INENTEN IN SPORTHAL’DE BRAKEN’

GGD vaccineert kinderen tegen Mexicaanse griep

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sportcomplex De Braken staat woensdag 25 november helemaal in het teken van de inenting van kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar. (Archieffoto Brabants Centrum).

DOOR MARC CLEUTJENS

De massale vaccinatie tegen Mexicaanse griep krijgt woensdag 25 november een vervolg in Boxtel. Sportcomplex De Braken staat die dag helemaal in het teken van de inenting van kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar. Daarnaast worden huisgenoten van zuigelingen ingeënt tegen het griepvirus. De vaccinatie wordt uitgevoerd door medewerkers van de GGD Hart voor Brabant.

De inenting van risicogroepen ging vorige week ook in Boxtel van start. Bij alle huisartsen was het aanschuiven om de eerste van twee griepprikken te krijgen. De vaccinatie van kinderen wordt op bevel van minister Ab Klink van Volksgezondheid ter hand genomen door de GGD’s omdat de huisartsen niet nog een keer belast kunnen worden met zo’n grootschalige operatie. In Boxtel wordt op 25 november en 16 december ingeënt.

De gemeente Boxtel bereidt zich momenteel voor op deze massale vaccinatie en heeft daarvoor draaiboeken uit de kast gehaald die eerder gebruikt werden, onder meer in 2002 toen veel inwoners werden ingeënt tegen meningokokken C. Toen werd sporthal Den Haagakker tweemaal een dag afgehuurd. Nu zijn de prikteams van de GGD Hart voor Brabant te gast in De Braken.

CARPOOLEN
Volgens burgemeester Frank van Beers belooft de inenting tegen de Mexicaanse griep een grote logistieke happening te worden. Zowel op 25 november als op 16 december worden maximaal 2.100 inwoners verwacht. ,,Cijfers laten zien dat we kunnen rekenen op een respons van zo’n 80 procent. Dat betekent dat we per dag meer dan 1.600 vaccinaties moeten uitdelen”, aldus Van Beers. De GGD richt in de sporthal acht zogeheten ’priklijnen’ in, zodat geen lange wachtrijen ontstaan.

Om verkeersproblemen rond De Braken te voorkomen, wordt de straat De Braken op beide vaccinatiedagen afgesloten voor doorgaand verkeer. Bestemmingsverkeer wordt wel doorgelaten. Langs de weg mag geparkeerd worden omdat het terrein rondom het sportcomplex waarschijnlijk te klein is. ,,Verder roepen we iedereen op zoveel mogelijk met de fiets te komen of te carpoolen om de overlast voor buurtbewoners tot een minimum te kunnen beperken”, stelt Van Beers.

HAND- EN SPANDIENSTEN
De gemeente zet meer dan twintig medewerkers in die niet alleen zullen optreden als verkeersregelaar, maar ook in De Braken assisteren. ,,Het is nodig om allerlei hand- en spandiensten te kunnen verrichten”, zegt de burgemeester. ,,Omdat er veel jonge kinderen komen, moeten er voldoende aankleedtafels en commodes zijn.” Ook de afdeling communicatie van de gemeente Boxtel is aanwezig om de toeloop van de media in goede banen te leiden.

Kinderen die binnen de risicogroep vallen krijgen net als huisgenoten van zuigelingen een oproep van de GGD Hart voor Brabant om naar De Braken te komen. Op de oproep staan de opkomsttijden. Scholen worden ook op de hoogte gebracht van de vaccinatie, zodat ze kunnen inspelen op de tijdelijke afwezigheid van grote groepen kinderen op 25 november en 16 december. ,,Verder krijgen scholen van de gemeente een voorbeeldbrief waarmee ze ouders extra kunnen informeren over de vaccinatie in De Braken”, aldus Van Beers.

Voor vragen over de Mexicaanse griep kunnen inwoners op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur terecht bij de GGD Hart voor Brabant, telefoon (073) 640 40 74 of internet: www.ggdhvb.nl.
19 november 2009

Print deze pagina

Terug