AGTERBLIJVERS WINNAAR KWEKDEUNTJESFIST

Teun d’n Urste: prins van Eendengat tot Tarin Kowt

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De 21-jarige Teun Schalkx is de nieuwe carnavalsprins van Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De nieuwe carnavalsprins van Boxtel is de jongste die ooit over de Waggelaars heeft geheerst. De 21-jarige beroepsmilitair Teun Schalkx maakte tijdens carnaval 2009 al furore als leutmonarch in het Afghaanse Tarin Kowt en werd zaterdag 7 november geïnstalleerd als 27e koldervorst van Eendengat. In zaal De Adelaar ging carnavalsvereniging De Agterblijvers tijdens het Kwekdeuntjesfist aan de haal met de Eendison met het lied ’Indegat blèft goed geveerd’.

De start van het leutseizoen in Eendengat is goed ingezet. De bezoekers van het elf-elfbal in De Adelaar waren het na afloop volmondig eens. D’Aauw Waggel, het carnavalsorakel, heeft met haar keuze voor een jonge telg uit het Eendengatse prinsengeslacht Des Canards à Somnole een prima kandidaat aangewezen voor de voortrekkersrol in het plaatselijke feestgedruis. Op muziek van CV De Agterblijvers, dat het winnende carnavalsliedje presenteerde, moet de vierdaagse waggelpolonaise medio februari een succes worden.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Als lid van de raad van elf moest Teun Schalkx het carnavalsfeest in Boxtel afgelopen seizoen missen. In Tarin Kowt hees de militair zich in zijn Eendengatse galatenue om als carnavalsprins van Kamp Holland feest te vieren. (Archieffoto Brabants Centrum).

Zeven deelnemers hadden zich ingeschreven voor het Kwekdeuntjesfist, het ludieke songfestival van de Waggelaars. Stuk voor stuk waren het leuke meezingers die met verve en overtuiging ten gehore werden gebracht. De muziek die Paul van Gils schreef voor het winnende nummer klonk verrassend en de tekst De Agterblijvers is creatief. Met het tangoritme dat erin verwerkt werd, zette zanger Frank van Heesch de harten van menig bezoekers snel in vuur en vlam.

De zeven liedjes worden komende zaterdag opgenomen en verschijnen over enige tijd op cd. CV De Natneuzen eindigde als nummer twee en CV Geen Drank Geen Klank won zowel het brons als de kolderprijs vanwege de meest carnavaleske uitstraling. De drie nummers werden alle begeleid door de voor deze gelegenheid samengesmolten muziekkapellen The Ducktownband en De Aggemarvanhuisaf Band. De presentatie van het Kwekdeuntjesfist was voor het laatste in handen van Berry Dankers, die deze rol sinds 1993 vervulde.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Prins Teun d’n Urste op een rijdende tank in Uruzgan. (Archieffoto Brabants Centrum).

TARIN KOWT
Carnavalsvereniging Nooit Gedacht viel de eer te beurt de bekendmaking van Prins Carnaval in te luiden. Op twee beeldschermen in de zaal werden persiflages van bijeenkomsten van de raad van elf vertoond. Daarin werd duidelijk dat zonder prins het carnavalsfeest zou ontaarden in een chaos. Met veel bombarie werd vervolgens om precies elf minuten over elf Teun Schalkx uit een zwarte doos getoverd.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frank van Heesch van CV De Agterblijvers vertolkt het nieuwe Boxtelse carnavalslied: ’Indegat blèft goed geveerd’. (Foto: Albert Stolwijk).

Vorig jaar stond hij ook al op hetzelfde podium. Toen werd hij als lid van de raad van elf uitgezwaaid omdat de korporaal werd uitgezonden naar Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Daar zette hij afgelopen februari een toegestuurde Boxtelse prinsensteek op om als leutmonarch een feestje te bouwen met de in Tarin Kowt gelegerde Nederlandse militairen.

President Matthieu Hagemans van de Stichting Openbaar Carnaval installeerde Teun d’n Urste door hem de kroonjuwelen van Eendengat te overhandigen. Zijne doorluchtige hoogheid koos Rob Scholten als zijn adjudant.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Carnavalsvereniging Geen Drank Geen Klank won met ’Kijk in de spiegel’ niet alleen het brons, maar ook de kolderprijs voor de meeste ludieke presentatie. (Foto: Albert Stolwijk).
12 november 2009

Print deze pagina

Terug