PUBLIEK KUNSTWERK RODERIK HENDERSON

Fotopanelen sieren Hoogheemflat

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de portretten die uitvergroot op speciale panelen de Hoogheemflat Tweelingen gaat sieren. (Foto: Roderik Henderson).

DOOR HENK VAN WEERT

De internationaal gelauwerde fotograaf en beeldend kunstenaar Roderik Henderson maakte afgelopen zomer portretten van bewoners van de Boxtelse Hoogheemflat Tweelingen voor de expositie ’Island’ in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Vanaf morgen, vrijdag 20 november zijn de foto’s gedurende twee maanden te zien op de plek waar de fotograaf wekenlang woonde en werkte. De buitengevel van de flat wordt opgesierd met uitvergrotingen op speciale panelen.

Voor het kunstproject ’Island’ sprak Henderson (’s-Hertogenbosch, 1965) een groot aantal bewoners, bestudeerde hun woonomgeving en maakte uiteindelijk een portret van hen. De liften en de ruimtes eromheen gebruikte hij als decor. Deze plekken worden door alle bewoners gedeeld, karakteriseren de flat maar staan ook voor een soort anonimiteit. Dit in contrast met de zeer persoonlijke en indringende portretten die door de grootte, scherptediepte en lichtval nog meer indruk maken. Het werk van Henderson vertelt de verhalen van mensen zonder uitleg. Mensen die toevallig of niet hun woonsituatie delen, hun flat, hun eiland.

ANONIMITEIT
Henderson koos ’puur op intuïtie’ voor Hoogheem als werklocatie, vertelde hij in augustus in deze krant. De ontmoeting met heel veel verschillende mensen en culturen in een relatief klein gebied was een groot verschil met de jaren dat hij in Amerika werkte. ,,Daar fotografeerde ik het exotische en grootse van de leegheid. Situaties die altijd per definitie fotogeniek waren. Nu zoek ik juist het tegenovergestelde. Hoogheem heeft iets anoniems. Ik gebruik mijn fotocamera als het ware als mes om de binnenkant van de mensen en hun omgeving te laten zien. Ik leer de bewoners van Hoogheem niet echt kennen, maar probeer ze wel te vangen in hun alledaagse situatie”, vertelde Henderson. Het kunstproject ’Island’ was een opdracht van het Centrum Beeldende Kunst te ’s-Hertogenbosch.

De Boxtelse cultuurwethouder Anton van Aert opent het publieke kunstwerk vrijdag 20 november om 16.00 uur in het bijzijn van de kunstenaar. Dat gebeurt in de hal van flat Tweelingen, Hoogheem 72-142. Het interview met Roderik Henderson verscheen op 27 augustus jongstleden in deze krant en is na te lezen op www.brabantscentrum.nl.
19 november 2009

Print deze pagina

Terug