STRIJK TE KIJK: HANDLEIDING WORDT STANDAARDWERK

’Kennis over strijken mag niet
verloren gaan’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bernard Vekemans is verguld met de Sumatraanse strijkbout die auteur Ton van der Tonnekreek aan het Wasch- en Strijkmuseum heeft geschonken. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARC CLEUTJENS

Alles ademt wassen en strijken in het museum dat Boxtelaar Bernard Vekemans de voorbije decennia aan de Stationsstraat heeft ingericht. En op de dag dat het eerste exemplaar van het boek ’Strijk te kijk. Vier eeuwen strijkbouten en andere soorten strijk- en plooigereedschappen’ wordt gepresenteerd, zijn zelfs de petitfourtjes versierd met de afbeelding van een bronzen strijkboutje. ,,De verhalen over wassen en strijken zijn niet te stuiten.”

Vekemans, oud-directeur/eigenaar van wasserij Blanca in Boxtel, deelt zijn liefde voor wassen en strijken met Ton van der Tonnekreek (84) uit Leersum, die al meer dan twintig jaar bij hem over de vloer komt en een autoriteit is op het gebied van historische strijkbouten. En toen er een handleiding moest komen voor het Wasch- en Strijkmuseum, was het een logische stap om Van der Tonnekreek te vragen. ,,Een velletje papier is een fraai boek geworden”, vertelt Vekemans als hij het prachtig vormgegeven boekwerk ten doop houdt.

’Strijk te kijk’ is een op en top lokale productie geworden. De vormgeving was in handen van Boxtelaar Roeland Heesbeen van Kippenvel Ontwerp. Het drukwerk werd gedaan door drukkerij Tielen, binderij Hexspoor verzorgde het bindwerk. De honderden foto’s en afbeeldingen in het boek zijn gemaakt door ’hoffotograaf’ Wim Roefs uit Loosbroek., die al vele jaren alle foto’s maakt voor het Wasch- en Strijkmuseum.

Het boek verschijnt in een kleine oplage, zowel in de Nederlandse als de Engelse taal omdat ook buiten de landsgrenzen veel verzamelaars van strijkbouten actief zijn die allemaal behoefte hebben aan een standaardwerk en catalogus met informatie over historische strijkbouten en andere strijkgereedschappen. ,,Lang geleden verscheen het boek ’Strijken, Streek, Gestreken’ van Guus den Besten, maar dat is al lang uitverkocht en heel lastig te krijgen. Dat was mede de aanleiding om een nieuw boek samen te stellen”, vertelt Vekemans.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op de dag dat het eerste exemplaar van het boek ’Strijk te kijk. Vier eeuwen strijkbouten en andere soorten strijk- en plooigereedschappen’ werd gepresenteerd, waren zelfs de petitfourtjes versierd met de afbeelding van een bronzen strijkboutje. (Foto: Peter de Koning).

VERZAMELVIRUS
Vekemans’ liefde voor strijken en wassen heeft natuurlijk alles te maken met zijn professie als ondernemer. In 1976 stuitte hij in Amsterdam bij toeval op vier strijkbouten en raakte besmet met een verzamelvirus dat niet meer te genezen lijkt. ,,Ik ben sindsdien alles gaan verzamelen”, aldus Vekemans. ,,Niet alleen strijkbouten, maar alles wat met wassen en strijken te maken heeft: afbeeldingen, foto’s, reclameattributen en natuurlijk etsen, gravures, schilderijen en beelden.”

Het resultaat van 34 jaar verzamelen is nu te zien in het Wasch- en Strijkmuseum. ,,Ooit stonden alle spullen van mijn verzameling op de kantoren van ons bedrijf, totdat ik het dringende verzoek kreeg er een andere bestemming voor te vinden. Het was oud-burgemeester Ton Rombouts van Boxtel die me stimuleerde om in deze oude koffiebranderij aan de Stationsstraat een museum in te richten.”

Een uniek museum volgens auteur Van der Tonnekreek van ’Strijk te kijk’ die er zeer regelmatig te vinden is en tal van aanwinsten voor de collectie van Vekemans op beurzen opspoorde. Bij de boekpresentatie, zaterdag, verraste hij de Boxtelse museumdirecteur met een eeuwenoude Sumatraanse strijkbout die beslist een verrijking voor de collectie is. Vekemans kreeg van een van zijn gasten ook een zilveren handschoenspanner uit 1906, die eveneens nog in de verzameling ontbrak.

ENCYCLOPEDIE
Van der Tonnekreek, volgens Vekemans een wandelende encyclopedie, verzamelde vroeger koffiemolens. Zijn eerste gietijzeren strijkbout kreeg hij jaren geleden van zijn moeder. ,,En toen ik er van de buurvrouw ook een kreeg, groeide de belangstelling voor deze attributen”, vertelt de auteur. ,,Nadat ik in Engeland op twintig bijzondere strijkbouten was gestuit en ook in Den Haag een aantal opvallende exemplaren kon kopen, werd het een serieuze hobby.”

In het boek ’Strijk te kijk’ heeft Van der Tonnekreek alle attributen die in het Wasch- en Strijkmuseum te zien zijn geregistreerd en beschreven. ,,Het oorspronkelijke idee was een beknopte handleiding te schrijven voor de groeiende stroom bezoekers in het museum”, vertelt de auteur. ,,Wat begon met een A4tje, is een fraai vormgegeven boek geworden, dat ook in het Engels is verschenen om ook de buitenlandse verzamelaars van dienst te zijn.”

Volgens voorzitter Claire Portheine van de Nederlandse Kring van Strijkboutenverzamelaars is het boek een standaardwerk geworden, dat onmisbare informatie biedt over strijkbouten en andere strijk- en plooigereedschap. ,,De kennis over het strijken mag nooit verloren gaan. Onze leden worden ouder en daarom is het van groot belang dat de informatie zo uitvoerig is beschreven in boekvorm. De verhalen over strijken en wassen zijn niet te stuiten en door ze op te schrijven, blijven ze voor de Nederlandse bevolking bewaard”, aldus Portheine.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Auteur Ton van der Tonnekreek (midden) van het boek Strijk te kijk geeft uitleg aan museumdirecteur Bernard Vekemans van het Wasch- en Strijkmuseum. (Foto: Peter de Koning).
28 januari 2010

Print deze pagina

Terug