SUCCES IN EERSTE DIVISIE

Eerste prijs voor Gildenbonds op concours in Veldhoven

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Gildenbondsharmonie uit Boxtel in actie tijdens het muziekconcours in theater De Schalm in Veldhoven. (Foto: Berry de Bruin).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De Gildenbondsharmonie heeft zaterdag 28 november uitstekend gepresteerd tijdens het bondsconcours in theater De Schalm in Veldhoven. De Boxtelse muzikanten dongen in de eerste divisie mee naar de prijzen. ,,Het ging uitstekend. Onze harmonie heeft fantastisch gespeeld en een puntenaantal van 88,50 behaald”, zegt voorzitter Jos Geerts.

De Gildenbondsharmonie, die onder leiding staat van dirigent Sander Teepen, werd zaterdag kritisch beoordeeld door de concoursjury van de Federatie van Katholieke Muziekbonden (FKM). Het Boxtelse gezelschap maakte veel indruk en verdiende met het behaalde puntenaantal de eerste prijs. Geerts: ,,We spelen in de hoogste divisie, dus promotie kan niet, maar met een score van 88,50 punten hebben we het heel goed gedaan. Zeker als je bedenkt dat een gezelschap met negentig punten het predikaat lof krijgt toegewezen. Daar zaten wij heel dichtbij.”

Tijdens het concours liet de Gildenbondsharmonie werken horen van Clifton Williams, Kenneth Hesketh, Jean Sibelius en Alexander Borodin. Twee daarvan waren verplicht, terwijl uit een aantal andere werken gekozen mocht worden. De harmonie uit Boxtel, die extra repeteerde voor het concours, had zaterdag gekozen voor het thema ’dans’. Het programma was dusdanig samengesteld dat alle instrumenten ruim aan bod kwamen, al varieerde dat uiteraard per gespeeld werk.

EXTRA REPETITIES
Volgens Bert Pijpers, die al vele jaren verbonden is aan de Gildenbondsaharmonie, heeft het Boxtelse muzikale gezelschap indruk gemaakt in Veldhoven. ,,De extra repetities die de Gildenbondsharmonie de afgelopen weken met dirigent Teepen heeft gehouden hebben het gewenste resultaat opgeleverd. Volkomen terecht werd zaterdag tijdens het bondsconcours in Veldhoven een hele dikke eerste prijs behaald”, vindt Pijpers.

De rapporten van het juryteam stonden naast wat kritische aantekeningen vooral bol van de complimenten voor solisten, instrumentgroepen, het hele orkest of de dirigent, gaat Pijpers verder. ,,Juryvoorzitter Lex van Diepen omschreef de uitvoering van het openingswerk Symphonic Dance no. 3 van Clifton Williams als ’helemaal-fiësta’ en met dit werk begonnen de Boxtelse muzikanten hun optreden op overtuigende wijze. Het verplichte werk ’Danceries’ van Hesketh werd vooral geroemd om de sfeervolle vertolking waarbij Van Diepen het had over een ’prachtig orkest, mooi van klank’. De verschillende karakters van de vier delen werden bijzonder goed getroffen. De technische en ritmische moeilijkheden die dit stuk kent, leken door het soepele spel van de muzikanten uit Boxtel nauwelijks te bestaan.”

’ECHTE MUZIEK’
Pijpers geeft aan dat ook de sfeer in de ’Valse Triste’ van Sibelius door de jury geprezen werd, hoewel de leden ook oor hadden voor kleine intonatieproblemen. Pijpers: ,,Het publiek was ook zichtbaar diep onder de indruk van het optreden van de Gildenbondsharmonie. Enkele honderden blaasmuziekliefhebbers hadden de weg gevonden naar het Veldhovense theater waarbij enkele aanwezige vakmensen lieten weten dat er na een lange dag met vele orkesten nu eindelijk eens echt muziek werd gemaakt in een bijzonder aantrekkelijk programma.”

Dat de Gildenbondsharmonie het zich daarin niet makkelijk had gemaakt, bleek volgens Pijpers uit de afsluiter ’Polovetser Dansen’ van Alexander Borodin. Zowel technisch als in klank en samenspel gaat het hierbij om een bijzonder veeleisend werk dat op passende wijze het programma afsloot dat geheel opgebouwd was rond het thema dans. Ook hier had de jury veel lof voor de solisten, maar ook voor de technische capaciteiten van het hele orkest. Danny Oosterman had het over een ’prachtige vertolking’ en collega-jurylid Kees Schoonenbeek sprak van een ’prima uitvoering’.

Nadat de Gildenbondsharmonie met de ’Wals van Fantasie’ van Steven Henry nog voor een aangenaam intermezzo had gezorgd, bleek dat de jury 88,50 punten over had voor de prestatie van dirigent Teepen en zijn muzikanten. Pijpers: ,,Zoals te verwachten was, waren de hoogste punten daarbij voor muzikaliteit en programmakeuze. Dat de jury dit weekeinde niet bepaald voor Sinterklaas speelde, bleek wel uit de diverse tweede prijzen die werden toegekend. De Gildenbondsharmonie haalde het hoogste puntenaantal van de dag en liet de andere vier orkesten in de eerste divisie ruim achter zich.” Het hoogste aantal punten van totale concours was zondag weggelegd voor de harmonie Semper Unitas uit Sambeek, die de concertafdeling met 90 punten als enige het predicaat lof in de wacht sleepte.

OPGEWEKT
Na afloop werd zaterdag in de Tijberzaal van het Vmbo-College Boxtel in een opgewekte stemming nagepraat over het succes van de Gildenbondsharmonie. Voorzitter Geerts en dirigent Teepen lieten tijdens die gelegenheid weten trots te zijn op het orkest. Deze week begint het orkest van de Gildenbondsharmonie aan de voorbereidingen voor het nieuwjaarsconcert op zondag 3 januari, waarbij de Bondsband en het leerlingenorkest op zullen treden. Dan zal naast de gebruikelijke Weense klassiekers als de Blauwe Donau en de Radetzkymars ook de Ouverture Colas Breugnon klinken en zal de harmonie haar talentvolle lid Mike van Gils begeleiden in het saxofoonconcert van Ronald Binge.
3 december 2009

Print deze pagina

Terug