STORMLOOP OP POPULIERENHOUTEN MUSSENHOTELS

’Tuinen veel te netjes voor huismus’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers en wethouder Ger van den Oetelaar ontvingen zaterdag 19 december de eerste twee mussenhotels. Rechts Karel Voets en Marco Meihuizen namens de Liempdse en de Boxtelse natuurwerkgroepen. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft zaterdag 19 december op een ijskoude Markt de eerste twee van in totaal tweehonderd populierenhouten mussenhotels in ontvangst genomen. De nestkasten werden uitgereikt door vertegenwoordigers van de natuurwerkgroepen van Boxtel en Liempde, die de voorbije weken zijn overspoeld met aanvragen.

Burgemeester Frank van Beers ontving uit handen van voorzitter Marco Meihuizen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel het eerste mussenhotel. Het tweede exemplaar werd door vice-voorzitter Karel Voets van de Natuurwerkgroep Liempde uitgereikt aan wethouder Ger van den Oetelaar. Die gaf aan dat hij bij zijn woning op Kasteren in Liempde al veel mussen in de tuin heeft, maar nog best een nestkast kan gebruiken.

Burgemeester Van Beers beloofde zaterdag dat hij zijn hovenier opdracht zal geven de tuin minder netjes aan te harken om een biotoop te creëren waarin ook de huismus weer gaat nestelen. ,,Onze tuinen zijn immers veel te netjes geworden”, vertelde Voets. ,,De mussen hebben te weinig voedsel, maar dat kan al opgelost worden door ontbijtkruimels in de tuin te deponeren.”

Ook de aanleg van een rommelhoekje of een bladkorf kan wonderen doen en de huismus lokken. Voets: ,,Daarnaast zijn de houten schuttingen funest voor het leefgebied van huismussen. Kies liever voor een haag van beuk, liguster, hondsroos of sleedoorn waarin de huismussen zich veilig kunnen verstoppen.” Een meidoorn zou ook ideaal zijn, maar die mag in deze regio niet geplant worden, zoals enkele jaren geleden bleek bij een plantactie van de werkgroep Lokale Agenda 21.

STORMLOOP
De tweehonderd mussenhotels die in Boxtel worden uitgereikt zijn allemaal vervaardigd van streekeigen populierenhout, dat is verduurzaamd en volgens WNLB-voorzitter Meihuizen heel lang meegaat. Scholieren van Sterk in Werk en het Vmbo-College Boxtel hebben de nestkasten in elkaar gezet.

De belangstelling is massaal. Vorige week meldde Frans Maas van de Boxtelse natuurwerkgroep al dat alle tweehonderd mussenhotels in de voorverkoop zijn uitverkocht. ,,En het blijft stormlopen”, vertelde Maas zaterdag op de Markt. ,,We hebben daarom een wachtlijst aangelegd, zodat we misschien later meer nestkasten kunnen laten maken.”

Burgemeester Van Beers bekende verrast te zijn door de hoge klassering van de huismus op de rode lijst van bedreigde diersoorten. ,,Je denkt dat hierop vooral exotische dieren voorkomen, geen huismussen.” Hij noemde het hartverwarmend dat zoveel inwoners begaan zijn met het los van huismussen en een mussenhotel in de tuin willen ophangen. ,,Geen nieuws hoor”, vulde wethouder Van den Oetelaar aan. ,,Boxtel heeft inmiddels een goede naam als het gaat om duurzaamheid. Of het nu gaat om plantacties, het installeren van zonnepanelen of de verkoop van mussenhotels, onze inwoners lopen voorop. Gek genoeg is dat helemaal niet meer zo bijzonder, die warme belangstelling hoort gewoon bij Boxtel.”

WARME BROODJES
Na de overhandiging van de eerste mussenhotels op de Markt, verhuisden de natuurwerkgroepen naar de Kinderboerderij aan het Apollopad, waar de eerste vijftig nestkasten werden uitgereikt. En al gauw na twee uur was het zaterdagmiddag gezellig aanschuiven bij de Kinderboerderij en vlogen de mussenhotels als warme broodjes over de toonbank. Alle eigenaren van mussenhotels kregen een informatiepakket, inclusief een dvd met informatie over de huismus.
24 december 2009

Print deze pagina

Terug