RECREATIEF BOXTEL BRAINSTORMT OVER ARRANGEMENTEN

’Toeristen lokken met Bloedprocessie’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Heilig Bloedprocessie zou een lokkertje moeten worden om toeristen langer in Boxtel en Het Groene Woud te houden. Op Drievuldigheidszondag zouden dan jaarlijks meerdere evenementen aan de ommegang moeten worden gekoppeld. (Archieffoto Brabants Centrum, 2003).

DOOR HENK VAN WEERT

Boxtel heeft bezoekers van buiten veel te bieden als het gaat om toerisme en recreatie. Maar de initiatieven die op dit gebied ontplooid worden vormen een bundel losse eindjes die nodig aan elkaar geknoopt moeten worden. ,,We hebben de afgelopen jaren veel bloemen laten bloeien, maar het wordt tijd dat we die samenvoegen tot één mooi boeket”, stelt burgemeester Frank van Beers.

Van Beers benadrukte de noodzaak tot samenwerking maandag tijdens een zogeheten ’inspiratieavond’ in theaterzaal Podium Boxtel. Die werd georganiseerd door het plaatselijk Platform Toerisme & Recreatie. Ruim zestig vertegenwoordigers van uiteenlopende instanties bezochten de bijeenkomst die werd geleid door oud-Boxtelaar Eric Kolen.

De burgemeester hield de bezoekers voor dat ze voor een grote opdracht staan. Boxtel toeristisch en recreatief op de kaart zetten zodat ook mensen van elders hier een of meer dagen willen verblijven is voorwaar geen sinecure. Om de omvang van die taak te onderstrepen riep Van Beers de Boxtelse reus Jas de Keistamper erbij.

Die concludeerde dat zijn Keistampersvolk veel evenementen en activiteiten op touw zet, maar dat die vooral van korte duur zijn. ,,Misttèds un par ure en hôguit unnen dag. Miskien hebbe we un neij wonder noddig?”, vroeg de stratenmakersgigant zich tijdens zijn korte optreden hardop af. Hij hoopte vurig dat de leegstand in het Boxtelse centrum wordt aangepakt. ,,Zodat dieje gatenkaas vlug een volvette kaas wordt waor ge oew vingers bè aflekt.”

BLOEDSPEL
De woorden van Jas waren niet tegen dovemansoren gezegd. Want nadat de deelnemers aan de inspiratieavond in acht kleine groepjes brainstormden over nieuwe Boxtelse arrangementen, kwamen er meerdere voorstellen om iets met de Heilig Bloedprocessie te doen.

Hannie van Schijndel, vrijwilligster bij de plaatselijke VVV, was met haar groep van mening dat geprobeerd moet worden om bezoekers van de processie langer in Boxtel te houden. Een idee dat direct werd opgepikt door presentator Kolen: ,,Ik heb vijftien jaar in Heeze gewoond en daar is met de bekende Brabantse Dag precies hetzelfde gedaan. Met ongekend succes: jaarlijks komen zo’n veertigduizend mensen naar Heeze.”

Van Schijndel opperde om het Bloedspel dat in het verleden ooit is opgevoerd, terug te laten keren. Een locatie daarvoor had ze al op het oog: het vroegere openluchttheater in kasteelpark Stapelen. Op de dag van de Bloedprocessie zouden voorts speciale kanotochten over de Dommel kunnen worden gehouden met muziek en theater langs de oevers. ,,En mogelijk dat we een koppeling kunnen maken met de Bloedprocessie in het Belgische Hoogstraten.”

UITPUNT
Het gezelschap waarvan Arjen Witteveen spreekbuis was, opperde om speciale wandel- en kanotochten te koppelen aan bekende Boxtelse namen als ontwerper Bruno Ninaber van Eijben, kunstenaar Henk Visch, presentatrice Yvon Jaspers, acteur Geert Hoes, dichter Victor Vroomkoning en hockeyer Jeroen Delmée. ,,En zelfs voor Willem-Alexander en Máxima hebben we een idee: Smalwatermanagement en een scoutingarrangement op Velder”, grapte de voorzitter van de Ondernemersvereniging Boxtel. Hij drong ook aan op meer luxe overnachtingsmogelijkheden naast de bestaande bed & breakfast-voorzieningen.

Tal van spontane ideeën voor toeristische arrangementen kwamen voor het voetlicht. Maar door iedereen werd het belang onderstreept van een goede communicatie. Daarbij opperde wethouder Wim van Erp, die toerisme in zijn portefeuille heeft, om een UITpunt voor Het Groene Woud te openen. ,,Want communicatie is hier het woord waar het om draait.” Daar zouden alle initiatieven op recreatief gebied gebundeld moeten worden.

Een gouden tip, zo oordeelde presentator Kolen, die bekendheid geniet van het radioprogramma Brabant Leeft! van Omroep Brabant en eigenaar is van het Eindhovense adviesbureau Erasmus, dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van cultuur en communicatie.
26 november 2009

Print deze pagina

Terug