KOPERSLAGER PIET VOERMANS MAAKT BEKRONING

Roodkoperen kappen voor 100 jaar oude schoorstenen

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Piet Voermans polijst in de werkplaats achter zijn huis de twee schoorsteenkappen die hij vervaardigde met leden van het Koperslagersgilde ’s-Hertogenbosch. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Het karakteristieke pand met hoektorentje aan de Stationsstraat 107 wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het uit 1908 daterende woonhuis – een gemeentelijk monument - krijgt morgen een bijzondere kroon. Of liever: twéé. Op beide schoorstenen aan de Van Coothstraat worden roodkoperen kappen geplaatst in de vorm van het bestaande torendak. Een fraai staaltje vakmanschap van Boxtelaar Piet Voermans en de leden van het Koperslagersgilde ’s-Hertogenbosch.

Met het gereedschap dat hij van zijn vader Jan erfde en waarmee bijna dertig jaar geleden onder meer een nieuwe torenhaan voor de gerestaureerde Sint-Petrustoren werd gemaakt, heeft Piet Voermans (64) twee fraaie schoorsteenkappen gemaakt. Daarbij werd hij geassisteerd door de leden van het Koperslagersgilde ’s-Hertogenbosch dat ruim twintig jaar bestaat en waarvan de Boxtelaar sinds zeven jaar lid is.

,,Bij ons gilde zijn voornamelijk mensen aangesloten die hun als installateur werkzaam zijn geweest. Zelf heb ik ook door het hele land gewerkt om sanitair en verwarmingssystemen aan te sluiten. Vooral in de utiliteitsbouw, dus in kantoren en scholen. Nadat ik met vervroegd pensioen ging, ben ik lid geworden van het Koperslagersgilde”, vertelt Voermans in de werkplaats achter zijn woning aan de Breukelsestraat.

Daar heeft hij de afgelopen weken de laatste hand gelegd aan de twee schoorsteenkappen voor het woonhuis dat eigenaar Marcel van Galen laat renoveren. Maar het meeste werk is gedaan op de metaalafdeling van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Daar treffen de vijftien leden elkaar een keer of zestien per jaarom niet-commerciële opdrachten te vervaardigen. ,,Op die manier willen we het vakmanschap in stand houden”, aldus Voermans.

,,Ik had gezien hoe mooi het pand opgeknapt wordt en heb zelf voorgesteld om de twee uitgemetselde rookkanalen die via het mansardedak uitmonden in de schoorstenen te bekronen met koperen kappen. Een aanwinst voor het pand”, vindt Voermans. In overleg met Jeroen van de Sijs, die leiding geeft aan de renovatie, is de vormgeving bepaald. Er werd een speciale bouwtekening vervaardigd waarin de schoorsteenkappen een exacte kopie op schaal werden van het dak op het karakteristieke hoektorentje.

Het pand, dat eigendom is van Marcel van Galen, is opgetrokken in een zogeheten eclectische bouwstijl en wordt vooral geprezen vanwege zijn gaafheid, detaillering en authentieke interieurelementen. Mede in relatie met het naastgelegen pand Huize Tonny is het een gaaf onderdeel van de historische woonbebouwing aan de Stationsstraat, zo meldt de beschrijving in de gemeentelijke monumentenlijst.

POLIJSTEN
In september ging Voermans met drie andere leden van het Koperslagersgilde aan de slag met de anderhalve meter hoge werkstukken die 77 centimeter in het vierkant zijn. Handmatig werden de delen gepolijst. De kappen worden bekroond met een bolletje dat in twee helften met de hand is gedreven uit een koperen plaat. ,,Je kunt zoiets natuurlijk ook kopen; die bolletjes worden ook fabriekmatig geproduceerd. Maar wij kiezen voor écht handwerk.”

Deze week legde Voermans met zijn collega’s de laatste hand aan de twee schoorsteenkappen. Vrijdagochtend 11 december worden ze met behulp van een hoogwerker van het Boxtelse schildersbedrijf Hagenaars op de schoorstenen geplaatst door Bas Verhoeven en Erik Schalkx die de renovatie uitvoeren.
10 december 2009

Print deze pagina

Terug