PALLIATIEVE VOORZIENING BIJ LIDUINA

Boxtel krijgt een volwaardig hospice

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Computertekening van de nieuwbouw voor centrumverpleeghuis Liduina. Op het parkeerterrein verrijst een nieuwe vleugel van vijf verdiepingen met eenpersoonskamers gebouwd voor somatisch zieken. Het huidige verpleeghuis langs de oprijlaan maakt plaats voor laagbouw. (Afbeelding: Molenaar en Koeman Architecten, Vught).

DOOR HENK VAN WEERT

Het hospice bij het Boxtelse Liduinaziekenhuis wordt een volwaardige voorziening. Zorggroep Elde, de Stichting Vrienden van het Hospice en de gemeente Boxtel hebben daarover vorige week overeenstemming bereikt. Dat betekent dat er naast de twee reeds geplande hospicebedden een derde bed wordt geplaatst. Bovendien wordt een aparte huiskamer, stiltecentrum en een ruimte voor vrijwilligers gebouwd.

Zorggroep Elde had eerder alleen budget voor de bouw van twee hospicekamers. Die worden bestemd voor mensen met een levensverwachting van enkele maanden waarvoor in de thuissituatie geen mogelijkheden zijn voor verzorging. Maar om de exploitatie financieel dekkend te krijgen, moeten die continu bezet zijn. Een derde hospicebed is daarom wenselijk omdat een kamer niet direct na een overlijden ontruimd kan worden.

Dat derde hospicebed zou, net als enkele andere wensen, gefinancierd moeten worden door de vorig jaar november opgerichte Stichting Vrienden van het Hospice. En die zag zich daarmee voor een zware opgave geplaatst.

,,Vorige week hebben we opnieuw overleg gehad met het bestuur van Zorggroep Elde en de gemeente Boxtel en daarin is duidelijk geworden dat er bij Elde bereidheid is ook financiële ruimte te creëren voor het derde bed en voorzieningen als een aparte huiskamer, een stiltecentrum en een kamer voor vrijwilligers. Hopelijk speelt de economische malaise ons daarbij in de kaart. De verwachting is dat de aanbesteding die inmiddels gestart is, resulteert in gunstigere offertes”, vertelt voorzitter Huub van Susante van de Stichting Vrienden van het Hospice.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vooraan in de nieuwe laagbouw die links van de oprijlaan wordt gerealiseerd, komt het hospice. In vergelijking met de grote overzichtstekening is te zien dat de voorziening groter wordt dan aanvankelijk was gepland. (Afbeelding: Molenaar en Koeman Architecten, Vught).

Komend voorjaar moet er definitief groen licht komen. Mocht de aanbesteding toch ongunstig uitvallen, dan zullen de lasten van het derde hospicebed alsnog op de schouders van de Boxtelse gemeenschap komen te liggen, benadrukt Van Susante.

De stichting gaat zich inzetten om de hospicekamers, die een afmeting van zes bij vijf meter krijgen, op een huiselijke wijze in te richten. Daarvoor worden zowel financiën als goederen ingezameld en diverse toezeggingen zijn al gedaan, vertelt Van Susante. In de Stichting Vrienden van het Hospice zijn het Palliatief Spiritueel Team Boxtel (PST), de Seniorenraad, de WMO-adviesraad en DELTA Stichting Welzijn Boxtel vertegenwoordigd.

CONSTRUCTIEF
Locatiedirecteur Ruud Broeksteeg van het centrumverpleeghuis Liduina, waarvan het hospice een onderdeel wordt, meldt dat het binnen nu en enkele weken tot definitieve besluitvorming komt rondom de nieuwbouw van het hospice. ,,De laatste vergunningen zijn aangevraagd en daarnaast verwachten wij dat er duidelijkheid zal komen over de gunning van de totale nieuwbouw”, aldus Broeksteeg. Volgens hem wordt constructief samengewerkt om het hospice te realiseren. Zorggroep Elde is bezig met de bouw van een nieuwe vleugel voor centrumverpleeghuis Liduina. Die moet medio 2011 gerealiseerd zijn op een deel van het huidige parkeerterrein. Het bestaande gebouw links van de oprijlaan gaat tegen de vlakte en op die plek wordt onder meer het hospice gebouwd.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marja Verhagen (links) en Nicole Peijnenburg van het Palliatief Spiritueel Team bij het kunstwerk van Sietske Miedema in wandelpark Molenwijk. (Foto: Albert Stolwijk).
24 december 2009

Print deze pagina

Terug