Boudewijn Sleutjes studeerde er en keerde terug om getuige te zijn van dit grote sportevenement. Hij doet elke week verslag vanuit Vancouver. Vandaag deel 1.

Inmiddels ben ik nu een week weer terug in Vancouver. Het voelde een beetje als thuiskomen, bij mijn aankomst. Afgelopen week heb ik met enkele vrienden afgesproken. Even op de koffie met onder andere een aantal Canadese bekenden. Met ’op de koffie’ bedoelen we hier in Vancouver naar Starbucks gaan. Op elke hoek van de straat zit er wel één.

Bij Canada denk je al snel aan kou, winter en sneeuw, maar in Vancouver valt het zeker mee. Het ligt ter hoogte van Parijs en de zomer- en wintertemperatuur is vergelijkbaar met die in Nederland. Ga je echter een half uurtje met de auto landinwaarts, dan zit je al in de bergen en komt het koude Canada dat wij kennen te voorschijn.

Vancouver ligt 7.700 kilometer westwaarts van Nederland in de Canadese staat British Columbia, 23 keer zo groot als Nederland met 4,5 miljoen inwoners. De helft daarvan woont in de regio Vancouver. De rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam duurt zo’n negen-en-een-half uur, maar vanwege het tijdsverschil van negen uur kom je een half uurtje later aan. Er gaat dus bijna geen tijd verloren...

ADEMBENEMEND
Bij mijn eerste vertrek in juli 2009 ging ik het grote avontuur tegemoet. Maar het went snel; de vlucht van vorige week leek een stuk sneller te gaan. Ik blijf mijn ogen uitkijken en mezelf verbazen, dat wel. Sommige plekken in Vancouver heb ik al vaker bezocht, maar het verveelt nog altijd niet. Een van de mooiste is English Bay. Het uitzicht op zee blijft adembenemend. Hier staat ook het officiële beeldmerk van de Olympische Winterspelen, de Inukshuk. Het oude symbool van de Inuit - de oorspronkelijke bewoners van Canada - is een opeenstapeling van stenen. Deze stenen vormen samen een rechtopstaand persoon en werd gebouwd om de weg te wijzen.

Er is in de afgelopen maanden hard gewerkt in de stad om de Olympische Winterspelen op rolletjes te laten verlopen. Regelmatig zie je cameraploegen in de stad rondlopen om mooie beelden te schieten. Je voelt aan alles hier dat de spelen dichterbij komen. De reclame is flink toegenomen. Ook de kranten staan vol met artikelen over het spektakel dat voor de deur staat. Metro van donderdag 21 januari in Vancouver kopt: ’Operation Cypress begins’.

De weersomstandigheden zijn op dit moment namelijk niet bijster gunstig. De afgelopen week was het zo’n 9 graden... boven nul! Op Cypress Mountain - waar de snowboard- en Freestyle skionderdelen worden gehouden, is het wat frisser, maar niet koud genoeg om de sneeuw te laten liggen. Daarom zijn de sneeuwkanonnen flink aan het werk om alles op tijd in orde te krijgen. Het is zelfs zó warm dat er binnenkort sneeuw van elders gehaald moet worden, omdat de kanonnen het niet alleen aan kunnen.

Dat is ook duidelijk te zien in downtown Vancouver. Normaal zijn de bergen rondom de stad bedekt met sneeuw, nu is alleen het topje wit. Voor de Vancouver Art Gallery, waar vorig jaar nog een tentoonstelling over de Nederlandse zeventiende eeuw werd geopend door prins Maurits en prinses Marilène, staat een grote klok waarop Vancouver aftelt voor de Olympische Winterspelen. Nog vijftien dagen te gaan. Hopen dat de sneeuw alsnog gaat vallen...
28 januari 2010

Print deze pagina

Terug