NAAM EN FAAM VAN BOXTELS BEDRIJF LEEFT VOORT

De Mol-Pelikaan, nog altijd springlevend

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de oudste foto’s uit de collectie van De Mol-Pelikaan, gemaakt tijdens een reis naar de Maasvallei tussen Namen en Dinant. Voor op de bus zonder hoofddeksel Frits de Mol, grondlegger van het bedrijf dat thans deel uitmaakt van BBA Tours in Tilburg. (Foto: collectie Clemens de Mol).

DOOR MARC CLEUTJENS

De bussen van De Mol-Pelikaan staan al lang niet meer in Boxtel. Maar de naam van het befaamde bedrijf dat in juli 1925 werd opgericht leeft voort binnen BBA Tours in Tilburg. Naast een modern wagenpark beschikt de firma nog altijd over een historische bus uit 1932 waarmee in stijl een uitstapje gemaakt kan worden.

De historische rubriek Fotobank besteedde onlangs aandacht aan het Stationsplein en toonde een foto met daarop een van de bussen uit het wagenpark van De Mol-Pelikaan. Het bedrijf was toen gevestigd aan de Stationsstraat 100, in een pand dat in de jaren dertig in opdracht van ondernemer Frits de Mol werd gebouwd door de in Boxtel bekende architect Frans Ruts.

Architect Ruts ontwierp veel panden in Boxtel, waaronder de onlangs gerestaureerde villa Nimrod aan de Clarissenstraat en ook het kantoorpand van Brabants Centrum dat in dezelfde periode werd gesticht als thuishaven voor de Katholieke Jonge Vrouwen van de Sint-Petrusparochie. Het vroegere bedrijfspand van De Mol-Pelikaan had na de verhuizing van het busbedrijf naar bedrijventerrein Ladonk meerdere eigenaren en staat thans te koop bij makelaar Nuyens voor een vraagprijs van 488.000 euro.

Voordat De Mol zijn garagebedrijf hier startte, was hij sinds de oprichting in 1928 gehuisvest aan de Wilhelminastraat en de Kasteellaan. In de garage van het pand aan de Stationsstraat 100 is nog altijd plaats voor zo’n dertig auto’s, zo meldt de website van makelaar Nuyens. ,,Ons bedrijf is later verplaatst naar de overzijde”, vertelt Clemens de Mol. ,,Ik heb toen het pand van apotheker Willockx gekocht, nu bouwmarkt Kalbo. Daar hadden we toen ook twee pompen, een voor benzine en een voor diesel. De pomp op de stoep voor nummer 100 ging toen weg.” In 1976 verhuisde De Mol-Pelikaan naar Ladonk.

PARADEPAARDJE
In de rubriek Fotobank werd twee weken geleden gemeld dat de firma De Mol-Pelikaan ter ziele zou zijn. ,,Onjuist”, reageerde De Mol deze week. De Mols vader Frits legde destijds de basis voor de onderneming, hij zette de zaak voort totdat de overname kwam door BBA Tours maar is nog altijd nauw betrokken bij de onderneming. ,,De naam van De Mol-Pelikaan leeft dus voort binnen BBA Tours en is een moderne onderneming die beschikt over een eigentijds wagenpark. Alle touringcars voeren het logo van het KEMA Keurmerk voor busbedrijven.

Het paradepaardje van de ’busvloot’ is evenwel de oldtimer die nog steeds wordt gekoesterd binnen het bedrijf. ,,De bus dateert uit 1932 en is waarschijnlijk de oudste bus die in Nederland rondrijdt”, vertelt De Mol. Het is van oorsprong een in Zwitserland geproduceerde Saurer 3 BP BLD-Allwetterwagen, die plaats biedt aan 28 passagiers. De bus is van oorsprong een Zwitserse postwagen met het stuur aan de rechterkant. ,,Dat was om de chauffeur extra uitzicht te bieden op smalle bergwegen in de Alpen”, verduidelijkt De Mol.

Op de bus, die door de firma De Mol in de jaren dertig werd omgebouwd, staat nog altijd de tekst ’Garage De Mol, Boxtel’. ,,De bus kan gehuurd worden voor een bijzonder dagje uit”, vertelt De Mol. ,,De chauffeur draagt gepaste kleding en passagiers die de bus huren kunnen rekenen op een stijlvol dagje uit met de nodige frivoliteit.” De Saurer is geschikt voor bedrijfsuitjes, trouwerijen en manifestaties. ,,Mijn dochter Chantal is er in 1990 ook in getrouwd”, vertelt De Mol. Die trouwerij haalde zelfs De Telegraaf. De krant meldde destijds dat de bus voor 80.000 gulden kon worden gerestaureerd. Voordat de bus naar Nederland kwam, was hij niet alleen in gebruik als postvoertuig; na de actieve periode was het tijdelijk een kippenhok...

1.900,70 GULDEN
Uit zijn privécollectie haalde De Mol deze week een uniek prentje, gemaakt in 1932 tijdens een reis met de bus naar de Maasstreek in België. De foto werd gemaakt op de route van Namen naar Dinant en toont onder meer Frits de Mol, die trots poseert voor zijn bus. Op de foto staat ook meester Van Etten, hoofd van de school op de Burgakker, en fotograaf Janssen, die een studio had aan de Prins Hendrikstraat.

De Mol laat weten dat de bus op de foto in opdracht van zijn vader werd gebouwd. Het koopcontract dateert van februari 1928, de bouwer was Adriaan Sannen in Kerkdriel. De bus moest in drie termijnen betaald worden: 600 gulden bij de opdracht, 600 gulden bij aflevering en drie maanden na levering 700 gulden en 70 cent. De Mol: ,,De bus heeft destijds dus 1.900,70 gulden gekost. Onvoorstelbaar toch?”

Meer informatie over het actuele aanbod van BBA Tours De Mol-Pelikaan is verkrijgbaar via www.bbatours.nl of telefoonnummer (013) 544 48 88.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het vroegere bedrijfspand van De Mol-Pelikaan aan de Stationsstraat 100 staat te koop. Het opvallende gebouw, ontworpen door de Tilburgse architect Frans Ruts, dateert uit 1932. (Foto: Albert Stolwijk).
3 december 2009

Print deze pagina

Terug