DAG DER KAMPIOENEN IN RAADZAAL

Boxtel huldigt jonge sporttalenten

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De sportjunioren, sportvrijwilliger en het sportteam van het jaar poseren op de trap van de raadzaal in het gemeentehuis. Van links naar rechts: Christel Kerssens, Marthe de Koning, Harrie van der Meijden, Inge Kraan, Marloes Spikmans. Zittend: Maaike Smits en Olaf van den Bergh. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse sportjeugd stond maandag 14 december centraal in de raadzaal van het gemeentehuis. Hier werden door de gemeente Boxtel en de Sportraad onderscheidingen uitgereikt tijdens de Dag der Kampioenen. Naast de huldiging van het sportteam, de sportjunioren en de sportvrijwilliger van het jaar, werden verschillende sporters in het zonnetje gezet voor hun prestaties.

In het Vmbo-College Boxtel werden de pupillen, de mini’s tot en met 10 jaar, de aspiranten en junioren van 11 tot en met 15 jaar gehuldigd. In de raadzaal was het vervolgens de beurt aan A-junioren, senioren en veteranen. Verschillende clubs en sporters vielen hierbij in de prijzen.

Volgens Boudewijn Aalbers, voorzitter van de Boxtelse Sportraad, speelt sport een steeds grotere rol in het maatschappelijk leven. ,,Met zestig sportverenigingen is het duidelijk dat sport voor Boxtelaren belangrijk is. De gemeente probeert met verschillende regelingen sport op de kaart te zetten.” Onlangs werd gestart met het project Impuls Brede Scholen Sport en Cultuur en ook de BOS-impuls loopt nog steeds. Wel gaf Aalbers aan dat de economische recessie ook zijn weerslag heeft op de sportverenigingen. ,,Het wordt steeds moeilijker om sponsors te vinden. Verschillende clubs zijn al naarstig op zoek gegaan naar een hoofdsponsor omdat sommige bedrijven het geld gewoon niet meer hebben.”

Wethouder Anton van Aert blikte vooruit naar 2010, wat een interessant sportjaar zal worden. ,,Met de Olympische Winterspelen en het WK-voetbal in Zuid-Afrika wordt 2010 een sportief jaar”, stelde Van Aert. ,,Maar ook in Boxtel is genoeg te doen op sportgebied.”

GEEN SPORTMAN
Verschillende Boxtelse sporters werden maandagavond gehuldigd. Dit jaar werd geen sportman of sportvrouw van het jaar aangewezen. ,,Naar onze mening waren er geen sporters die voor die titel in aanmerking kwamen”, aldus Aalbers. ,,Een sporter moet écht iets bereikt hebben om de titel te krijgen, zoals een Nederlands kampioenschap of een aantal keer Brabants kampioen worden.” De Sportraad kiest de winnaars uit, ook kunnen verenigingen hun leden aanmelden voor de titel. ,,Ook vanuit de clubs kwam dit jaar weinig respons, zodat besloten is geen sportman en sportvrouw te benoemen.”

De onlangs afgetreden voorzitter van voetbalvereniging Boxtel, Harrie van der Meijden, werd gekozen tot sportvrijwilliger van het jaar. De Boxtelaar nam na zestien jaar afscheid als voorzitter maar blijft wel als vrijwilliger actief bij de vereniging. ,,Het is en blijft mijn club. Mijn opa en vader en andere familieleden waren allemaal lid dus ik heb het van huis uit meegekregen. Ik blijf actief als beheerder van de kantine en ik zit nog in het bestuur”, aldus Van der Meijden.

VERRASSING
De titel Sportjunior 2009 ging naar turnster Maaike Smits (9) van Tabitta en de 15-jarige atleet Olaf van den Bergh. Smits werd dit jaar kampioen van Zuid-Oost Brabant en Brabants kampioen. Ook wist de turnster zich te plaatsen voor de Nederlandse kampioenschappen waar zij tweede werd in meerkamp en de eerste plaats behaalde op de onderdelen brug en balk. ,,Sinds mijn vijfde doe ik aan turnen en ik train vier keer per week. Het kost best veel tijd, maar ik vind het geweldig om te doen”, aldus Smits.

Ook Van den Bergh was blij met de erkenning voor zijn prestaties. De atleet werd Nederlands kampioen op de 100 meter voor C-junioren en werd tweede op 800 meter. Daarnaast werd hij meerdere keren Brabants kampioen. De atleet vertelde inmiddels de overstap van Marvel naar de Vughtse vereniging Prins Hendrik te hebben gemaakt. ,,Die club is meer wedstrijdgericht en ik wil uiteindelijk de internationale top bereiken. Mijn droom is deel te nemen aan de Olympische Spelen”, aldus Van den Bergh.

Groot was de verbazing bij het eerste vrouwenteam van tafeltennisvereniging Taverbo toen bleek dat zij sportteam van het jaar waren geworden. Marthe de Koning, Marloes Spikmans, Christel Kerssens en Inge Kraan speelden dit seizoen mee in de landelijke competitie en wisten het kampioenschap te behalen. Dit betekende een promotie naar de landelijke tweede divisie. ,,We hadden dit echt niet verwacht”, stelde Spikmans. Kerssens: ,,We vonden het al zo raar dat we per se aanwezig moesten zijn vanavond. Maar de vereniging was natuurlijk al op de hoogte. Dit was écht een verrassing voor ons!”

Hieronder volgt een overzicht van de gehuldigden tijdens de Dag der Kampioenen.

SENIOREN

Handboogvereniging L’ Union: Bert van de Wiel; Marchel Kluijtmans; Paul Smolders; Henry Troeijen.Schermvliegschool Falcon Air: Huub Coumans. Taekwondo School Dekker: Menno van Roosmalen; Atmane Qoubbane; Kevin van Weert; Alfons Bolsius; Ritger Traag; Aswin Bayens.Hockeyclub MEP: Jongens A1. Atletiekvereniging Marvel: Olaf van den Bergh. Taekwondoschool Ali Tapia Oss: Gabriëlle Coffa. Gymnastiekvereniging Tabitta: Maaike Smits. Aangespannen Ontspanning: Theo Raaijmakers. Tafeltennisvereniging Taverbo: Taverbo Dames 1.Taekwondoschool Taek-yon Berghem: Brian van den Brand; Wendy van Wijck. Wandelvierdaagse Nijmegen: Theo van de Lans. Tennisvereniging De Peppelieren: Arne van Acht; Harm van Ruremonde; Tim van Haaren; Pim Bressers; Niels van Gestel en Freek van de Pasch. Voetbalvereniging ODC: ODC G1.

JEUGD

Gymnastiekvereniging Tabitta (turnen): Tonke van Abeelen; Maaike Smits; Madelief Hobbelen; Nienke Kievit; Eva Roos; Roos van Bommel; Dorina Afari; Kim van Abeelen; Lisa Baaijens; Irene van den Brand; Lisa Steenbakkers.Paardensportvereniging De Dommelruiters: Daan van de Sande; Fleur van de Sande; Koen van de Sande; Lisa Bekkers; Giel van de Laar. R.K.S.V. Boxtel (voetbal): E3; F2; F6; F10. Handboogvereniging L’Union: Rody van der Velden; Xandor Janssen; Joost van Gompel; Colin Boeren; Wesley van der Steen. Hockey HC Liempde: Meisjes 6-E3; Meisjes 8-D1. ODC Boxtel (voetbal): D3; E1; F3; F4; F6. Ponyclub Reambo: Jasper Oomen. DVG Liempde (voetbal): E3; F6. Taekwondo School Dekker: Luca van Vreede; Cheyenne van Vreede; Jesse Garon Dekker; Kayleigh Belemans; Lizzy van Wanrooy; Younes Qoubbane; Tessa van Eijndhoven; Samir Qoubbane. Tafeltennisvereniging Taverbo: Collin van de Laar; Gijs van de Wetering; Sander Hermans; Sven Hermans; Brandon van Brussel; Maxime Tromp; Izzy van Hamont; Tom Goossen; Jarno Leijten.Motorcross: Sven Verbruggen. Hockeyclub MEP: Meisjes D1; Jongens D2. Judoclub Liempde: Collin van Dijk.Volleybalvereniging Blue Smash: D1-mixteam. Tennisvereniging De Peppelieren: Gijs Boekweit; Ruud Pijnenburg; Stef Pijnenburg; Nick van de Boogaard; Lars van Gestel.
17 december 2009

Print deze pagina

Terug