DERDE BOXTELSE SPOORWEGDODE IN HALF JAAR

’Alle gelijkvloerse overwegen sluiten’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zicht op de plek van het ongeval aan de Kapelweg. De hulpdiensten rukten massaal uit na de botsing tussen het taxibusje en de stoptrein. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Bij een noodlottig treinongeval op de grens van Boxtel en Haaren is dinsdagavond 5 januari een 74-jarige taxichauffeur uit Eindhoven om het leven gekomen. Het ongeluk is voor wethouder Wim van Erp van de gemeente Boxtel aanleiding om bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan te dringen alle gelijkvloerse spoorwegovergangen te sluiten.

Het is de derde keer in korte tijd dat Boxtel wordt opgeschrikt door een dodelijk ongeval op de spoorbaan naar Tilburg. Vorig jaar deden zich twee ernstige verkeersongevallen voor op de overweg in de Bakhuisdreef waarbij twee doden en twee zwaargewonden vielen. De tweede botsing leidde ertoe dat het gemeentebestuur van Boxtel deze onbewaakte overweg afsloot. De spoorwegovergang is in elk geval vijf jaar dicht, maar zal waarschijnlijk ook daarna niet meer open gaan.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De treinreizigers werden ruim anderhalf uur na de botsing uit de trein geëvacueerd en met bussen naar het station in Boxtel vervoerd. (Foto: Albert Stolwijk).

Naar aanleiding van het ongeval van deze week zegt wethouder Van Erp dat hij bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de bel gaat trekken om de gelijkvloerse spoorwegovergangen toch te saneren. ,,In 2007 is dat project voortijdig beëindigd door minister Camiel Eurlings nadat het aantal verkeersdoden op het spoor fors was gedaald. Dat nu in een halfjaar tijd drie doden zijn gevallen, toont aan dat het saneringsplan doorgezet moet worden. Daar ga ik me in Den Haag sterk voor gaan maken”, aldus Van Erp.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pas rond half negen werden de reizigers uit de stoptrein dinsdag 5 januari bevrijd. Het ongeval vond omstreeks 18.45 uur plaats. (Foto: Albert Stolwijk).

De Boxtelse verkeerswethouder is woensdag 6 januari samen met een medewerker van spoorwegbeheerder ProRail op de plek van het ongeval wezen kijken. Op korte termijn zullen hier geen maatregelen worden genomen. ,,De beveiligingsinstallatie is niet beschadigd geraakt. Alle apparatuur werkt zoals het moet. Maar op termijn moeten alle gelijkvloerse overwegen beslist worden afgesloten”, vindt Van Erp.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De taxibus kwam na de aanrijding met de stoptrein uit Tilburg in een spoorsloot terecht en raakte totaal vernield. De 74-jarige chauffeur overleed ter plaatse. (Foto: Sander van Gils, SQ Vision Mediaprodukties).
7 januari 2010

Print deze pagina

Terug