BOXTELSE TRABANTEN BIJ HERDENKING OP 9 NOVEMBER

Trabi Team viert vrijheid in Berlijn

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Erwin Kievit passeert met een van de Trabanten van Trabi Team Kievit het bekende Checkpoint Charlie, de vroegere grensovergang in hartje Berlijn. (Foto: Trabi Team Kievit).

DOOR MARC CLEUTJENS

Duitsland herdenkt maandag 9 november de twintigste verjaardag van de val van de Muur. Berlijn is natuurlijk het centrum van alle festiviteiten en een delegatie uit Boxtel is erbij. Vrijdag 13 november in alle vroegte vertrekken Paul, Anouck en Cor Kievit met twee Trabanten richting de vroegere Hauptstadt der DDR. Vrijdagmiddag reizen Erwin en Yvette Kievit hen achterna, in een Volvo...

De familie Kievit vormt al een aantal jaren het Trabi Team Kievit, dat inmiddels een aantal Trabanten heeft gerestaureerd. Recent is de aankoop van een Barkas. En dat typische DDR-bestelbusje zullen veel inwoners van Boxtel wel kennen. ,,Het is immers een brandweerbus waarmee ik en mijn vrouw Yvette gewoon naar het werk gaan of boodschappen doen”, grinnikt Erwin. ,,Alles zit er nog op en aan, zelfs de tekst Feuerwehr staat erop.”

In Berlijn is Trabi Team Kievit vertegenwoordigd met twee Trabanten. Het is de papyruswitte Trabant die ze liefkozend Heidi noemen. ,,Ook Fleur nemen we mee. Dat is een Trabant in de kleuren Ferrari-rood met witte strepen. Fleur heeft een viertaktmotor en rijdt op gewone benzine, voor Heidi nemen we mengolie mee om de tweetaktmotor te kunnen later draaien.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een aantal Trabanten, ook van Trabi Team Kievit, staat geposteerd voor een restant van de Berlijnse Muur. Maandag 9 november neemt Trabi Team Kievit deel aan de herdenking van de val van de Muur. (Foto: Trabi Team Kievit).

CULTSTATUS
Erwin vertelt dat de Kievits al geruime tijd uitkijken naar hun trip naar Berlijn. De Trabant staat immers symbool voor de val van de Muur op 9 november 1989 en was hét symbool van de vrijheid voor veel bewoners van Oost-Duitsland en Oost-Berlijn. ,,De Trabant was het vervoermiddel waarmee de mensen naar West-Berlijn reden en voor het eerst de grens passeerden. Het autootje heeft inmiddels een echte cultstatus.”

Trabi Team Kievit sluit zich vrijdagochtend in alle vroegte aan bij een aantal Trabanten, enkele Wartburgs en een Barkas. ,,De reis naar Berlijn is een initiatief van de 2 Takt Vrienden Nederland, waarbij ook wij zijn aangesloten”, vertelt de Boxtelaar. Voorzitter Peter Oppermans, die een garagebedrijf runt in Tilburg, zal met een Wartburg voorop rijden, met in zijn kielzog bijna 25 andere liefhebbers van de meer dan 130 leden tellende club.

In Berlijn wacht de delegatie een druk programma. Onder de titel ’The Berlin Wall Trail’ heeft Erwins broer Paul met Anouck een reis samengesteld met tal van hoogtepunten. Het bezoeken van bekende Berlijnse bezienswaardigheden met de Trabant staat natuurlijk met stip op nummer één. ,,En maandag is natuurlijk de echte herdenking van de val van de Muur”, zegt Erwin.

,,Die kan ik helaas niet meemaken; ik sta dan alweer voor de klas. Om die reden kan ik vrijdagmiddag pas naar Berlijn. Ik ga dus niet met een Trabant, maar met de Volvo.” Dat de Boxtelaar broer Paul en vader Cor onderweg inhaalt is niet geheel uitgesloten. ,,De Trabant haalt hooguit een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. En dan is het een hele tijd rijden naar Berlijn...”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van het Trabi Team Kievit poseren met hun auto’s in Boxtel. (Archieffoto Gerard Schalkx).
5 november 2009

Print deze pagina

Terug