NIEUWBOUWWONINGEN AAN ’T HOF

Opknapbeurt voor Gemondse kiosk

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kiosk in Gemonde wordt binnenkort gerestaureerd. Het terrein maakt al vele jaren een verpauperde indruk. (Archieffoto Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

De gemeente Sint-Michielsgestel en Dortmans Vastgoed gaan tien woningen realiseren aan ’t Hof in Gemonde. Er worden twee tweekappers, een vrijstaande woning en vijf geschakelde starterswoningen gebouwd. De bouw valt samen met restauratie van de kiosk waarmee eigenaar Gerrit Dortmans binnenkort start.

De kiosk en het terrein eromheen zijn de Gemondenaren al jaren een doorn in het oog. Tijdens de bewonersavond over het integraal dorpsontwikkelingsplan (IDOP) werd de kiosk genoemd als lelijkste plek in het dorp. ,,De kiosk is inderdaad behoorlijk verpauperd”, erkent eigenaar Dortmans. ,,Eigenlijk is het bouwwerk al vijf jaar in slechte staat. De kiosk wordt helemaal aangepakt en krijgt onder meer een nieuwe rieten kap en een nieuw trapje en reling. Het terrein rond de kiosk wordt door de gemeente aangepakt.”

De kiosk werd op 5 oktober 1946 in gebruik genomen door muziekvereniging Sint-Lambertus. Dertig jaar later, op 16 oktober 1976, brandde het bouwwerk af. Als mogelijke oorzaak werd baldadigheid van de jeugd genoemd. In datzelfde jaar werd eerder geprobeerd brand te stichten bij de kiosk en ook op het kerkhof en tijdens de kermis werden dingen vernield. De schade kwam toen uit op een bedrag van 20.000 gulden. Dit geld werd gebruikt voor de bouw van een nieuwe kiosk.

KOOPBEDRAG
Anno 2009 is de kiosk verwaarloosd en overwoekerd door onkruid. Al jaren probeert de gemeente Sint-Michielsgestel eigenaar te worden van de kiosk, maar alle pogingen mislukten. Onderhandelingen tussen Dortmans en de gemeente liepen telkens vast omdat er geen overeenstemming over een koopbedrag kon worden bereikt. ,,We zijn met de eigenaar overeen gekomen dat hij de kiosk zal restaureren en dat wij de rest van het terrein aanpakken”, legde een woordvoerster van de gemeente deze week uit. ,,Daarnaast ondersteunen wij de bouw van tien woningen aan ’t Hof. Voor de kiosk betalen wij niets.”

Dortmans is eigenaar van de grond aan ’t Hof en ontwikkelt daar tien nieuwe woningen. De vijf geschakelde starterswoningen komen haaks op ’t Hof te staan. De tien parkeerplaatsen komen aan de achterkant van de woningen terwijl de bewoners van de tweekappers en vrijstaande woning twee parkeerplekken op eigen terrein hebben. Dortmans hoopt zo snel mogelijk te kunnen starten met de bouw, maar eerst moet een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan doorlopen worden. Daarna moet de provincie Noord-Brabant een verklaring afgeven waarna de vrijstelling definitief wordt. Het plan voor de woningen ligt al een tijdje klaar.

De starterswoningen krijgen een verkoopprijs van maximaal 200.000 euro. De andere woningen gaan maximaal 300.000 euro kosten. De kopers kunnen gebruik maken van maatschappelijk gebonden eigendom of de starterslening die starters sinds eind 2008 af kunnen sluiten bij de gemeente Sint-Michielsgestel.
19 november 2009

Print deze pagina

Terug