SCHOLIEREN WERKEN MET POPULIERENHOUT

Houten hotels voor huismussen

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het Vmbo-College Boxtel wordt gewerkt aan de productie van tweehonderd mussenhotels. Toon Ondersteijn en Frans Maas kijken toe bij de werkzaamheden van de leerlingen Sim Peschen (links) en Robin Eijkemans. (Foto: Albert Stolwijk).

Met in de Meierij gerooid populierenhout wordt momenteel de laatste hand gelegd aan tweehonderd mussenhotels. De nestkasten, die geschikt zijn voor vier of acht mussenstelletjes, worden de komende maanden uitgereikt door de leden van de natuurwerkgroepen in Boxtel en Liempde. De mussenhotels worden gemaakt door scholieren van Sterk in Werk en het Vmbo-College Boxtel.

Het gaat slecht met de huismus in ons land. De holenbroeder staat op de rode lijst met bedreigde diersoorten en om die reden nemen de gezamenlijke natuurwerkgroepen deel aan een project, dat wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant en Streekrekening Het Groene Woud. Door meer nestkasten te plaatsen, hopen de natuurbeschermers dat de huismus weer voldoende broedplaatsen kan vinden.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vmbo-scholieren Sim Peschen (links) en Robin Eijkemans werken aan de vervaardiging van een mussenhotel. (Foto: Albert Stolwijk).

De belangstelling voor de mussenhotels is groot. Volgens Frans Maas en Hen Maas van de Boxtelse natuurwerkgroep en Toon Ondersteijn van de Natuurwerkgroep Liempde zijn er al meer dan honderd verkocht. Deze week is gestart met een nieuwe campagne om ook de andere mussenhotels aan de man te brengen. Alle houten nestkasten worden door leerlingen van Sterk in Werk en het Vmbo-College Boxtel gemonteerd.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De eerste mussenhotels werden dit jaar gepresenteerd tijdens de bijenmarkt van imkervereniging Sint-Ambrosius. Op de foto geeft Hen Maas uitleg aan een groepje jonge bezoekers. (Foto: Albert Stolwijk).

De eerste nestkasten worden zaterdag 19 december tussen 14.00 en 16.00 uur uitgereikt bij de Kinderboerderij aan het Apollopad. Volgens Frans Maas krijgen alle kopers persoonlijk bericht wanneer hun nestkast klaar is. ,,Bij de Kinderboerderij wordt ook informatie verstrekt, dus mensen die nog twijfelen kunnen komen kijken hoe zon mussenhotel eruit ziet.

In de papieren editie van Brabants Centrum meer aandacht voor de mussenhotels.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Eerder dit jaar werden in Boxtel al mussenhotels uitgereikt. Een van de nestkasten was voor Sjef en Jolanda Schellekens op Kalksheuvel, die meewerkten aan een natuurproject. Karel Voets reikte het mussenhotel uit. (Foto: Peter de Koning).
10 december 2009

Print deze pagina

Terug