BOXTELAREN BEZOEKEN KLIMAATTOP IN DENEMARKEN

Gespannen sfeer in Kopenhagen

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jan Juffermans vertrok zaterdag 12 december naar Utrecht voor het evenement ’Beat the heat now’. Vanuit Utrecht reisde de Boxtelaar ’s avonds per trein naar Kopenhagen voor een bezoek aan de Klimaattop. (Foto: Peter de Koning).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtelaar Jan Juffermans verblijft momenteel in Kopenhagen waar hij deze week de Klimaattop bezoekt. In de Deense hoofdstad komen deze week wereldleiders bij elkaar om te praten over het klimaat en de toekomst van de aarde. Morgen, vrijdag 18 december, moet door alle aanwezige landen een akkoord worden getekend. Al zou het ook best kunnen zijn dat er geen overeenstemming wordt bereikt…

In Kopenhagen zijn veel mensen vanuit de hele wereld samengekomen om te praten over de klimaatveranderingen. De toestroom van geïnteresseerden is zelfs zó groot, dat ook op de straten groepen mensen samenkomen. ,,Er zijn te veel toegangsbewijzen uitgegeven”, vertelt Juffermans. ,,Omdat men erg bang is voor onrust, zijn drie politiekordons in het centrum aanwezig en agenten zijn uitgerust met wapens en politiehonden. Grote delen van de stad zijn inmiddels afgesloten.”

De afgelopen weken werden honderden activisten gearresteerd. Verschillende groeperingen protesteren in Kopenhagen tegen onder andere de trage vooruitgang van de Klimaattop. De onderhandelingen verlopen tot op heden niet soepel en het is maar de vraag of de verschillende landen vrijdag tot een akkoord komen. Juffermans: ,,Ik denk dat het beter is om geen overeenkomst te ondertekenen dan genoegen te nemen met een slecht akkoord. Het is wel een verdrag waar we jaren aan vastzitten.”

VOETAFDRUK
Juffermans zegt tot nu toe veel nieuwe dingen te hebben gehoord in Kopenhagen en veel te leren van zijn reis. ,,Gisteren heb ik een film gezien over het begraven van nucleair afval in Finland, dat vond ik heel interessant”, zegt de Boxtelaar. ,,Ook wordt hier veel gesproken over de mondiale voetafdruk. Er zijn 150 deelnemers uit Hongarije die een gemiddelde voetafdruk van 1,47 hectare hebben. Dat is heel laag en dat komt doordat ze in een eco-dorp wonen.” Juffermans maakt zich al jaren hard voor het verkleinen van de mondiale voetafdruk en vindt het fijn dat ook in andere landen over het onderwerp wordt gesproken.

De Boxtelaar ziet het resterende verloop van de Klimaattop met spanning tegemoet. ,,Ik heb geen idee welke kant het op gaat”, aldus Juffermans. ,,De druk van buiten om iets te doen is groot en er moet iets veranderen. De vraag is alleen of de deelnemende landen op één lijn te krijgen zijn. Het worden nog spannende dagen.”

De onderhandelingen in Kopenhagen blijken inmiddels muurvast te zitten. Dat maakte de Nederlandse delegatie gisteren bekend nadat de hele nacht vergaderd was. De ministers van Milieu hebben tot vrijdag de tijd een onderhandelingstekst te presenteren aan de 119 premiers en presidenten. De onderhandelingen worden geleid door de Deense minister-president Lars Lokke Rasmussen. Momenteel staan de rijke en arme landen lijnrecht tegenover elkaar. De G77 en China willen verlening van het Kyoto-protocol terwijl de Verenigde Staten en Canada graag een nieuw verdrag zien. De 27 lidstaten van de Europese Unie willen wel een nieuw akkoord, maar alleen als dat beter is dan het Kyoto-verdrag.
17 december 2009

Print deze pagina

Terug