AANLEG START IN JANUARI

Geitenwei met speeltuin midden
in Heerewaerde

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De geitenwei in de wijk Selissenwal wordt verplaatst. Op de foto voeren kinderen van de Prinses Amaliaschool enkele geiten. (Archieffoto Albert Stolwijk, februari 2009).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De geitenwei in de wijk Selissenwal wordt verplaatst naar het hart van De Heerewaerde. Tussen de Prinses Amaliaschool en de appartementencomplexen Banier, Ridder, Baanrots en Rentmeester komt de geitenwei te liggen met een speeltuin én een speelveld. In januari start de aanleg, zo maakte wijkwethouder Ger Wouters deze week bekend.

De geitenwei startte 25 jaar geleden aan de Van Beekstraat en werd tijdelijk verplaatst naar de Van Randerodestraat toen de bouw van wooncomplex Ridder startte. De beheerders Anky en Ad Moonen zijn blij dat hun voorziening wordt uitgebreid en vernieuwd. ,,Het aantal bezoekers groeit de laatste tijd sterk”, vertelt Ad Moonen. ,,Mensen willen de geitenwei ook steeds vaker gebruiken. Dat vinden we natuurlijk heel fijn, maar er is nu te weinig ruimte. Het gebouwtje is veel te klein en te vochtig. Gelukkig krijgen we straks een mooie en grotere plek.”

Bij de nieuwe geitenwei komt ook een speeltuin te liggen en die wordt zo aangelegd dat deze ook toegankelijk is voor mindervaliden. ,,Zowel kinderen met als zonder handicap maken gebruik van de geitenwei en dat moet in de toekomst zo blijven”, vindt het beheerderspaar. ,,De geitenwei is een voorziening voor de hele wijk en de nieuwe locatie is perfect. De school kan gebruik maken van de geitenwei en omdat de voorziening straks middenin de wijk ligt, verbind het de inwoners met elkaar. De geitenwei heeft ook een functie als ontmoetingsplek.”

DOMMEL
Zowel het echtpaar Moonen als het gemeentebestuur en de bewoners van complex Ridder waren er voorstander van om de geitenwei te realiseren aan de Achterberghstraat, op de oostelijke oever van de Dommel. Dit plan ketste echter toch af. ,,Samen met een aantal partners zijn we bezig geweest met de herinrichting van de Dommel”, legt wethouder Wouters uit. ,,Eén partner zag het niet zitten als de geitenwei op die plek zou komen omdat het een ecologische stiltezone moet worden. Erg jammer, want juist op die plek zou de geitenwei goed tot zijn recht zijn gekomen.”

Aanleg van de geitenwei start begin januari, de datum is deels afhankelijk van de weersomstandigheden. Ad en Anky Moonen hoopten eigenlijk voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart te kunnen verhuizen, maar dat gaat niet meer lukken. ,,Erg jammer want we hadden het leuk gevonden als Ger Wouters als wethouder de nieuwe geitenwei zou kunnen openen”, zegt Ad. ,,Hij heeft zich de afgelopen jaren goed ingezet voor ons.” Het paar hoopt eind maart de poort van de nieuwe geitenwei te kunnen openen.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen uit de wijk Selissenwal vermaken zich met kippen in de geitenwei. (Archieffoto Albert Stolwijk, februari 2009).
24 december 2009

Print deze pagina

Terug