ASSUMPTIONISTEN TREDEN MEER IN CONTACT MET BOXTEL

Kasteel Stapelen opent poorten

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De zorgappartementen in het koetshuis (links op de foto) zijn al zover gevorderd dat de stukadoors aan de slag kunnen. De paters assumptionisten willen in het Boxtelse kasteel vaker activiteiten gaan organiseren voor de Boxtelse bevolking. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De verbouwing van kasteel Stapelen verloopt voorspoedig. Zoals het zich nu laat aanzien kunnen de paters assumptionisten nog vóór Kerstmis hun nieuwe zorgappartementen betrekken. Tegelijk met de ingrijpende renovatie zet de congregatie ook de deuren open. Onder de titel ’Op Stapel(en)’ worden cursussen, lezingen en filmavonden gehouden die meer zichtbaar moeten maken waar de assumptionisten voor staan.

Deze week vertelde Sjaak Beirnaert, die als leek sinds 1997 econoom is van de Nederlandse assumptionisten, dat de paters hun kasteel en het omliggende park meer open willen stellen voor de plaatselijke gemeenschap. ,,We houden al viermaal per jaar zogeheten Ridderzaalbijeenkomsten, maar die zijn alleen voor (oud)assumptionisten, zeg maar voor de incrowd van onze congregatie. Maar de ridderzaal van het kasteel leent zich ook voor andere bijeenkomsten.”

De assumptionisten willen graag hun religieus erfgoed combineren met het cultuurhistorisch erfgoed van Stapelen. Beirnaert: ,,Momenteel is het wat lastig in verband met de verbouwing, maar als die straks achter de rug is moet het Boxtelse kasteel een plek worden waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Waar op gezette tijden iets ’Op Stapel(en)’ staat, zoals we onze activiteiten noemen.”

GEEN PRETENTIES
De econoom van de assumptionisten benadrukt dat het programma-aanbod kleinschalig zal blijven. ,,Enerzijds omdat we geen inbreuk willen maken op de privacy van de paters. Het moet een lust zijn, geen last. Anderzijds omdat elders is gebleken dat zoiets als een groots opgezet bezinningscentrum nauwelijks rendabel te maken is. We willen geen pretenties hebben, maar laten wel graag zien wie we zijn.”

In oktober is al gestart met een cursus ikonen schilderen in het schoolgebouwtje naast het kasteel. En Mark Hoying, Jos Crusio en Norbert Klok filosoferen met plaatselijke jongeren en dat slaat volgens Beirnaert erg aan. Daarnaast worden lezingen gehouden waarvoor tijdelijk wordt uitgeweken naar het nabijgelegen complex van de zusters Oblaten aan de Prins Hendrikstraat. ,,Maar we denken ook aan bijvoorbeeld kleinschalige concerten en exposities.” En ook buiten Stapelen zijn activiteiten denkbaar. ,,De assumptionisten hebben een huis in zowel Rome als Jeruzalem. Het is daarom heel goed denkbaar om studiereizen naar die steden te organiseren.”

KASTEELPARK
En wat betreft het kasteelpark: ook dat mag meer worden opengesteld als het aan Beirnaert ligt. ,,Misschien moeten we de poort naar de Konijnshoolsedreef wel weer openstellen. En mogelijk dat we er een beeldentuin kunnen inrichten.” Die ideeën lijken niet te stroken met de klachten van overlast en vandalisme door jongeren die eerder dit jaar waren te horen vanuit het kasteel.

Beirnaert ziet dat anders. ,,Doordat het park zo’n gesloten karakter heeft, trekt het misschien ook wel vandalisme aan. Misschien moeten we wel wat gaan rooien en snoeien. En als het meer toegankelijk wordt, verwacht ik dat de overlast juist zal afnemen. Mogelijk dat zelfs het vroegere openluchttheater weer in ere hersteld kan worden. Let wel: alles met respect voor de huidige bewoners van Stapelen.”

Mart Lemmens, met zijn 73 jaar de jongste assumptionist, wordt het aanspreekpunt voor mensen die meer informatie over kasteel Stapelen willen of er een rondleiding willen krijgen. ,,Daarnaast werken aan een website waarin we kasteel Stapelen beter willen profileren”. aldus Beirnaert.
5 november 2009

Print deze pagina

Terug