TAXICHAUFFEUR (74) OVERLIJDT NA ONGEVAL

Treinverkeer eist weer dode in Boxtel

© 2010 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van de Boxtelse brandsweer betreden het gehavende treinstel om de passagiers te bevrijden. Ook de brandweer Haaren werd ingezet bij het ongeluk. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS EN HENK VAN WEERT

Boxtel is dinsdagavond opnieuw opgeschrikt door een dodelijk ongeval op een spoorwegovergang. Op de bewaakte overweg aan de Posthoorn, op de grens van Boxtel en Haaren, kwam een 74-jarige bestuurder van een taxibusje van de firma Cibatax uit Eindhoven om het leven toen zijn voertuig werd gegrepen door de stoptrein uit Tilburg.

Het ongeval vond dinsdag omstreeks 18.45 uur plaats. Volgens de politie probeerde de bestuurder de taxibus te keren op de Posthoorn en kwam het voertuig hierbij klem te zitten op de spoorbaan. Vermoedelijk had het busje geen grip meer door de sneeuw. De twee passagiers die de man vervoerde – een 19-jarige vrouw uit Handel en een 21-jarige vrouw uit Budel – stapten uit en probeerden de taxi weer in beweging te krijgen.

Dat lukte volgens de politie niet; het voertuig bleef vastzitten. De twee passagiers waarschuwden de bestuurder van het busje nog dat er een trein aankwam, maar de man hoorde het niet en werd gegrepen door de aanstormende trein. Het busje raakte totaal vernield en kwam naast de rails in een spoorsloot terecht.

ALARMERING
Volgens de politie kwamen alle 120 inzittenden van de stoptrein met de schrik vrij, ook al werd de trein aanzienlijk beschadigd door de aanrijding. Ze werden ruim anderhalf uur na het ongeval geëvacueerd door het brandweerkorps uit Boxtel dat haar collega’s van de brandweer Haaren assisteerde. De passagiers van NS werden met bussen die ProRail inzette naar het station in Boxtel vervoerd waar ze hun reis konden vervolgen. Vanwege de ravage op en naast de spoorbaan kon het treinverkeer tussen Boxtel en Oisterwijk dinsdagavond niet meer hervat worden. De eerste trein reed pas woensdagochtend weer. Ook het weer in beweging krijgen van de gehavende trein duurde vele uren.

Tijdens de alarmering van de hulpdiensten werd aanvankelijk Halsebroek in Esch als locatie van het ongeval opgegeven. ,,Tijdens het aanrijden is de locatie gewijzigd in de Posthoorn”, vertelt ondercommandant Edward Traa van de Boxtelse brandweer. Volgens hem is er echter geen vertraging van de dienstverlening opgetreden. De spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten onderzoekt de toedracht van het ongeval.

BINNENDOOR
De Kapelweg en Posthoorn zijn voor doorgaand verkeer afgesloten vanwege de reconstructie van de provinciale weg naar Oisterwijk. Daarom is het opmerkelijk dat de taxi toch deze route heeft gekozen. Volgens wethouder Wim van Erp, die gisterochtend samen met een medewerker van spoorwegbeheerder ProRail een kijkje ging nemen op de plaats van het ongeval, heeft de taxichauffeur zijn twee passagiers die op weg waren naar een feest in Breda, van dienst willen zijn.

,,Op hun verzoek is hij binnendoor gereden om bij een snackbar langs te gaan. Uiteindelijk heeft de man moeten constateren dat hij er toch niet door kon en heeft hij geprobeerd zijn voertuig te keren. Heel triest dat zijn goede bedoelingen zo noodlottig zijn geëindigd”, aldus Van Erp.
6 januari 2010

Print deze pagina

Terug