RAAD STEMT IN BEGROTING 2010

Fietspad tussen Esch en A2 stap dichterbij

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de Gestelseweg in Esch nabij het voormalige klooster Sancta Monica. Er komt naar alle waarschijnlijkheid toch een vrijliggend fietspad tussen het dorp Esch (Runsdijk-Gestelseweg) en de rijksweg A2. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De kans dat er alsnog een vrijliggend fietspad aangelegd wordt tussen Esch en de rijksweg A2 (Runsdijk-Gestelseweg) is aanzienlijk toegenomen. Verkeerswethouder Eric van den Dungen van Haaren liet donderdag 5 november tijdens de raadsvergadering over de begroting 2010 weten dat de weg om te komen tot een fietspad weer volledig openligt. ,,Stichting Brabants Landschap, die eigenaar is van grond aan de Gestelseweg, wil onder voorwaarden alle medewerking verlenen om het fietspad te realiseren.”

Van den Dungen liet eerder al weten dat de gemeente Haaren druk in overleg is met de belanghebbenden over het fietspad, waarbij de omwonenden en met name Brabants Landschap belangrijke gesprekpartners zijn. Hoewel het college van B. en W. eerder stelde dat de aanleg van een fietspad tussen Esch en de rijksweg onhaalbaar was, besloot de gemeenteraad van Haaren dat er toch een vrijliggend fietspad moet komen.

Wethouder Van den Dungen liet daarop weten dat het college de opdracht van de raad zou respecteren en uitvoeren, maar dat het veel tijd in beslag ging nemen. ,,We hopen zo snel mogelijk een goed voorstel aan de gemeenteraad te kunnen presenteren. Er zijn echter veel belanghebbenden bij betrokken, denk aan de bewoners en Brabants Landschap. Zij moeten allemaal hun zegje kunnen doen”, liet Van den Dungen vorige maand nog optekenen.

VRAAGTEKENS
De wethouder had donderdag toch enigszins snel en onverwacht positief nieuws te melden over de medewerking van het Brabants Landschap. Van den Dungen: ,,We hopen op korte termijn met een voorstel te komen bij de raad waarin we u vragen om een krediet beschikbaar te stellen voor de aanleg van het fietspad en dan hopen we zo snel mogelijk aan de slag te gaan.” De raadsleden waren opgetogen over het feit dat een belangrijke hobbel genomen is. Onder hen CDA’er Michiel Alting von Geusau uit Esch. ,,Fijn dat het fietspad nu eindelijk in de pijpleiding zit.”

Zijn plaatsgenoot Peter den Ouden (Samenwerking’95) zette echter vraagtekens bij de gang van zaken. ,,Hoe kan het dat Brabants Landschap eerst niet wilde meewerken en nu opeens wel?”, merkte Den Ouden op. Van den Dungen liet in een reactie niet al te veel los over de ommezwaai van Brabants Landschap. ,,Ja, zaken kunnen soms veranderen. Misschien dat de publiciteit over dit onderwerp en persoonlijke contacten geholpen hebben, maar feit is dat Brabants Landschap zich openstelt voor de komst van het fietspad en dat we het eens gaan worden. Dat is een goede zaak.”

BEGROTING
De strakke en sluitende begroting die het college een paar weken geleden presenteerde, werd donderdag positief ontvangen door bijna alle fracties in de gemeenteraad. Alleen oppositiepartij Samenwerking’95 stemde tegen. Fractievoorzitter Johan van den Brand stelde onder meer dat nu al vastgesteld kan worden dat de leverdata van een groot aantal bestemmingsplannen voor bouwprojecten veel te ambitieus zijn ingeschat.

Van den Brand: ,,Dat geldt ook voor de uiteindelijke opleverdata. Volgens plan zouden er tot en met 2009 161 woningen, exclusief de zogeheten tweede spoorwoningen, worden opgeleverd en in 2010 375. Dit zijn er tot en met 2009 maar 75 geworden en dat worden er in 2010 zeker géén 375. In het veelbesproken Masterplan Bouwen is voor 600.000 euro ruimte gemaakt om zeven extra bestemmingsplannen te realiseren, maar niet één van die plannen is versneld vastgesteld. Wij vinden dat er voor dat bedrag zeker meer geleverd had moeten worden.”

Van den Brand had ook mededogen met het college. ,,Als je de prestatie afzet tegen eerder uitgesproken ambities, zou je kunnen spreken van een mager resultaat. Wij zijn ons echter heel goed bewust van de tegenslagen en de valkuilen die je tegen kunt komen bij het realiseren van bouwplannen. Dit college wordt doodeenvoudig geconfronteerd met dezelfde stroperige besluitvorming als het vorige en daar komt dan ook de economische crisis nog eens bovenop. Vooral deze laatste factor zal het tempo waarin het woningbouwprogramma kan worden uitgevoerd, zeker negatief gaan beïnvloeden.”

POSITIEF
De fracties lieten zich over het algemeen in positieve zin uit over de financiële situatie waarin de gemeente Haaren momenteel verkeert. VVD-fractievoorzitter Ton van de Ven verwoordde de gevoelens van veel raadsleden door te stellen dat het college en de ambtelijke organisatie complimenten verdienen voor een ’transparante, degelijke en sluitende begroting’, waarbij de gemeentelijke belastingen gelijk blijven ten opzichte van 2009.

,,Haaren kan hiermee met vertrouwen het nieuwe jaar in”, aldus Van de Ven, die tijdens de vergadering opnieuw een balletje opgooide over de samenvoeging van de Tilburgse kern Udenhout bij de gemeente Haaren. ,,Helaas gaf het college hierover geen antwoorden, stak men de kop in het zand en ziet zij de realiteit onvoldoende onder ogen”, aldus een teleurgestelde Van de Ven na de vergadering.
12 november 2009

Print deze pagina

Terug