COMPETITIE IN RAADZAAL BOXTEL

Scholieren strijden om ’wereldbeker’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum, Maurick College (Vught) en 2College Durendael (Oisterwijk) waren donderdag 26 november in de raadzaal van de gemeente Boxtel de deelnemers aan de scholierencompetitie 'Watch your World'. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Drie middelbare scholen streden donderdag 26 november om de ’wereldbeker’ in de raadzaal van het gemeentehuis in Boxtel. Leerlingen van het Jacob Roelandslyceum (Boxtel), 2College Durendael (Oisterwijk) en het Maurick College (Vught) konden de scholierencompetitie winnen door de concurrentie af te troeven in een spannend spel over onderwerpen als armoede, millenniumdoelen en duurzaamheid. COS Brabant (Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking) was organisator van het evenement met de naam Watch your World!

Na een spannende strijd tussen de leerlingen van de drie scholen won het 2College Durendael uit Oisterwijk uiteindelijk de scholierencompetitie. Wethouder Joop van Hezik van Oisterwijk reikte de beker uit aan het winnende team. Daarnaast ontving het 2College Durendael een cheque van 350 euro die de school mag doneren aan het door henzelf uitgekozen Oisterwijkse particuliere initiatief Casa do Guri.

In de Boxtelse raadzaal was donderdag een ongewoon beeld te zien. De ruimte waar normaal gesproken vooral volwassenen op serieuze toon verbaal de degens met elkaar kruisen tijdens politieke of informatieve bijeenkomsten vormde nu het decor voor tientallen enthousiaste en uitbundige jongeren van het Jacob Roelandslyceum, 2College Durendael (Oisterwijk) en het Maurick College. De scholierenstrijd was een van de activiteiten die gehouden werden in het kader van de millenniummaand in de gemeente Boxtel.

De scholieren speelden donderdagochtend een soort levensgroot Triviant-spel onder de bezielende leiding van cabaretier Léon van der Zanden. Hij zorgde voor de spelbegeleiding en presentatie en ondervroeg de scholieren op vaak komische wijze over tal van onderwerpen, waarbij de vragen verdeeld werden over de categorieën open vragen, fifty-fifty vragen, meerkeuze vragen, vragen over particulier initiatief en cases. In de finaleronde kregen de scholieren vragen voorgeschoteld over onderwerpen die de afgelopen tijd de actualiteiten hadden gehaald.

Voorafgaand aan de competitie hield wethouder Ger van den Oetelaar van Boxtel de deelnemers voor dat het evenement met name ook bedoeld was om de millenniumdoelen voor het voetlicht te brengen. ,,Deze competitie is een uitstekende manier om die doelen bij jongeren onder de aandacht te brengen”, aldus Van den Oetelaar.

GRAPPEN
De rap van tongriem gesneden Van der Zanden zorgde binnen een paar seconden voor een goede stemming in de raadzaal met een aantal grappen, waardoor het ijs meteen gebroken was. ,,Het is niet zo moeilijk om leuker te zijn dan de wethouder”, reageerde de cabaretier gevat op de opmerking van Van den Oetelaar dat Van der Zanden een betere sfeermaker is dan hijzelf. ,,Zijn de scholieren al wakker? Het is natuurlijk nog vrij vroeg voor jullie. We gaan nu beginnen, helaas is er hier en daar weinig licht in de zaal, maar de gemeente Boxtel heeft daar nou eenmaal het geld niet voor. Oh ja, die man die mij de hele tijd aan het filmen is, is mijn vader. Dat doet hij altijd, want hij kan mij moeilijk los laten.”

Toen de competitie eenmaal begon, kroop Van der Zanden moeiteloos in de huid van quizmaster. Aan de hand van vragen over onder meer armoede, ontwikkelingssamenwerking, de millenniumdoelen, eerlijke handel en duurzaamheid werd de kennis en inzicht van de leerlingen getest. De leerlingen hadden zich een aantal weken lang op het lesmateriaal gestort dat ontwikkeld is door COS Brabant.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cabaretier Léon van der Zanden ondervraagt een van de deelnemers aan de scholierencompetitie. (Foto: Albert Stolwijk).

Daarnaast was elke deelnemende school voor Watch your World gekoppeld aan een particulier initiatief dat actief is in een ontwikkelingsland. De achterliggende gedachte hiervan is dat leerlingen zo een kijkje konden nemen in de keuken van kleinschalige ontwikkelingssamenwerking. De drie teams mochten ook ’jokers’ inzetten om vragen te beantwoorden, waaronder wethouder Wim van Erp van Boxtel en zijn collega’s uit Oisterwijk en Vught.

De deelnemende scholen konden donderdag een trofee en prijzengeld winnen dat zij mochten schenken aan een van de projecten van ‘hun’ particuliere initiatief. ,,Jullie kunnen een mooi bedrag winnen voor de stichting waar jullie aan verbonden zijn”, liet presentator Van der Zanden weten. ,,De winnaar krijgt 350 euro, de nummer twee 200 euro en de nummer drie nog altijd 150 euro. Natuurlijk is dat ook een aardig bedrag, maar het haalt het niet bij 350 euro.”

STRAATKINDEREN
Duizenden Nederlandse burgers zetten zich op vrijwillige basis in voor projecten in ontwikkelingslanden. Binnen Watch your World wordt hier ruim aandacht besteed door elke school te koppelen aan zo’n initiatief. Leerlingen van het Maurick College zetten zich in voor stichting Maipita, waarbij zij zich ten doel stellen jonge (straat)kinderen uit Rama (Nicaragua) voedsel en educatie te bieden.

Het 2College Durendael spande zich in voor werkgroep Casa do Guri die actief is in Brazilië en een sociaal-medisch centrum/kindertehuis in stand houdt waardoor kinderen de opvoeding krijgen die ze verdienen en deel kunnen nemen aan onderwijs. De scholieren van het Boxtelse Jacob Roelandslyceum, die een thuiswedstrijd speelden, streden voor stichting Jalihal (India). Deze stichting uit Liempde heeft als doel vrouwen in staat te stellen zelfstandig voor een hoger inkomen te zorgen.

Van der Zanden vuurde de ene na de andere vraag af op de leerlingen, variërend van waarom gezinnen in ontwikkelingslanden groter zijn dan in het westen en waarom de wereldbevolking minder snel groeit dan verwacht tot vragen als hoeveel sterren er op de Braziliaanse vlag staan, wat de kenmerken zijn van een ontwikkelingsland, welk land het meest investeert in Afrika en hoe de naam luidt van de staatssecretaris van ontwikkelingssamenwerking.

,,Lijden meer mannen of vrouwen aan de ziekte AIDS? Weten jullie dat. Het goede antwoord is vrouwen”, was een andere vraag die door Van der Zanden gesteld werd aan de scholierenteams, waarvan de scholieren van het Maurick College lange tijd aan de leiding gingen. ,,Weten jullie waar Brazilië en de katholieke kerk samen tegen optrekken? Tegen de verspreiding van AIDS inderdaad. En nu een makkelijke: waar staat de afkorting gft voor: groente, fruit en tuin… ja tuin, en wat komt er dan? Juist, tuinafval. Hè, hè.”

De Scholierencompetitie is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord Brabant, de gemeente Boxtel, de gemeente Vught en Stichting Oisterwijk Wereldwijd.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een leerlinge van het Maurick College uit Vught lijkt te kiezen voor een meerkeuzevraag op het grote speldoek met daarop de wereldkaart. (Foto: Albert Stolwijk).
26 november 2009

Print deze pagina

Terug