KASTEREN ROUWT OM MARKANTE BEWONER

Duijfhuijs verliest Sjef van den Braak

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sjef van den Braak poseert voor het Groot Duijfhuis, dat hij sinds 1947 bewoonde. (Foto: Piet van Oers).

Het waren prachtige beelden die René Bastiaanse voor het programma De Wandeling van Omroep Brabant maakte op het erf van Sjef van den Braak. Een paar jaar geleden wandelde Bastiaanse door Het Groene Woud en natuurlijk moest hij aanleggen bij het Groot Duijfhuis op Kasteren. Deze week overleed Van den Braak en verliest de Liempdse buurtschap een van haar meest markante bewoners.

Sinds 1947 woonde Van den Braak in het Groot Duijfhuis en zorgde hij voor het vee. Twintig Friese dikbillen verzorgde hij rond de kerstdagen van 2003 toen het Jaar van de Boerderij ten einde liep en zijn woning aan De Maai was uitgeroepen tot de mooiste boerderij van Noord-Brabant. Ook al was de Liempdenaar geen eigenaar, hij was er niet minder trots om dat de historie van het gedoentje zo gelauwerd werd. Eerder al kon Van den Braak pronken met het feit dat het Groot Duijfhuis ook een plaatsje kreeg in Madurodam, tussen al die bekende nationale architectuurtoppers.

In die kerstperiode vertelde hij openhartig over zijn leven op de boerderij. Over de geschiedenis van het Groot Duijfhuis bijvoorbeeld, die teruggaat tot de vijftiende eeuw, toen de hoeve deel uitmaakte van een complex dat werd gerund door Kartuizer monniken. Van den Braak hoorde de geschiedenisverhalen altijd van zijn moeder.

,,Wij woonden zelf op een boerderij met acht hectaren grond hier vlakbij aan de Savendonksestraat”, vertelde hij destijds in Brabants Centrum. ,,Ons moeder was een boerin in hart en nieren en wilde graag groter gaan boeren. Bescheiden als hij was, durfde ons vader de overstap niet aan: ’Ik laot me nie uitlaache', zei hij op het voorstel om te vragen als pachter in aanmerking te komen."

Na even geaarzeld te hebben, trok moeder Van den Braak de stoute schoenen aan en benaderde ze toenmalig eigenaar Jan Schoenmakers met de vraag of hij aan haar wilde denken als het Groot Duijfhuis inderdaad verpacht zou worden. ,,Het duurde een tijdje, maar onverwacht stond Schoenmakers op een zondagmiddag toch bij ons op de stoep en werd de zaak beklonken", herinnerde Van den Braak zich. Hij was destijds een ventje van een jaar of veertien die al volop meewerkte op de boerderij.

En dus trok het kroostrijke gezin Van den Braak naar 'de hoef'. Met vijftien koeien werd in die tijd het grootste boerenbedrijf op Kasteren gerund. Van alle twaalf kinderen bleef Sjef als enige bij zijn ouders wonen. Totdat hij in 1964 trouwde en het bedrijf overnam; vader en moeder Van den Braak gingen toen elders wonen.

HUIS OP WIELEN
Dat het monumentale Groot Duijfhuis al die jaren intact is gebleven, ook in de tijd dat de landbouw in Nederland moderniseerde en uitbreidde, mag een klein wonder heten. De toenmalige eigenaren lieten het onderhoud versloffen. De hofstede raakte in verval; zodanig dat Van den Braak en zijn echtgenote zich genoodzaakt zagen om in een caravan naast de boerderij te gaan wonen.

Acht jaar lang woonde het echtpaar Van den Braak in hun huis op wielen. Nadat de Boxtelse notaris Piet Mertens halverwege de jaren zeventig eigenaar werd, raakten de plannen voor restauratie in een stroomversnelling. Met financiële steun van de overheid werd het Groot Duijfhuis alsmede de naastgelegen duiventoren in oude luister hersteld.

,,Indertijd hield ik zo'n zevenhonderd legkippen. Ongeveer honderd waren ondergebracht in de herenkamer”, vertelde Van den Braak destijds tijdens een rondleiding. ,,Die produceerden het best: het was een mooi, droog en licht kippenhok."

Natuurlijk moest het pluimvee tijdens de restauratie plaatsmaken en werd de tot kippenkot gedegradeerde herenkamer in oorspronkelijke staat teruggebracht. De ruimte wordt nu alleen nog gebruikt als ontvangst- en vergaderzaaltje door de huidige eigenaar, de Stichting Het Brabants Landschap. Die nam de boerderij in 2000 over van de oud-notaris. Maar Van den Braak bleef met hart en ziel zorgen voor huis, hof en dieren. En wie het Groot Duijfhuis passeerde, kon altijd rekenen op een hartelijke begroeting. Kasteren weent nu Van den Braak er niet meer is. Het Groot Duijfhuis zal behouden blijven, maar de dood van de goedlachse pachter is het einde van een tijdperk...

Sjef van den Braak overleed deze week. Hij is 77 jaar geworden. De uitvaart wordt morgen, vrijdag 11 december gehouden in de parochiekerk van Sint-Jans Onthoofding in Liempde.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Friese dikbillen van Sjef van den Braak konden rekenen op een prima verzorging. De Liempdenaar had zijn hart verpand aan het Groot Duijfhuis. (Foto: Gerard Schalkx).
10 december 2009

Print deze pagina

Terug