TOON SCHELLEKENS PRESENTEERT VERHALENBUNDEL

’Daar zit wel een verhaaltje in, Toon’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Toon Schellekens poseert bij het beeld van De Geliefden. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARC CLEUTJENS

’Dicht in de buurt – onder gewone mensen’. Dat is de titel van de verhalenbundel die Toon Schellekens (1933) maandag 9 november presenteert. In de jaren tachtig schreef de veelzijdige Boxtelaar meer dan honderd interviews en reportages in nieuwsblad Brabants Centrum waarin hij vooral oog had voor gewone mensen. De mooiste 75 afleveringen zijn nu gebundeld in een ruim 170 pagina’s tellend boekwerk. Maak opnieuw kennis met Harrie van Breugel, Dien en Jan Bertens, Piet en Tilly van de Wetering, Pietje Scheepers en natuurlijk Mieke Vingerhoeds...

Aanleiding voor de publicatie van ’Dicht in de buurt – onder gewone mensen’ is het 65-jarig bestaan van Brabants Centrum. Op 1 december is het precies 65 jaar geleden dat het nieuwsblad voor Boxtel en omgeving voor het eerst bij de inwoners op de deurmat viel. Ter gelegenheid van dit lustrum is gekozen voor de uitgave van een boek met daarin de mooiste interviews die Schellekens in de jaren tachtig hield met kleurrijke inwoners.

Het idee voor het boek ontstond toen de Boxtelaar enkele jaren geleden voor zijn verjaardag een laptop cadeau kreeg en hij besloot alle afleveringen van zijn artikelenserie ’Dicht in de buurt’ opnieuw – en ditmaal digitaal – te typen. Van de destijds verschenen afleveringen waren immers alleen de knipsels bewaard gebleven; ze rusten in het krantenarchief en de plakboeken van de auteur.

,,De herinneringen aan al die bijzondere mensen die ik toen gesproken heb, kwamen weer terug”, vertelt Schellekens, die al meer dan 43 jaar in de wijk Selissenwal woont, maar geboren en getogen is in de wijk Breukelen. En het zijn stuk voor stuk bijzondere personages die de revue passeren in ’Dicht in de buurt’. Hoe kleurrijk ze vaak ook waren, het waren vooral gewone mensen. ,,Geen bestuurders, geen politici, daar had ik niet zo veel mee op”, blikt de auteur terug.

ZUSTER KLEP
Schellekens heeft altijd een vlotte pen gehad. In zijn jeugd schreef hij al voor een wijkkrantje waarvan de naam hem niet meer te binnen wil schieten. Bij de Kajotters was hij ’hoofdredacteur’ van het blad De Schakel, bij voetbalclub ODC schreef hij voor het inmiddels opgeven clubblad De ODC’er. Als medewerker van de Gezondheidsdienst voor Dieren was hij natuurlijk verbonden aan De Dienstbode, terwijl hij als bewoner van Selissenwal enkele decennia meewerkte aan parochieblad Kontakt.

,,Voor de KBO schreef ik ook vaak en in eigen beheer verschenen al bundels met verhaaltjes en versjes”, vertelt de Boxtelaar. Bekend is de bundel ’Zo bekeken’ waarin 75 versjes werden opgenomen. In ’Boksulse Moppen’, een knipoog naar de befaamde Moppenmarkt die eeuwenlang tweemaal per jaar werd gehouden, bundelde Schellekens verhaaltjes over alledaagse gebeurtenissen in Boxtel.

Brabants Centrum had oog voor Schellekens’ schrijverstalent en schakelde hem in de jaren zeventig en tachtig regelmatig in voor de verslaggeving. ,,Van Theo van den Aker en Piet van Oers kreeg ik dan opdrachten. Van meet af aan heb ik ze gezegd om me niet lastig te vallen met politiek. Laat mij de gewone mensen maar doen.” En zo geschiedde. ,,Een van mijn eerste interviews was met een Boxtelse KLM-purser die tijdens een vlucht een baby ter wereld bracht. Het kindje werd naar hem genoemd.”

De basis voor de serie ’Dicht in de buurt’ werd gelegd in huize Molenweide, waar Schellekens een interview hield met zuster Eduardi Klep, die liefst tachtig jaar in het klooster verbleef. ,,’Ik hoor wel niet zo goed meer, maar mijn klep doet het nog goed’, grapte de zuster”, grinnikt Schellekens. Hij schoof nadien ook aan bij pater Pancratius van de Ven, die in Lennisheuvel aan de wieg stond van fanfare Sint-Arnoldus, en dronk koffie met de laatste zusters Ursulinen in de Baroniestraat. In Liempde ging hij kievitseieren zoeken met Piet Strijbosch. Al deze verhalen keren terug in de bundel.

SHOWFIGUUR
Op aangeven van de redactie van Brabants Centrum ging Schellekens steeds vaker bij al die gewone mensen langs. Bijzonder was zijn ontmoeting met de toen nog piepjonge Cleem Snijders, thans architect. Cleem vertelde breeduit over zijn werk als discjockey dat hij met broer Peter deed op feesten en partijen. Maar hij was ook te gast bij slager Marinus van Meersbergen, heemkundige Piet Dorenbosch, historicus Gied Segers en ’mister Jordaan’, Toon Korthout.

,,Maar heel apart was de kennismaking met Mieke Vingerhoeds”, zegt de auteur. Op de dag dat bij het gelijknamige café een kermis werd gehouden, wilde hij aan de toog een praatje maken met de krasse kasteleinse. ,,Ze moest er niets van hebben”, schatert Schellekens.

,,Eerder had ze al eens een cameraploeg van het programma Van Gewest tot Gewest van het erf gejaagd. Ik kreeg te horen dat ze er geen zin in had om een showfiguur te worden.” In de avonduren fietste Schellekens opnieuw naar het café aan de Oude Grintweg en ditmaal had hij meer geluk. Mieke Vingerhoeds was in opperbeste stemming, maakte een dansje als haar naam door het kroegvolk werd gescandeerd en schoof aan voor een praatje. Dat deed ook Piet Scheepers, de fietsenmaker die op de hoek van de Annastraat en Zandvliet jarenlang een houten fietsenwerkplaats bestierde. Scheepers is bij de boekpresentatie een van Schellekens’ eregasten.

,,En zo kan ik nog heel veel namen noemen”, lacht de Boxtelaar, die terugkijkt op een ontelbare reeks bijzondere ontmoetingen met gewone mensen. ,,Het was altijd spannend als je iemand ging bezoeken. ’Daar zit wel een verhaaltje in, Toon’, kreeg ik vaak te horen van de redactie van Brabants Centrum. Het leverde vaak heerlijke gesprekken op met mensen zoals jij en ik. En iedereen bleek een interessant verhaal te kunnen vertellen, of hij nu winkelier was, kapper, fietsenmaker of beheerder van een seinpost van de Nederlandse Spoorwegen.”

EERSTE EXEMPLAAR
Het eerste exemplaar van ’Dicht in de buurt – onder gewone mensen’ wordt maandag 9 november tijdens een besloten bijeenkomst aangeboden aan burgemeester Frank van Beers van Boxtel. Het tweede exemplaar is voor voormalig fietsenmaker Piet Scheepers, die figureert in een van de 75 interviews en verhalen in de bundel van Toon Schellekens.

’Dicht in de buurt – onder gewone mensen’ is vanaf dinsdag 10 november uitsluitend te koop bij Brabants Centrum (Prins Bernhardstraat 5) en fotostudio De Firma Fotografie (Stationsstraat 62) in Boxtel. De lay-out werd verzorgd door Theo Platel, het boek werd gedrukt bij Drukkerij Tielen. De verkoopprijs is vastgesteld op 12,50 euro.
5 november 2009

Print deze pagina

Terug