WILLIBRORDUSDAG IN ESCH

Drummen met pollepels op
zelfgemaakte trommels

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tamboer Nico van Bragt van het Essche Sint-Willebrordusgilde (links) helpt zijn kleinzoon Nick van Krieken met het maken van een trommel. Bastiaan van Riel (derde van links) helpt het tweetal. Leerkracht Karin van den Heuvel, gildebroeder Leo Konings en Imke Evers zijn ook druk in de weer met het vervaardigen van een trommel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Vijftien in vol ornaat geklede gildebroeders bevolkten vrijdag 6 november tijdens de jaarlijkse Willibrordusdag basisschool Sint-Willibrordus in Esch. De leden van het plaatselijke Sint-Willebrordusgilde brachten de leerlingen van de onder- en bovenbouw de fijne kneepjes bij van onder meer trommelen, vendelzwaaien en schieten met een luchtdrukgeweer.

De Willibrordusdag werd dit jaar door de school georganiseerd in samenwerking met het Willebrordusgilde. Nadat de leerlingen ’s ochtends onder meer een video hadden bekeken over het gilde en naar een verhaal geluisterd over de heilige Sint-Willibrordus, openden de gildebroeders de bijzondere dag op het schoolplein.

,,In optocht marcherend kwamen we aan bij de school”, liet hoofdman Alphons van der Heijden weten toen hij samen met andere leden van het gilde een kijkje kwam nemen bij de kinderen van groep 4 van leerkracht Karin van den Heuvel. Van der Heijden: ,,De kinderen hebben vanochtend een lesprogramma gevolgd, waarbij ze uitleg gehad hebben over het gilde en daarna zijn ze begonnen met workshops trommels, schilden en kleren maken. Daarnaast gaan de kinderen ook nog vendels maken en een schietbuis en gaan wij ze les geven in trommelen, schieten en vendelzwaaien.”

OPTOCHT
Als afsluiting stond vrijdagmiddag voor de gildebroeders en de jeugd van de Willibrordusschool een heuse optocht rondom het schoolgebouw op het programma. De leerling die het koningschieten won, mocht daarin als koning of koningin in de stoet meelopen met een zilvervest aan en een echte gildehoed op het hoofd. ,,Alle kinderen mogen tijdens de optocht de lessen in trommelen en vendelzwaaien in de praktijk brengen. Dat wordt vast een hele happening”, aldus de gildehoofdman.

Tijdens het koningschieten kregen leerlingen op het plein achter de school de kans om onder begeleiding op bierfusten en blikken te richten met een groot luchtdrukgeweer. Van der Heijden: ,,Degene die het laatste blik omschiet wordt koning of koningin en krijgt dus een prominente rol in de optocht.”

VUILINISZAKKEN
In het schoolgebouw aan de Postelstraat bruiste het de hele ochtend en in het begin van de middag van de activiteiten. De leerlingen van juf Karin waren geconcentreerd bezig met het vervaardigen van fraaie versierde trommels, terwijl elders in de klassen op een inventieve manier zilvervesten gemaakt werden van vuilniszakken en schilden.

Voor tamboer Nico van Bragt van het Sint-Willebrordusgilde, oud-conciërge van de basisschool in Esch én het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel, was het een speciale dag. Hij was terug op het oude nest waar hij zijn kleinzoon Nick van Krieken (7) meehielp met het maken van een trommel.

Van Bragt: ,,Nick heeft er de hele week naar toe geleefd en zelf vind ik het ook hartstikke leuk om hier te zijn”, zei Van Bragt terwijl hij naar zijn stralende kleinzoon keek. ,,Nick is leerling-tamboer en heeft echte trommelstokken. De andere leerlingen gebruiken houten pollepels, maar daar kun je ook prima mee trommelen. Als de kinderen het maar naar hun zin hebben, dat is het belangrijkste.”
12 november 2009

Print deze pagina

Terug