INDRUKWEKKEND AFSCHEID VAN ANTONIA VAN BOECKEL

Bommie vindt laatste rustplaats op Velder

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vaandelgroet van het gilde Sint-Antonius Abt op landgoed Velder, kort voordat Antonia van Boeckel ter aarde wordt besteld. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Dinsdagmiddag 12 januari, tien over een. Met sonoor tromgeroffel en sober vlagvertoon zetten de Liempdse gildebroeders van Sint-Antonius Abt de eerste stappen over landgoed Velder. Antonia van Boeckel van Rumpt- van Heijst wordt door haar familie naar haar laatste rustplaats begeleid. Honderden familieleden, vrienden en bekenden volgen de stille stoet door de Engelse landschapstuin waar twee flirtende zwarte zwanen al stilletjes aan het voorjaar lijken te denken...

Na een plechtige uitvaartmis in de parochiekerk van Sint-Jans Onthoofding in Liempde arriveert de rouwstoet even na het middaguur op landgoed Velder waar Antonia van Boeckel, die door de kleinkinderen liefkozend Bommie werd genoemd, meer dan 65 jaar woonde. De inktzwarte Cadillac waarin haar stoffelijk overschot wordt vervoerd, houdt halt voor het statige landhuis dat hier in 1878 werd gebouwd.

Pas als alle familieleden er zijn, wordt de kist – natuurlijk gemaakt van Velders eikenhout door wie anders dan de Liempdse meubelmaker Martien Roestenburg - op de baar met wielen getild. En daarna zet de stoet zich langzaam in beweging, over de besneeuwde paden van Velder en de houten bruggetjes, op weg naar de heuvel van waar je zo mooi uitkijkt over deze prachtige buitenplaats en waar vorig jaar rododendrons werden geplant.

TEGENSLAGEN
Burgemeester Frank van Beers, met de wethouders Wim van Erp en Ger van den Oetelaar namens het gemeentebestuur aanwezig bij de uitvaart, hield tijdens de mis in de Liempdse kerk een afscheidsrede waarin hij stilstond bij het leven van Antonia van Boeckel, dat naast rijke momenten ook veel zorgen en tegenslagen kende, zoals het vroeg overlijden van echtgenoot Teun in 1967 en de trieste verdrinkingsdood van jongste dochter Pientje in de vijver bij het landhuis.

Van Beers onderstreepte dat Antonia van Boeckel desondanks positief en daadkrachtig was en ook in barre tijden landgoed Velder wist te behouden. ,,En ze stond altijd klaar voor de gemeenschap”, vertelde Van Beers. ,,Velen mochten gebruik maken van het landgoed, ze was beschermvrouwe van het gilde Sint-Antonius Abt en nam altijd deel aan de Boeremèrt, waar ze in een kraam brood met zult uitdeelde.”

Op 19 september vorig jaar beleefde Antonia van Boeckel nog een bijzonder moment op haar eigen Velder. Ze kreeg de kans om even met prinses Máxima te praten, die op dat moment een bezoek bracht aan de Scout-In. Ook toen maakte ze gebruik van haar welbekende vervoermiddel: het golfkarretje. Burgemeester Van Beers: ,,’Maxima is een heuse prinses, maar ons Bommie is de echte koningin’, zei de familie bij die gelegenheid.”

LAATSTE RUSTPLAATS
De ’Barones van Velder’ werd 95 jaar en vond haar laatste rustplaats op een plek die vanaf de grote oprijlaan niet zichtbaar is. Daar op die heuvel is het uitzicht op Velder, zijn stijlvolle gebouwen en zijn sierlijke vijvers schitterend. Het lichaam van Antonia van Boeckel wordt bijgezet in een natuurstenen grafkelder, daarnaast is een plaats gereserveerd voor haar dierbare echtgenoot Teun en dochter Pientje wier stoffelijke resten later dit jaar naar Velder zullen worden overgebracht. Hondje Micky rust sinds deze week al onder de rododendrons. De trouwe huisvriend overleed een paar dagen na de dood van zijn baasje...
14 januari 2010

Print deze pagina

Terug