DRUKSTE SPITS VAN 2009

Filevorming door sneeuwval ook in Boxtel en omgeving

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op en rond de snelweg was het voor automobilisten nog redelijk te doen donderdagochtend 17 december, maar op de plaatsen waar niet gestrooid was, reed het verkeer stapvoets over de weg. (Foto: Albert Stolwijk).

De sneeuwval van donderdagochtend 17 december heeft in grote delen van het land problemen veroorzaakt. Er ontstond meer dan 650 kilometer file, het is de drukste spits van 2009. Ook in de regio Boxtel reden automobilisten stapvoets over de met sneeuw bedekte en vaak gladde wegen. ,,De schade is te overzien omdat we veel gestrooid hebben en veel mensen gewaarschuwd waren voor de sneeuwval”, aldus gladheidcoördinator Gerrie van der Steen van de gemeente Boxtel.

Van der Steen liet vanochtend weten dat de gemeente gisteravond rond zeven uur al begonnen is met het strooien van de wegen. ,,Er werd gemeld dat er sneeuw op komst was, maar de radar gaf steeds een ander beeld te zien. Daardoor was het moeilijk in te schatten wanneer de sneeuw daadwerkelijk zou vallen. Toch zijn onze mensen gisteren tot half een ’s nachts bezig geweest.”

De gladheidcoördinator legt uit dat de gemeente de beschikking heeft over vier voertuigen om de gladheid te bestrijden. ,,Het gaat om twee vrachtwagens, die de doorgaande wegen voor hun rekening nemen en twee busjes die strooien op de centrumroute en de fietspaden. Het feit dat we gisteravond al begonnen zijn, heeft zeker effect gehad. Bovendien is het voordeel van sneeuw dat mensen het zien en daarom dus automatisch voorzichtiger gaan rijden. Bij bevriezing van natte weggedeelten is dat minder het geval omdat het niet goed zichtbaar is.”

Vanochtend rond de klok van zeven uur, half acht gingen de strooivrachtwagens en -busjes van de gemeente Boxtel weer de weg op. Van der Steen: ,,Het is jammer dat het net in de drukke ochtendspits begon te sneeuwen, ik hoorde dat het ook op de snelwegen hartstikke dicht zit. Als het in de nachtelijke uren begint te sneeuwen, kunnen we wij meer doen om de schade te beperken. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen we blijven strooien.”

Een woordvoerder van de politie Brabant-Noord meldde vanochtend dat het ’rustig’ was gebleven op de wegen. ,,Er zijn weinig aanrijdingen en calamiteiten gemeld in deze regio. Dat komt waarschijnlijk ook omdat mensen rekening hebben gehouden met de sneeuwval en hun snelheid aanpassen aan de weersomstandigheden.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Winters plaatje van de Prins Bernhardstraat in Boxtel.(Foto: Albert Stolwijk).
17 december 2009

Print deze pagina

Terug