FLINKE GROEI STREEKWINKEL DE MORTELEN

Groene Woud ook in kerstpakket

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Henk de Bresser van streekwinkel De Mortelen heeft zijn handen vol met het samenstellen van kerstpakketten. Hierin zitten louter producten uit Het Groene Woud. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

Het Groene Woud is bekend als nationaal landschap en als uithangbord voor onder meer de streekrekening en de waardebon. Maar Het Groene Woud wordt ook steeds meer een merknaam die staat voor kwaliteitsproducten die worden voortgebracht door ondernemers die beschikken over een heus certificaat. Kwekerij De Mortelen aan de Aarleseweg in Best bijvoorbeeld, die is uitgebreid met een streekwinkel.

Onder de rook van Best, op een boogscheut van Oirschot en eigenlijk ook heel dichtbij Boxtel en Liempde runnen Henk en Riekie de Bresser nu zo’n tien jaar een kwekerij die ze het liefst aanduiden als een groencentrum. Het is een plek waar hoveniers struiken en planten aanschaffen, maar ook veel particulieren dagelijks aankloppen voor bomen, perkplanten en graszoden, maar ook bestrijdingsmiddelen en zelfgekweekte fuchsia’s.

,,Ook streekeigen bomen en planten kunnen we leveren”, vertelt Henk de Bresser, die zoon Harold heeft aangewezen als bedrijfsopvolger. ,,Maar ik ga nog niet achter de geraniums zitten hoor”, grapt de ondernemer. ,,Ik kweek ze liever.”

De groeiende bekendheid van Het Groene Woud doet De Bresser veel deugd. Als kweker binnen het samenwerkingsverband van de Mortelenboeren trad hij al enkele jaren geleden toe tot de groep van Groene Woud-ondernemers. ,,Ons bedrijf is net als dat van pakweg vijftig andere ondernemers gecertificeerd en we merken dat de beleving van Het Groene Woud groeit. Dat komt ook door de economische dragers in het buitengebied, die hard werken aan de ’vermarkting’ van de merknaam die Het Groene Woud ook is.”

FLOREREN
De Bresser nam enkele jaren geleden het initiatief voor een land- of streekwinkel, waar streekproducten worden aangeboden. ,,Het zijn deels producten die louter zijn voortgebracht door Groene Woud-ondernemers. Andere spullen komen van elders, maar passen wel binnen de kaders van streekproducten.” Het idee voor de streekwinkel past in de filosofie van De Bresser om twaalf maanden per jaar te kunnen floreren. ,,Als kwekerij beleef je een paar rustige periodes. Met de winkel kunnen we dat opvangen.”

Inmiddels is ’opvangen’ een eufemisme; de streekwinkel groeit en bloeit en heeft ertoe geleid dat de Bestse ondernemer een extra medewerker in dienst heeft moeten nemen. ,,We verkopen Groene Woud-waardebonnen en relatiegeschenken, en in dit seizoen kerstpakketten aan bedrijven en instellingen. Die pakketten vallen erg in de smaak, letterlijk en figuurlijk.” Honderden kerstpakketten worden de komende weken samengesteld, ook voor een aantal Boxtelse bedrijven die de weg naar streekwinkel De Mortelen hebben weten te vinden. ,,Als overheden zoals de provincie en gemeenten ook de weg naar ons zouden vinden, zou Het Groene Woud nog meer impulsen krijgen”, denkt De Bresser, die momenteel broedt op plannen om meer innovatieve relatiegeschenken uit het nationaal landschap op de markt te brengen.

Streekwinkel De Mortelen is gevestigd aan de Aarleseweg 50 in Best. De winkel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag is de winkel op van 10.00 tot 16.00 uur. Via e-mailadres info@streekwinkeldemortelen.nl kunnen belangstellenden zich aanmelden voor een nieuwsbrief. Meer informatie: telefoon (0499) 32 98 88 of www.streekwinkeldemortelen.nl.
19 november 2009

Print deze pagina

Terug