BOXTEL KIEST UIT DRIE PLANNEN

SintLucas ontwerpt entree Burgakker

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het kader van de crisisaanpak wil het gemeentebestuur een begin maken met de verfraaiing van de cultuurhistorische as. De entree van de Burgakker wordt als eerste aangepakt. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De studenten van vakinstelling SintLucas hebben hun creativiteit botgevierd op plannen voor de herinrichting van het smalle stukje van de Burgakker en het ’pleintje’ op de plek waar deze straat samenkomt met de Rechterstraat en de Kruisstraat. ,,Eind januari mogen de burgers van Boxtel meepraten over welk concept zij het mooist en meest geschikt vinden”, vertelt burgemeester Frank van Beers.

De gemeente Boxtel heeft grootse plannen om de zogeheten cultuurhistorische as tussen de Sint-Petruskerk en kasteel Stapelen meer aanzien te geven. Eerder dit jaar zijn daarvoor al nieuwe straatnaambordjes opgehangen en inmiddels is ook de eerste van een serie gevelstenen onthuld. Maar er is nog heel veel meer nodig.

Dinsdag 22 december heeft het college van B. en W. besloten het smalle steegje van de Burgakker als eerste aan te pakken. Daarbij wordt ook een klein stukje Rechterstraat (het pleintje met fietsenrekken voor boekhandel Bruna) en het parkeerterrein voor Bibliotheek de Meierij betrokken. De herinrichting wordt betaald uit de middelen die de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld om de gevolgen van de kredietcrisis te bestrijden.

Burgemeester Van Beers vertelt dat drie verschillende groepjes studenten van mbo-school SintLucas opdracht hebben gekregen om een richtinggevend ontwerp te maken. Voorwaarden zijn daarbij niet gesteld. ,,Wel hebben de jongeren de visie bestudeerd die de gemeenteraad enkele jaren geleden heeft vastgesteld”, aldus Van Beers.

BURGERS KIEZEN
Nog deze week worden de aanwonenden en de eigenaren van de panden in de buurt op de hoogte gesteld van wat er gaat gebeuren. Vanaf half januari zal wekelijks een van de drie plannen onder meer in deze krant worden gepresenteerd en toegelicht. Daarnaast komt er in Podium Boxtel een informatieavond waarin ook nog eens wordt stilgestaan bij de keuzes die de studenten bij hun ontwerp hebben gemaakt. De inwoners van Boxtel mogen uiteindelijk kiezen welk idee uitgewerkt moet worden tot een uitvoerbaar plan. ,,Daarbij zal onder meer rekening gehouden worden met de betaalbaarheid, materiaalkeuze en of het hufterproof is”, meldt burgemeester Van Beers.

Hij wilde deze week nog niet inhoudelijk ingaan in de ontwerpen van SintLucas: ,,Wel is duidelijk dat er iets met de wanden gaat gebeuren van het smalle deel van de Burgakker. Nu worden die regelmatig volgespoten met graffiti. Daar willen we vanaf.” In alle ontwerpen wordt op creatieve manier zichtbaar dat achter de noordelijke gevelwand van de Rechterstraat ooit een Binnendommeltje stroomde.

De herinrichting van dit deel van de cultuurhistorische as moet de aanzet vormen voor een verfraaiing van de route tussen de twee grootste monumenten van Boxtel.
24 december 2009

Print deze pagina

Terug