VOORLEESDAGEN STARTEN MET SCHOOLONTBIJT

In Spriet maken ze zich niet dik…

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kleinzoon Juul steekt keurig zijn vinger op als zijn opa Wim van Erp tijdens het voorleesontbijt een vraag stelt in groep 3c van de Angelaschool. (Foto’s: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

,,Goe-de-mor-gen. Van-daag - is - het - voor-lees-ont-bijt. Maak - een - kring - en - lees - een - boek.” Wies uit groep 3 van de Angelaschool leest hardop de tekst voor die juffrouw Jeanne op het digibord heeft geschreven. Wethouder Wim van Erp, te gast om een verhaaltje voor te lezen, is onder de indruk. Maar een van de andere leerlingen is er als de kippen bij en meldt dat ook hij al kan lezen. En dus dreunen de leerlingen gezamenlijk de tekst nogmaals op.

Woensdagochtend 20 januari was de Angelaschool een van de plekken in Boxtel waar de aftrap werd gegeven voor de Nationale Voorleesdagen. Wim van Erp is te gast in de klas van zijn kleinzoon Juul. ,,Weet wat je Juul zo bijzonder aan mij vindt”, vraagt de wethouder aan de klas. De kinderen haalden hun schouders op.

Van Erp glimlacht en wijst op zijn buik. ,,Ik ben een beetje dik. Hoe noem jij mijn buik altijd, Juul?” De kleinzoon van de wethouder kijkt een beetje verlegen de klas rond. Zal ik het zeggen, zie je hem denken. ,,Toe maar”, moedigt Van Erp hem aan. ,,De trampoline…”, klinkt het bedeesd. ,,En wat doe je er altijd mee?” ,,Springen”, joelt de klas. ,,Ja, maar nog meer: ik gebruik de buik van opa Wim als boksbal”, grinnikt het ventje.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers blijkt een rasverteller. Druk gebarend weet hij de kinderen uit groep 7b aan zich te binden.

SPAGHETTI
De introductie van de wethouder is wel nodig. Want juf Jeanne heeft voor het voorleesontbijt ’Spaghetti van Menetti’, een ruim veertig jaar oud kinderboek van Kees Leibbrandt uitgekozen. In de veronderstelling dat niemand uit haar klas het verhaal kent. Als de wethouder het boek te voorschijn haalt en de titel voorleest, haalt zijn kleinzoon de schouders op. ,,Ken ik al. Heb ik thuis ook.”

Zijn opa laat zich daardoor niet uit het veld slaan en meteen is merkbaar dat hij ooit in het onderwijs werkzaam was. En dus klinkt het verhaal van het Italiaanse dorpje Spriet, waar alles heel dun is en allemaal hele magere mensen wonen die in hele smalle bedden slapen. Alles gaat er heel rustig. Niemand maakt zich dik… De wethouder kijkt nog eens naar zijn buik en knipoogt. De kinderen grinniken.

Wim van Erp is een van de bekende Boxtelaren die de Angelaschool uitnodigde voor het voorleesontbijt. Burgemeester Frank van Beers was er, maar ook politieman Ko Wijnstok, voormalig brandweerman Rini van Oirschot, de zangers van One Two Trio, de Lennisheuvelse pastoor Harry van de Tillaart en tal van anderen. En wat te denken van de Ton Kloks, die dagelijks in de operatiekamer van een ziekenhuis werkt en de ambulancebroeder Jos Veerhuis. Kortom een heel scala aan beroepen trok voorbij op de basisschool van de wijk Breukelen.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ambulancebroeder Jos Veerhuis, die met zijn motor naar de Angelaschool kwam, krijgt van Tijn van As (groep 1/2d) een stickertje op zijn voorhoofd. Als beloning voor al zijn goede werk…

WIEBELBILLEN
Boxtelse peuters luisterden gisterochtend in speelzalen, kinderdagverblijven, de bibliotheek en de brede scholen De Wilgenbroek en Selissenwal naar de verhalen uit het prentenboek ’De Wiebelbillenboogie’ van Guido van Genechten en werden aansluitend getrakteerd op een ontbijt om daarna de boogie te leren dansen. Ook de leerlingen van juffrouw Jeanne wachtte een traktatie in de vorm van een koek en wat drinken. ,,Maar pas nadat het voorleesuurtje voorbij is. Anders is de aandacht van de kinderen voor het verhaal zó verdwenen”, grinnikt de leerkracht.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wijkagent Ko Wijnstok leest voor in groep 4a.

Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen is in Bibliotheek de Meierij aan de Burgakker tot en met 1 maart een expositie ingericht met originele prenten die de plaatselijke illustratrice Milja Praagman maakte voor haar kinderboeken. Ze heeft voorts de etalage van boekhandel Elckerlijc fraai ingericht. Zaterdag 23 januari leest de Boxtelse tussen 11.00 en 12.00 uur peuters en kleuters voor in de bibliotheek.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oud-leerkracht Nel Zink leeft zich helemaal in als zij oude sprookjes, die auteur Jacques Vriens in een nieuw jasje heeft gestoken, voorleest in groep 3a.
21 januari 2010

Print deze pagina

Terug