VEEL SCHAATSERS BEZOEKEN BREUKELSPLEIN

Winterse taferelen op Boxtelse
kunststof ijsbaan

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In een tent op het Breukelsplein wordt sinds maandag 28 december geschaatst. De kunststof ijsbaan blijft geopend tot en met zondag 3 januari. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse jeugd hoeft niet meer te wachten tot het weer gaat vriezen. Sinds maandag 28 december kan er op het Breukelsplein geschaatst worden. De kunststof ijsbaan werd maandagavond officieel geopend door wethouder Anton van Aert, maar ook ’s middags maakten Boxtelaren al gebruik van de schaatsbaan. Hoewel de ijsbaan van kunststof is gemaakt, ontdekte een aantal kinderen dat vallen toch pijn doet. Gelukkig is het ijs niet écht koud…

De baan werd maandagochtend aangelegd door leden van duikvereniging Shark Divers en leden van carnavalsvereniging De Agterblijvers. Houten planken dienen als ondergrond en daarop liggen gladde kunststofplaten. Een heel karwei, maar toch was de baan om drie uur ’s middags helemaal klaar voor gebruik. Een uur later dan gepland omdat leverancier Ice Solutions wat vertraging had. ,,We hebben met veel mensen de baan opgebouwd en dat ging erg snel”, vertelt Pascal Leijten. ,,Doordat de duikvereniging zo’n grote achterban heeft, hebben we genoeg vrijwilligers om op te bouwen, maar ook worden leden ingezet als bewaking en EHBO.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Buiten de tent staan vele kratten met frisdrank opgeslagen voor de dorstige schaatsers. (Foto: Albert Stolwijk).

Het idee voor de schaatsbaan komt van de ondernemers Jan Paashuis en Bernard van Stekelenburg. Samen met de duikclub dienden zij een plan in bij de gemeente Boxtel. Hoewel de gemeente eerder besloot op de Markt een ijsbaan te plaatsen, is toch gekozen voor het Breukelsplein. ,,Wij hadden al een kant en klaar plan liggen”, zegt Leijten. ,,Alles was al geregeld, behalve de baan zelf. Eigenlijk hadden we er met een aantal ondernemers een willen aanschaffen, maar we willen eerst zeker weten of er animo is voor een schaatsbaan in Boxtel. Na deze week gaan we uitgebreid evalueren met alle deelnemers en de gemeente.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ter decoratie zijn kerstbomen langs de ijsbaan geplaatst. (Foto: Albert Stolwijk).

HOGE OPKOMST
Naast een schaatsbaan met een afmeting van 200 vierkante meter, zijn er volop horecaondernemers te vinden op het Breukelsplein die samen de winterse versnaperingen verzorgen. In een aparte tent is een bar ingericht waar verschillende drankjes te koop zijn. Paashuis verkoopt natuurlijk oliebollen, er staat een slager met broodjes warm vlees en soep en bij de snackwagen kunnen de schaatsers terecht voor friet. Bram Verhagen en Noud Snelders laten zich de frietjes met mayonaise goed smaken. ,,Van schaatsen krijg je nou eenmaal honger”, vindt het tweetal.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van duikvereniging Shark Divers en carnavalsvereniging De Agterblijvers leggen de kunststof ijsbaan aan zodat zo snel mogelijk geschaatst kan worden. (Foto: Albert Stolwijk).

De opening werd maandagavond verricht door wethouder Van Aert en een aantal sprookjesfiguren. Van Aert zei blij te zijn met de schaatsvoorziening. ,,Eindelijk kunnen we schaatsen in Boxtel. We gaan er vanuit dat de Boxtelaren deze week veel gebruik zullen maken van de baan en wellicht dat we volgend jaar dan wat langer een schaatsbaan neer kunnen leggen.” Ook initiatiefnemer Van Stekelenburg zegt te hopen dat de baan veelvuldig gebruikt gaat worden. ,,We hebben expres gezorgd voor een heel vol programma om zo het maximale uit deze week te halen”, meldt de ondernemer. ,,De grote drukte bij de opening belooft in ieder geval veel goeds, we hadden zo’n opkomst zeker niet verwacht.”

In overleg met de gemeente Boxtel is bewust gekozen voor een kunststof ijsbaan. Een belangrijke reden daarvoor was het stroomverbruik wat bij een echte ijsbaan hoger ligt. ,,Met de lage temperaturen van deze week, had het best gekund”, vindt Van Stekelenburg. ,,Wellicht dat we volgend jaar voor echt ijs kiezen, zodat we goed kunnen bekijken welke soort baan nu eigenlijk onze voorkeur heeft.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kabouter Plop, Sneeuwwitje, Doornroosje en zowel een grote als een kleine Donald Duck schaatsten een rondje tijdens de opening van de schaatsbaan. (Foto: Albert Stolwijk).

VET COOL
De ijsbaan is met 200 vierkante meter niet echt groot te noemen. ,,Voor Boxtel zou 400 vierkante meter eigenlijk beter zijn”, erkent Van Stekelenburg. ,,Maar als proef is dit voorlopig prima.” Omdat de baan van kunststof is, mogen bezoekers niet met de eigen schaatsen op de baan. Op het Breukelsplein zijn speciale schaatsen te huur. Om de kwaliteit van de baan goed te houden, wordt elke ochtend en avond gedweild. En daardoor is de schaatsbaan net zo glad als echt ijs. ,,Als je valt doet het net zoveel pijn als op echt ijs”, zegt Josje Snijders. ,,Het is alleen niet zo koud en niet nat, dus daardoor is vallen ook niet zo erg.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Anton van Aert wordt tijdens het schaatsen vergezeld door een sprookjesprinses en prins. (Foto: Albert Stolwijk).

Femke Stans en Reneé van Erp waren maandagavond verkleed als twee roodkapjes aan het schaatsen. ,,Ik kan al best goed schaatsen, maar Renée nog niet”, vertelt Femke. ,,Maar ze is pas vijf jaar en gaat voor het eerst schaatsen. Als ik haar hand vasthoud gaat het best goed.” De Boxtelse jeugd is erg enthousiast over de schaatsvoorziening. ,,Echt vet cool”, zegt Tim van de Wiel. ,,De baan is niet zo groot, maar het is leuk om op te oefenen en de muziek is ook heel gaaf. Ik hoop dat dit volgend jaar weer komt.” Ook Dennis Schuurmans is enthousiast. ,,Ik heb al vaker geschaatst maar deze baan is nog gladder dan echt ijs”, vindt de jonge Boxtelaar. ,,Schaatsen is helemaal niet moeilijk, ik kan het in ieder geval al supergoed.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De speciale schaatsen voor op de kunststof ijsbaan kunnen gratis gehuurd worden. (Foto: Albert Stolwijk).

Wesley Heesakkers was maandagavond een van de eerste die echt hard viel bij het schaatsen. ,,Dat deed veel pijn”, vertelt Wesley. ,,Ik ben er niet bang door geworden hoor, ik ga de hele week gewoon schaatsen. En je zal zien, aan het eind van de week val ik helemaal niet meer.” De ijsbaan is tot en met zondag 3 januari elke dag geopend van 12.00 tot 23.00 uur. Alleen op Oudejaarsavond sluit de baan rond 19.00 uur. Het programma rond de Breukelse schaatsbaan ziet er als volgt uit.

DONDERDAG 31 DECEMBER

Schaatsdag voetbalclubs 12.00
Vrij schaatsen 12.00
Sluiting ijsbaan 19.00

VRIJDAG 1 JANUARI

Nieuwjaarsschaatsen 12.00

ZATERDAG 2 JANUARI

Carnavalsschaatsen jeugd 12.00
Carnavalsschaatsen volwassenen 17.00

ZONDAG 3 JANUARI

Schaatsen met sprookjes figuren 12.00
Boxtelse muziekskes 12.00-23.00
Afsluiting schaatsweek 23.00

In de papieren editie van Brabants Centrum meer aandacht in woord en beeld voor de ijsbaan op het Breukelsplein.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De winterse versnaperingen vinden gretig aftrek bij de schaatsers, met name de glühwein is erg populair. (Foto: Albert Stolwijk).

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van de Prinses Amaliaschool oefenden dinsdag 29 december hun schaatskunsten. En dat ging soms letterlijk met vallen en opstaan… (Foto: Albert Stolwijk).

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens het schaatsen klonk vrolijke muziek op de ijsbaan. Reden voor leerlingen van de Prinses Amaliaschool om een rondje in polonaise te schaatsen. (Foto: Albert Stolwijk).
31 december 2009

Print deze pagina

Terug