WIELERMARATHON BIJ ESSCHE BOYS

Esch viert feest op de fiets

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: 24 uur fietsen tijdens de Dag en Nacht van Essche Boys. Onder aanvoering van Gerrie van der Mee (midden) geven vier prominente leden van Essche Boys het startsein voor de fietsmarathon. Van links naar rechts Jan van Gerven, Jan Spooren, Giel Rovers en Ties van den Aker. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR JASPER VAN DER AA

Tijdens het afgelopen weekend stond bij de jubilerende Essche Boys eens niet het voetbal centraal maar een andere sport, namelijk wielrennen. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan organiseerde de club de Dag en Nacht van Essche Boys, die kortweg werd aangeduid als DENVEB. Een vierentwintig uur durend festijn, waarbij de woorden feesten en fietsen centraal stonden.

Op het podium aan het eind van de sfeervolle feesttent aan de Witvensedijk staan vier wielerfietsen op rollerbanken opgesteld. Deze rollerbanken zijn verbonden met een rad dat achter de fietsen is geplaatst. De wijzers daarop geven de afstand aan die de renner heeft afgelegd. Eenmaal de klok rond staat voor een kilometer fietsen. Er staan verschillende onderdelen op het programma, zoals de individuele wedstrijd, de koppelkoers en de estafetterit. En dat alles non stop achter elkaar, een etmaal lang.

Het is inmiddels zaterdagmiddag drie uur. Dat betekent dat de deelnemers er al ruim achttien uur op hebben zitten. Dat is niet niks, zeker wanneer men in ogenschouw neemt dat er zo nu en dan flink gefietst moet worden en er ook de nodige liters bier worden weggewerkt. ,,Ik denk dan ook niet dat er veel mensen zijn die hier de hele nacht zijn gebleven”, zegt organisator Geert-Jan van Schijndel. ,,Van eentje weet ik het, maar die zie ik nu ook niet meer. Het zal hem dus ook niet gelukt zijn.”

PLOEGENTIJDRIT
Het is niet de eerste keer dat er in Esch een dergelijk fietsfestijn plaatsvindt. Van Schijndel: ,,Zo’n vijfentwintig jaar geleden werd er ook zoiets als dit georganiseerd, ik meen om geld op te halen voor de plaatselijke handboogvereniging. Een aantal leden kon zich dat nog herinneren en zij bedachten dat het leuk zou zijn om dit vandaag de dag nogmaals te organiseren.”

Ondertussen is men op het podium bezig met de ploegentijdrit. En hoewel de gezelligheid voorop staat wil dat niet zeggen dat men niet alles geeft om te winnen. De renners fietsen zich het snot voor de ogen terwijl zij hartstochtelijk worden aangemoedigd door de ’ploegleider’ die hen tevens toeschreeuwt hoeveel meters er nog zijn af te leggen. De omroeper en het enthousiaste publiek sporen de deelnemers nog eens extra aan.

In totaal hebben zich twintig teams ingeschreven, veelal onder ludieke teamnamen zoals ’De Dappere Trappers’, ’WC Mont Ventiel’, ’De Kromme Spaken’ en ’De mooie mannen van het 5e’. Zes van de deelnemende ploegen bestaan uit dames. Zo ook de, voor de gelegenheid collectief in het roze gehulde, ’Leontinies’.

Deze groep enthousiaste moeders heeft even daarvoor de ploegentijdrit gereden en heeft nu even de gelegenheid om te recupereren. ,,Het fietsen zelf duurt weliswaar niet zo lang maar het kost toch veel energie”, legt Ellen van Pelt uit. ,,Vooral die eerste paar omwentelingen zijn erg zwaar en als je eenmaal op snelheid bent moet je goed oppassen dat je niet uit de pedalen schiet.”

Hoewel de dames graag de hoofdprijs (een flinke trofee) mee naar huis willen nemen staan ze op driekwart van de wedstrijd stijf onderaan. ,,Maar dat maakt niet uit hoor”, lacht Van Pelt. ,,Het gaat vooral om de gezelligheid. Het is mooi om te zien dat wanneer een club hier in Esch iets organiseert dat het hele dorp dan zo meeleeft. En zeg nou zelf, het is hier toch net kleintje carnaval.’ Om dat beeld te bevestigen laat de deejay van dienst de oranjehit ’Viva Hollandia’ van Wolter Kroes door de tent schallen waarna prompt iedereen op de banken staat.

EVEN NAAR BED
De sfeer zit er duidelijk goed in en dat is de voorbije dag en nacht eigenlijk niet anders geweest. Van Schijndel: ,,Vannacht rond vier uur was het wel iets rustiger omdat veel deelnemers die niet hoefden te fietsen toch maar even snel hun bed opzochten. Maar nu zijn er ook weer wat meer toeschouwers en ik verwacht dat het in de loop van avond, wanneer de finales gereden zullen worden, nog wel wat drukker zal zijn.”

De gele trui wisselt in het restant van de middag nog een paar keer van eigenaar en om half negen zijn alle winnaars bekend en wordt de DENVEB afgesloten met een feestavond. Essche Boys is echter nog lang niet uitgefeest, want ook in 2010 staan er nog een aantal jubileumactiviteiten op het programma.
14 januari 2010

Print deze pagina

Terug