SAMEN ONTBIJTEN EN LUNCHEN OP DE MAREMAK

’Met mond vol praten is niet netjes’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van SBO De Maremak gingen dinsdag 3 november bij elkaar in de klas eten. Elke groep zorgde voor hapjes. De high tea was erg populair onder de kinderen. Met name de cakejes, waar door de koks nog extra slagroom werd gespoten, gingen er goed in. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Leerlingen van basisschool SBO De Maremak in Boxtel hebben dinsdag 3 november waarschijnlijk maar weinig gegeten van de groenten en het vlees die hun ouders hadden klaargemaakt. Op school werd namelijk de hele dag gesmikkeld. Het begon al ’s ochtends met het nationaal schoolontbijt, ’s middags werden hapjes gemaakt en mochten kinderen bij elkaar gaan eten. Erg gezellig, maar je raakt er wel heel vol van…

Stipt om negen uur zitten alle leerlingen van De Maremak in de grote hal van de school aan lange tafels te wachten tot ze mogen gaan ontbijten. Allerlei soorten brood, beleg en fruit sieren de tafels. Hoe ze zich aan tafel moeten gedragen, is de kinderen de afgelopen weken geleerd in de klas. Rond het thema van de Kinderboekenweek, ’Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken’, werd de leerlingen van alles bijgebracht over eten, maaltijden en manieren. ,,Om de Kinderboekenweek af te sluiten doen we vandaag mee aan het nationaal schoolontbijt”, legt logopediste Els van de Wijdeven uit. ,,We proberen de leerlingen hiermee duidelijk te maken dat ontbijten belangrijk is en dat het gezellig is om met z’n allen aan tafel te eten.”

MOND VOL
Op De Maremak werd het brood beschikbaar gesteld door Bakkerij Bart. Groente- en fruitwinkel Martien Boumans uit Veldhoven zorgde voor fruit. Super de Boer in Oosterhof zorgde voor het beleg. Ook op andere scholen werd deelgenomen aan het nationaal schoolontbijt. Leerlingen van De Beemden, de Sint-Theresiaschool, De Hobbendonken en de Michaëlschool ontbeten op school. De leerlingen van de Gemondse Sint-Lambertusschool werden vanochtend door de Boxtelse bakkerij Hazenberg op een ontbijtje getrakteerd.

Miran van Veghel is helemaal in de kookstemming. Met een grote witte koksmuts op zijn hoofd zit hij aan tafel een broodje met ei te eten. Hoewel sommige kinderen ’s ochtends niet ontbijten, moet Miran er niet aan denken niet te kunnen eten voordat de schooldag begint. ,,Ik ontbijt elke dag. Meestal met brood maar ik eet ook wel eens ontbijtgranen. Dat krijg ik in een mooie kom en dat staat heel leuk.”

Aan de tafel van Iris Schepens, Lisa van den Hout en Rachel van den Heuvel is het erg gezellig. Tijdens het eten zit het viertal uitgebreid te kletsen. Als een klasgenootje iets wil vertellen, wordt ze onderbroken door Rachel: ,,Je mag niet met je mond vol praten, dat is niet netjes.” Lisa: ,,Dat hebben we geleerd op school. We hebben les gehad in manieren aan tafel.”

RESTAURANTS
De geleerde manieren worden ’s middags nog eens in de praktijk gebracht. Vier klaslokalen zijn omgetoverd in restaurants. ,,De leerlingen hebben gezamenlijk het eten klaargemaakt en servetten, placemats en versieringen geknutseld”, vertelt Van de Wijdeven. ,,Ze gaan vanmiddag bij elkaar in het restaurant eten. Er zijn verschillende thema’s: tapas, pannenkoeken, sandwich- en cocktailbar en high tea.”

Iedereen die in het lokaal komt waar een high tea wordt geserveerd, wordt meteen aangeklampt door Sawsanne Bouras. Trots schept ze de borden van haar schoolgenootjes vol met eten. ,,We hebben het allemaal samen gemaakt”, zegt ze vrolijk. ,,We hebben van alles: koekjes, snoepjes, gebakjes en zoete broodjes. En het is allemaal lekker.”

In de sandwichbar worden de gasten bediend aan tafel. Ze kunnen een lekkere cocktail drinken en kiezen uit verschillende soorten sandwiches. Bryan Korenhof en Rowin Boeren zitten al lekker te smullen. ,,Het smaakt prima”, zeggen ze eensgezind. Rowin denkt dat hij vanavond thuis ook nog wel wat lust. Bryan denkt daar anders over: ,,Ik zit nu al vol. Daar kan vanavond écht niks meer bij.”

Ook de leerkrachten maken zich zorgen om de hoeveelheden voedsel die worden gegeten. ,,Ik vraag me af hoeveel kinderen er vanavond ziek zijn”, aldus een docente. ,,Morgen is het vast erg rustig in de klas…”
5 november 2009

Print deze pagina

Terug