EVENEMENT GOED BEZOCHT ONDANKS FELLE KOUDE

Kerstparade zorgt voor ware ’Christmasspirit’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen mochten zaterdag 19 december tijdens de kerstparade op de Markt in Boxtel marshmallows roosteren, de ouders hielden een oogje in het zeil. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De bezoekers van het Boxtelse winkelhart zijn afgelopen weekeinde waarschijnlijk helemaal in kerstsferen thuisgekomen. Met tal activiteiten, waaronder de huldiging van de kerstmiss, vele winkelkramen, zangkoren en een programma voor de jeugd, werden ze tijdens de kerstparade in de juiste feeststemming gebracht. Hoewel ijskoud met temperaturen variërend van 8 tot 12 graden onder nul was het met name zaterdag behoorlijk druk in het centrum. ,,Deze parade zorgt voor de echte Christmasspirit.”

Dat er mooie dingen kunnen ontstaan als partijen samenwerken en de krachten bundelen, bleek afgelopen weekeinde weer eens. De gemeente, de winkeliers, Boxtel Vooruit, Brede Scholen Boxtel en het Buurtsportwerk droegen allen hun steentje bij om de bezoekers van de kerstparade in de juiste feeststemming te brengen.

Van het winkelgebied in de Breukelsestraat tot de Stationsstraat, Rechterstraat, Kruisstraat en de Markt was het centrum getransformeerd tot een gezellig en knus kerstwonderland dankzij de vele kramen voor de winkels, de aanwezigheid van skihutten en de kerstman en beroemde kerstliederen die door de straten klonken. Het winters geklede publiek kon zich wapenen tegen de kou met hete chocolademelk en glühwein, terwijl bij de kraam van de CDA Boxtel-Liempde warme snert genuttigd kon worden.

De plaatselijke afdeling van de ZLTO, waar onder anderen Balans-fractievoorzitter en agrarisch ondernemer Wim van der Zanden post had gevat, trakteerde de bezoekers behalve op folders en informatie ook op gebakken eieren. ,,Ik ken een fotograaf uit Liempde die maar geen genoeg kan krijgen van die eieren”, lachte Van der Zanden, die net als de vele andere deelnemers aan de markt urenlang de kou moest trotseren, maar dat er graag voor over had. ,,Het is best te doen hoor.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Niet alleen mensen bevolkten de centrumstraten in Boxtel tijdens de kerstparade, ook dieren, waaronder een kudde schapen en een ezel van de Kinderboerderij Boxtel (zie foto) maakten hun opwachting in het winkelhart. (Foto: Gerard Schalkx).

GOEDE DOELEN
Behalve plaatselijke afdelingen en winkeliers werden de vele kramen in het centrum ook bemand door organisaties die zich inspannen voor het goede doel; heel toepasselijk in een tijd van het jaar waarin alles draait om vrede op aarde, liefde en warmte en oog hebben voor de medemens die het minder goed getroffen heeft. Het betrof lokale initiatieven als de Stichting Straatkinderen van Cochabamba (Jules Groenen), de Stichting Adoptiekinderen Brazilië (Tonny Wagenaars), Caritas Catolica Orodea (Peter van der Ven), Stichting Onyame (Irene de Maeyer) en Unicef (Ine Verhoeven).

Even verderop in de Kruisstraat waren minder kramen en mensen te zien, maar zorgden talloze kerstbomen en de sneeuw op straat voor een typische sfeer; een winters beeld dat indruk maakte op een voorbijganger met rode kerstmuts en Engels accent: ,,Deze parade zorgt voor de echte Christmasspirit, ik heb nu echt zin gekregen in de kerst.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van Boxtel Vooruit waren uitgedost als Dickens-personages. Samen met de kerstman zongen zij een paar kerstliederen. (Foto: Gerard Schalkx).

CHARLES DICKENS
Niet alleen de spirit van Kerstmis was overal aanwezig in het winkelhart, ook de geest van de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens waarde rond. De leden van Boxtel Vooruit waren uitgedost als de personages in de beroemde film over de vrek ’Scrooge’, naar het boek van Dickens. Zij hadden zich, zingend en wel, verzameld op de Markt rond een knetterend en behaaglijk vuur, waar het prettig toeven was.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een heuse herder leidde zaterdag 19 december een kudde schapen door het centrum van Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).

,,De sfeer is prima en opvallend is dat het af en toe echt heel druk is, ook burgemeester Frank van Beers en wethouder Anton van Aert zijn langs geweest om hier een kijkje te komen nemen. Het is inderdaad heel koud, maar dankzij de zon was het tot dusverre eigenlijk goed uit te houden voor ons. Ik heb me dan ook warm aangekleed, compleet met thermisch ondergoed”, lachte Monique Timmermans, een van de Dickens-figuren die gehuld was in een Mary Poppins-achtige outfit.

Een paar meter verderop vertelde de kerstman verhalen aan marshmallows etende kinderen op een bankje en nodigden medewerkers van Omroep Dommelland mensen uit om een kerstwens op te laten nemen in een tot studio omgetoverde aluminium caravan.

SKILATTENLOOP
Ook voor de Boxtelse jeugd was er zaterdag van alles te beleven. Kinderen mochten zelf hun favoriete kerstverhaal voordragen, worstjes roosteren en zich in de kraampjes te goed doen aan worstenbroodjes en chocolademelk. De jeugd kon zich verder uitleven met ludieke, sportieve activiteiten als ijspegels vangen, een winterkledingrace en een skilattenloop.

In een grote tent op de markt konden leerlingen uit groep 1 tot en met 8 van de basisschool lampionnen knutselen voor de lampionnenoptocht van de Markt naar de Breukelsestraat. Aan die tocht namen naast zo’n tachtig kinderen ook een herder met een schaapskudde deel, én kerstmiss Cheryll van Weert (20) uit Boxtel. Zij werd door koetsier Henk Meijs van de Boxtelse menvereniging Aangespannen Ontspanning in een heuse arrenslee vervoerd door het centrum.

De kleurrijke stoet, die rond de klok van vijf uur vertrok toen het donker werd en de gevoelstemperatuur steeds verder onder het vriespunt zakte, keerde na aankomst in de Breukelsestraat weer om voor de terugreis naar de Markt. ,,Ik begin het wel een beetje koud te krijgen”, bekende de bibberende kerstmiss, die er in haar smetteloos sneeuwwitte gewaad uitzag als een ijsprinses.

JINGLE BELLS
Cheryll was kort daarvoor op de Markt gehuldigd door wethouder Anton van Aert, die zichtbaar in zijn nopjes was dat hij de Boxtelse schone mocht toespreken én kussen. ,,Het komt niet vaak voor dat ik zo’n mooie vrouw mag zoenen”, zei Van Aert, die Cheryll terloops vroeg of zij acte de presence wil geven tijdens de opening van de kunstijsbaan die na kerst in Boxtel in gebruik genomen wordt.

Terwijl de kerstmiss buiten op de Markt gehuldigd werd, brachten de leerlingen Amber Kadmaeroedoen (10) en Eloy Schultz (10) van de Angelaschool binnen in de tent op hobo en gitaar onvermoeibaar de kerstklassieker Jingle Bells keer op keer ten gehore. Voorzitter Arjen Witteveen van de Ondernemersvereniging Boxtel liet tijdens het muzikale intermezzo weten dat hij uiterst tevreden was over het verloop van de kerstparade. ,,Er is van alles te doen in het centrum en ik ben blij dat het ondanks de kou behoorlijk druk is. Het zonnetje dat vanmiddag scheen, zorgde gelukkig voor een prettige gevoelstemperatuur.”

Ook wethouder Van Aert was te spreken over de kerstparade. ,,Het is de vierde keer dat het evenement plaatsvindt en de tweede maal dat dit onder de vlag van Boxtel Beleeft gebeurt. Hoewel het vorig jaar ook prima verlopen is, zie ik nu verbeteringen, al moeten we proberen om volgend jaar nog meer te bieden. Maar ik ben blij dat het publiek zo geniet van alle activiteiten. Veel mensen komen niet alleen om te winkelen maar blijven ondanks de kou nog een tijdje hangen.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De eerste Christmas Dinner Dance Parade, die zondag 20 december plaatsvond in een tent op de Markt, verliep in een gezellige sfeer en groeide uit tot een succes. Het Boxtelse restaurant De Negenmannen serveerde een viergangenmenu, terwijl dansers van Tiga tijdens het diner voor vermaak zorgden. Burgemeester Frank van Beers (rechts) genoot ook van de dinnershow. (Foto: Gerard Schalkx).
24 december 2009

Print deze pagina

Terug