’ISLAND’ KUNSTPROJECT VAN RODERIK HENDERSON

Fotopanelen sieren Hoogheemflat

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De spraakmakende foto’s van Roderik Henderson bieden veel sfeer in hoogbouwwijk Hoogheem. (Foto: Peter de Koning).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Wethouder Anton van Aert van Boxtel heeft vrijdag 20 november het publieke kunstwerk van de internationaal gelauwerde fotograaf en beeldend kunstenaar Roderik Henderson officieel onthuld. De handeling vond in het bijzijn van de kunstenaar plaats in de hal van de flat Tweelingen in de wijk Hoogheem. Henderson maakte afgelopen zomer portretten van bewoners van deze flat voor de expositie ’Island’ in het Centrum Beeldende Kunst ’s-Hertogenbosch.

Sinds vrijdag zijn de foto’s van Henderson gedurende twee maanden te zien op de plek waar de fotograaf wekenlang woonde en werkte. Nabij de flat Tweelingen is de achterzijde van een rij garageboxen aan de kant van de moskee en de noord/zuid-as opgesierd met uitvergrotingen op speciale panelen.

Henderson (’s-Hertogenbosch, 1965) realiseerde het fotoproject op Hoogheem in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst ’s-Hertogenbosch, waar zijn werk ook tentoongesteld is. Het project moet een tijdsbeeld vormen van mensen in hun eigen woonomgeving, met moderne volkse rituelen in de hedendaagse geografie van het sociale landschap in Brabant.

TOPTALENT
Henderson verbleef voor het project in de Hoogheemflat Tweelingen. Hij sprak met een groot aantal bewoners, bestudeerde hun woonomgeving en maakte uiteindelijk een portret van deze bewoners. De liften en de ruimtes eromheen gebruikte hij als decor voor zijn werk. Het gaat hierbij om plekken die door alle bewoners worden gedeeld en de flat karakteriseren, maar volgens Henderson ook voor een soort anonimiteit staan.

Dit in contrast met de persoonlijke en indringende portretten van zijn hand die door de grootte, scherptediepte en lichtval nog meer indruk maken. ,,Mijn werk vertelt de verhalen van mensen zonder uitleg. Mensen die toevallig of niet hun woonsituatie delen, hun flat, hun eiland”, stelt Henderson, die tijdens zijn verblijf in Boxtel meer dan honderd bewoners van Hoogheem portretteerde.

Directeur Peke Hofman van het Centrum Beeldende Kunst ’s-Hertogenbosch zei in zijn openingswoord dat kunst in openbare ruimten altijd voer voor discussie geeft. ,,Dat is bij deze fotopanelen ook zo. De een vindt het mooi, de ander vindt het niks. Dat hoort erbij, kunst moet mensen laten nadenken”, aldus Hofman, die benadrukte dat Henderson een toptalent is.

,,Hij is een van de belangrijkste fotografen van dit moment. Binnenkort is zijn werk te zien in Londen, terwijl hij ook in het Stedelijk Museum in ‘s-Hertogenbosch exposeert en belangrijke fotoprijzen gewonnen heeft als de Sony World Fotography Award in de categorie portretten.” Hofman bedankte de gemeente Boxtel en de Woonstichting Sint-Joseph voor hun medewerking aan het project van Henderson. ,,De woonstichting heeft alles gedaan om ons te helpen en Roderik te faciliteren. Ze hebben ervoor gezorgd dat hij hier in een flat kon verblijven en ons ook financieel geholpen.”

BEROERING
Directeur-bestuurder Rob Dekker liet weten dat kunst voor beroering zorgt. ,,De fotopanelen zorgen in de wijk voor zowel positieve als negatieve reacties, maar dat is prima want de mensen praten erover. Ze komen zo met elkaar in contact en dat bevordert de sociale cohesie in deze omgeving”, zei Dekker die aangaf dat het de bedoeling is dat studenten van de Boxtelse vakinstelling SintLucas de hal van flat 4 op Hoogheem (Schorpioen) gaan versieren met muurschilderingen.

Wethouder Anton van Aert was ook enthousiast over het werk van Henderson. ,,Het is misschien wel toevallig dat Roderik hier op Hoogheem terecht is gekomen voor dit project, maar het is voor Boxtel fijn dat de openbare kunst in deze gemeente door zijn werk een enorme impuls krijgt. Door de prachtige manier van fotograferen laat Roderik zien dat Hoogheem een fraaie plek is.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Roderik Henderson (rechts, met camera) was vrijdag 20 november aanwezig bij de onthulling van de uitvergrotingen van zijn portretfoto’s bij enkele Hoogheemflats. (Foto: Peter de Koning).
26 november 2009

Print deze pagina

Terug