KUNSTPROJECT BRUILOFT VAN KANA IN BOXTEL

’Thuiskomen in het Lodewijkskerkje’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cees en Anneke van den Nieuwenhuizen poseren voor het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat. Het bruidspaar dat in 1972 in Boxtel trouwde, neemt deel aan De Bruiloft van Kana, die zaterdag 9 januari wordt opgevoerd. (Foto: Albert Stolwijk).

Mooie momenten beleefden Cees en Anneke van den Nieuwenhuijzen in het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat in Boxtel. Op een zonnige lentedag in april 1972 traden ze er in het huwelijk, ze vierden er hun zilveren bruiloft en gaan er nog altijd wekelijks ter kerke, ook al wonen ze al 38 jaar in Tilburg. Zaterdag doen Cees en Anneke mee aan kunstproject De Bruiloft van Kana en stappen ze opnieuw in het huwelijksbootje...

Eigenlijk hebben Cees en Anneke geen moment getwijfeld om mee te doen aan het kunstproject dat in hun kerk gehouden wordt. Want het Lodewijkskerkje dat in 1812 naar een ontwerp van Hendrik Verhees werd gebouwd is hun tweede thuis, zo lijkt het. ,,Ik ben al vele jaren lid van de kerkenraad en heb altijd het onderhoud gedaan”, vertelt Cees, die een bouwbedrijf in Tilburg heeft gerund, de protestantse begraafplaats op het Ronduutje beheert en de voorbije jaren als ’bouwheer’ nauw betrokken was bij de moeizame realisering van ontmoetingsruimte De Schakel..

,,Sinds een paar jaar zorgen we ook voor de schoonmaak en het beheer van de kerk”, vult Anneke aan, die in 1950 met haar ouders vanuit Indonesië naar Nederland kwam en haar echtgenoot ontmoette tijdens het stijldansen.

Cees geeft aan dat er bij een kunstproject als De Bruiloft van Kana altijd kartrekkers nodig zijn. Grinnikend: ,,We hebben ons opgeofferd om zo meer bruidsparen over de streep te trekken.” In totaal nemen elf bruidsparen mee aan het project, dat een coproductie is van de in Boxtel geboren en getogen dichter Victor Vroomkoning en de Bossche kunstenaar Monique Broekman. ,,Het programma is voor ons nog een grote verrassing, hoewel ik weet dat we samen gaan eten en dat ook onze dominee Corrie Terlouw meewerkt.”

STERKE BAND
Het is opvallend dat Cees en Anneke na al die jaren nog zo’n sterke band hebben met de Protestantse Gemeente in Boxtel. ,,We hebben ook wel eens een protestantse kerk in Tilburg bezocht hoor”, vertelt Cees. ,,Maar de ontvangst daar was een beetje kil”, vult Anneke aan.

,,Hier in Boxtel voelen we ons thuis, dit kerkje is zo knus en de mensen zijn heel warm. Het voelt telkens weer als thuiskomen.” Ze bewaren fijne herinneringen aan dominee Van Voorthuijsen, die hen destijds trouwde. ,,Een waardig man die iedereen met raad en daad wilde bijstaan”, zegt Cees.

Met gezonde spanning wacht het echtpaar op alles wat zaterdag komen gaat als De Bruiloft van Kana wordt opgevoerd. ,,We denken dankbaar terug aan onze trouwdag in 1972”, lacht Cees, die nu al uitkijkt naar 2012 als de robijnen bruiloft zich aandient. ,,Onze trouwdag zouden we best over willen doen, dus doen we dat zaterdag.” En dat gebeurt in gepaste trouwkleding, hij in trouwkostuum, zij in traditionele Indische kleding. ,,Maar ik ga me hier in De Schakel pas omkleden hoor, ik ga zo niet over straat.”

In de papieren editie van Brabants Centrum uitgebreid aandacht voor het kunstproject De Bruiloft van Kana, dat zaterdag 9 januari uitsluitend voor genodigden wordt opgevoerd. Op 10, 16, 17, 23, 24, 30 en 31 januari en 6 en 7 februari is de protestante kerk open van 14.00 tot 16.30 uur en kan een film over het project bekeken worden.
7 januari 2010

Print deze pagina

Terug