ZUSJES DE PAGTER HALEN RUIM 200 KERSTBOMEN OP

’Meisjes sjouwen net zo goed als jongens’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse zusjes Amber, Eline en Naomi de Pagter helpen mee als de vrachtwagen van de gemeente de ruim tweehonderd verzamelde kerstbomen komt ophalen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Het is een van die mooie tradities aan het begin van het jaar: de kerstboominzameling. Kinderen die met zusjes en broertjes of vriendjes rond de 150 tot 200 bomen bij elkaar hadden gesjouwd, konden de Servicelijn Openbare Werken bellen om ze woensdag 6 januari op te laten halen en zo een mooi centje te verdienen. In Boxtel wisten de drie zusjes Amber (10), Naomi (7) en Eline (5) de Pagter ruim tweehonderd bomen te verzamelen. Amber won daarmee een weddenschap die ze had gesloten met haar klasgenoot Thijs…

Ieder jaar zijn talloze kinderen in de gemeente Boxtel rond oud en nieuw in de weer met het verzamelen van zo veel mogelijk kerstbomen. In voorgaande jaren waren er nog wel eens adressen waar vrachtwagens 250 of 275 bomen op moesten halen en ook deze week werden weer hoge aantallen gehaald.

Dat gebeurde onder meer in Liempde waar de broertjes Tom (11) en Niels van Abeelen (9), hun buurjongens Kas (10) en Tijn Swinkels (6) en Joey van Houtum, een vriend van Tom, dinsdagavond al 253 kerstbomen hadden opgehaald. ,,Dat is voor ons een record”, liet Tom weten. ,,Vorig jaar hadden we er 206, goed voor zo’n honderd euro. Toen kwamen we met een foto in de krant.”

LOTERIJ
Niet alleen in Liempde, maar ook in Boxtel en Lennisheuvel was het woensdagmiddag 6 januari kerstbomendag. Overal in de wijken van de dorpen stonden bomen klaar om opgeruimd te worden; in kleine en grote hoeveelheden Tussen één en drie uur waren de medewerkers van de afdeling Openbare Werken gistermiddag actief op veertien inzamelplaatsen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde om de kerstbomen in ontvangst te nemen.

Per ingeleverde kerstboom werd 50 eurocent betaald. Iedereen die een kerstboom bracht, kreeg dat bedrag direct uitgekeerd en ontving een lot, waarmee men kans maakt op een van de vijf prijzen van 20 euro. Er mochten maximaal vijftig bomen per persoon ingeleverd worden.

De Boxtelse zusjes De Pagter, die woonachtig zijn aan het Newtonplein in de wijk In Goede Aarde, pakten het anders aan. Amber, Naomi en Eline trokken er sinds vorige week op uit om overal in de buurt, in de wijk Munsel en in de omgeving van het huis van opa Wim en oma Cilia van der Heijden in Boxtel-Oost kerstbomen te zoeken en te vervoeren met de slee of bolderkar.

,,Inmiddels hebben we 203 kerstbomen verzameld”, vertelde een trotse Amber gistermiddag rond de klok van een uur. ,,De meeste kerstbomen hebben we bij ons in de wijk opgehaald. Eline is pas 5, maar die helpt ons heel goed mee, onder meer met het sjouwen van de kleinere kerstbomen en het zoeken naar nieuwe exemplaren.”

Naomi liet weten dat ook haar ouders hun steentje hadden bijgedragen. ,,Papa vindt eigenlijk dat het nu wel mooi is geweest met onze inzameling, maar hij heeft wel goed geholpen met het insteken van de aanhangwagen en het vastbinden van de bomen.”

AANHANGER
Moeder Lian de Pagter luisterde gisteren geamuseerd naar de verhalen van haar drie stoere dochters. ,,Bij ons thuis was geen plaats voor al die kerstbomen, vandaar dat we steeds met een lading op de aanhanger naar opa en oma aan de Vorsenpoel reden. Daar was in de tuin meer ruimte voor zoveel bomen.”

Woensdag 6 januari stond Lian met Amber, Naomi en Eline klaar bij het huis in Boxtel-Oost om de vrachtwagen van de gemeente te verwelkomen. ,,Vorig jaar heb ik mijn eentje kerstbomen verzameld, in totaal vijftig”, vertelde Amber.

,,Dit jaar had ik een weddenschap gesloten met mijn klasgenoot Thijs, die dacht het ons nooit zou lukken om zoveel bomen bij elkaar te krijgen. De inzet was een snoepje. Ik denk dat ik ga winnen, als bewijsstuk neem ik vrijdag dit artikel mee naar school, zodat hij het met eigen ogen kan zien. Zelf had Thijs maar 110 bomen opgehaald. Zo zie je maar: meisjes kunnen net zo goed sjouwen als jongens.”
7 januari 2010

Print deze pagina

Terug