ONDERNEMERS EN GEMEENTE POSITIEF

’Schaatsbaan voor herhaling vatbaar’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kunststof ijsbaan op het Breukelsplein werd maandag 4 januari afgebroken. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS EN MARIËLLE WIJFFELAARS

Na een week lang schaatsplezier is de kunststof ijsbaan op het Breukelsplein maandag 4 januari weer afgebroken. Zeven dagen lang konden inwoners van Boxtel er terecht om te schaatsen op kunststof en te genieten van winterse versnaperingen. De reacties waren overwegend positief en zowel de organisatoren als de gemeente Boxtel, die de baan huurde, kijken tevreden terug op het Breukels ijsfestijn. Eind januari wordt een uitgebreide evaluatie gehouden en zal duidelijk of Boxtel rijp is voor een demontabele kunststof schaatsbaan.

,,Petje af voor alle 120 vrijwilligers!” Ondernemer en woordvoerder Bernard van Stekelenburg is daags na de ontmanteling van de schaatsbaan op het Breukelsplein lovend over de grote betrokkenheid van ondernemers en verenigingen. ,,Samen hebben we het voor elkaar gekregen in Breukelen en hebben we laten zien dat we hier iets moois neer kunnen zetten. De inzet van die vrijwilligers was daarbij onontbeerlijk omdat we zonder die groep nergens zouden zijn geweest.”

Van Stekelenburg roemt de clubs die hand- en spandiensten verrichtten, maar ook de scholen en sportverenigingen die met veel plezier kwamen schaatsen. ,,Denk ook aan de EHBO’ers en de bewakers die allemaal gratis meegeholpen hebben om dit evenement tot een succes te maken.” Zoveel enthousiasme smaakt beslist naar meer. ,,Klopt, maar eerst gaan we evalueren en bekijken welke mogelijkheden er voor de toekomst zijn”, zegt de ondernemer.

MEER JEUGD
Nu al lijkt duidelijk dat de schaatsbaan in Boxtel potentie heeft. Vooral in de weekeinden trok de voorziening veel jeugd, hoewel tieners en ouderen in de minderheid waren. ,,Veel mensen hebben laten weten dat ze graag een grotere schaatsbaan zouden zien. Ook de politie en de burgemeester hebben zo’n geluid laten horen.” Met een grotere voorziening zou wellicht ook de oudere jeugd gelokt kunnen worden. ,,Nu hebben we vooral heel veel kinderen tot 12 jaar gezien.”

Van Stekelenburg geeft aan dat het huren van een grotere baan financiële consequenties zal hebben. ,,Zonder vooruit te lopen op de evaluatie denk ik dat de horeca in Breukelen zo’n evenement dan niet kan neerzetten. Dan hebben we steun nodig van sponsors en misschien ook de gemeente.” Het Breukelsplein voldeed volgens de ondernemer prima. ,,Natuurlijk is de Markt ook mooi, maar we konden hier goed uit de voeten.”

Een hartenwens zou zijn om de kunststof schaatsbaan wat langer in Boxtel op te bouwen. Nu was het een proef van zeven dagen. ,,Bouw je zo’n baan op voor twee weken, dan kan de horeca drie weekeinden extra publiek trekken en kom je sneller uit de kosten”, denkt Van Stekelenburg.

GESLAAGD
Wethouder Anton van Aert was deze week uitermate positief over de schaatsbaan: ,,Het was een geslaagd experiment. De reacties van schaatsers zijn erg positief en men is verbaasd dat op een kunststof baan zo goed geschaatst kan worden. Vooral voor kinderen is het een goede manier om hun techniek te oefenen.” De wethouder is voorzichtig en kan geen beloftes doen voor de volgende winter. ,,Gezien de bezoekersaantallen is er zeker animo voor een schaatsbaan. Het is de hele week druk geweest, voornamelijk in het weekeinde. Daarnaast willen de ondernemers heel graag dit evenement volgend jaar terug laten keren en die wens is er bij de gemeente Boxtel ook.”

Volgens Van Aert gaat Boxtel nog niet over tot de aanschaf van een demontabele schaatsbaan. ,,We staan er zeker voor open en ook de ondernemers zien dat wel zitten”, zegt de wethouder. ,,Maar we willen eerst bekijken of we wellicht samen met de ondernemers een baan aan kunnen schaffen.” Hoewel Van Aert geen toezeggingen kan doen, is hij positief over een mogelijke terugkeer van de voorziening. ,,Als alle partijen erachter staan, is het wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.”
7 januari 2010

Print deze pagina

Terug