IJS OP VIJVERS EN VENNEN ZEER ONBETROUWBAAR

Schaatsen in Boxtel, het blijft tricky...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Schaatsen op een brede sloot aan de Einsteinstraat in de wijk In Goede Aarde. (Foto: Marc Cleutjens)

DOOR MARC CLEUTJENS

De aanhoudende vorstperiode heeft ervoor gezorgd dat de meeste schaatsvijvers in Boxtel zijn bevroren. Maar de ijsvloer is nog altijd erg onbetrouwbaar, de kwaliteit van het ijs is ronduit slecht. Toch bonden enkele waaghalzen de schaatsen onder en hobbelden over het Leysenven, de vennen van Venrode en zelfs over een brede sloot in de wijk In Goede Aarde.

Misschien was de ondiepe vijver die vorig jaar aan de Einsteinstraat is gegraven nog wel een van de veiligste schaatsplekken in Boxtel. Hoewel het ijs van inferieure kwaliteit is en schaatsen meer lijkt op het rijden over een Vlaamse kasseienstrook, valt er veel plezier te beleven. Met hulp van enkele buurtbewoners is zondag een baantje geveegd en kan er in In Goede Aarde geschaatst worden.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op Venrode leek het ijs veilig en werd een stevig potje ijshockey gespeeld. De kwaliteit van de ijsvloer is ondermaats. (Foto: Marc Cleutjens).

Onbetrouwbaar lijkt de ijsvloer van het Leysenven, die volgens de laatste metingen van de gemeente Boxtel acht centimeter dik is. Onveilig om er massaal op te gaan schaatsen, maar stevig genoeg om het gewicht van een paar durfals te dragen. Welgeteld drie stoere tieners waagden zich zondagmiddag op het ijs, dat op veel plekken verdachte bruine vlekken liet zien. Ook op de Vorsenpoel, waar het ijs ook acht centimeter dik is, wordt amper geschaatst. De gemeente gaat op beide vijvers pas een baan vegen als het ijs tien centimeter dik is.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Leysenven is bevroren, maar de ijsvloer is niet dik genoeg om er massaal te gaan schaatsen. Slechts een handjevol durfals bond zondag de schaatsen onder. (Foto: Marc Cleutjens).

Dan maar naar Venrode waar het vorig jaar zo heerlijk schaatsen was. De prachtig gelegen vennen zijn inderdaad bevroren. En warempel, hier wordt zowaar door enkele tientallen inwoners geschaatst. Het ijs is door de sneeuwval van de afgelopen weken hobbelig en soms wat broos, maar met een beetje doorzettingsvermogen kan er geschaatst worden. Met zelfgemaakte sticks wordt een potje ijshockey gespeeld.

Het zijn natuurlijk allemaal echte kenners die hier op Venrode aan het schaatsen zijn. ,,Het zou eigenlijk warm water moeten regenen, zegt een van de deskundigen. ,,Dan verdwijnt die sneeuw en wordt de ijsvloer weer mooi glad. Met enkele kleine sneeuwbuien op maandag en dinsdag ging die wens niet in vervulling en blijft het tricky om het ijs op te gaan. De gemeente blijft evenwel de ijsdikte meten. Dinsdagmiddag kwam er slecht nieuws uit het gemeentehuis: het ijs is zeer onbetrouwbaar...

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het ijs op het Leysenven is veel te dun om veilig bereden te kunnen worden. Dinsdag 12 januari was het ijs gemiddeld acht centimeter dik en volgens de gemeente zeer onbetrouwbaar. (Foto: Albert Stolwijk).
14 januari 2010

Print deze pagina

Terug