MONUMENT BESCHIKBAAR VOOR PUBLIEKSFUNCTIES

Duijfhuis wordt dienstwoning

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zicht op het Groot Duijfhuis en de Duiventoren aan de Hoevedreef in Liempde. Brabants Landschap bezint zich op de toekomst van het monumentale boerenbedrijf. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Het Groot Duijfhuis, de monumentale boerderij met herenkamer in de Liempdse buurtschap Kasteren, wordt een dienstwoning van eigenaar Brabants Landschap en moet beschikbaar komen voor nog nader in te vullen publieksactiviteiten. Het erf eromheen verdient een opknapbeurt en op de grasakker zou biologisch graan kunnen worden geteeld. Dat zijn enkele van de ideeën waarmee eigenaar Brabants Landschp speelt.

Vorige maand overleed Sjef van den Braak, de pachter van het Duijfhuis. De alleenstaande agrariër, die onder meer bekendheid genoot vanwege de Friese dikbillen die hij verzorgde, woonde ruim zestig jaar in de vijftiende eeuwse hoeve, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw van de ondergang werd gered door de Boxtelse notaris Piet Mertens. Die liet het Duijfhuis restaureren. In 2000 werd de Stichting Brabants Landschap eigenaar van het gedoentje aan de Hoevedreef.

Over de precieze invulling van het Duijfhuis – een rijksmonument - wil adjunct-directeur Erik van Ingen zich nog niet uitlaten: ,,Daarvoor is het nog te kort geleden dat Sjef is overleden. Maar duidelijk is wel dat de hoeve een dienstwoning wordt voor een van onze medewerkers. We willen het beheer nadrukkelijker inbedden in onze organisatie. De hoeve is destijds met publieksgeld gekocht en dan is het vanzelfsprekend dat er ook meer publieksactiviteiten gaan plaatsvinden nu de gelegenheid zich voordoet. We willen het Duijfhuis graag een maatschappelijke functie geven.”

AUTHENTIEK
In ieder geval zal het karakter van het Duijfhuis intact blijven, benadrukt Van Ingen. ,,De authentiek uitstraling zal zelfs versterkt worden. Onder meer met erfbeplanting en het saneren van enkele schuurtjes die nabij de boerderij staan. En op de aangrenzende grasakker zouden we op biologische wijze graan kunnen gaan verbouwen.” Of er ook weer veeteelt gaat plaatsvinden is nog onzeker.

Regelmatig leidt buurtbewoner Rien van de Laar belangstellenden rond door Kasteren en vast onderdeel daarin is een bezoek aan het Duijfhuis. ,,Zoiets moet in stand blijven en zou zelf uitgebouwd kunnen worden. De hoeve kan een prima uitvalsbasis zijn voor excursies door Het Groene Woud.”
14 januari 2010

Print deze pagina

Terug