GEMEENTE EN PROVINCIE STEUNEN ’SINT-JOSEPH’

Economische crisis hindert bouwplan Baanderherenweg

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Impressie van de twee te verbouwen cascoflats aan de Baanderherenweg. De linkse flat staat het dichtst bij de rotonde. (Foto: Woonstichting Sint-Joseph).

DOOR MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel en de provincie Noord-Brabant gaan Woonstichting Sint-Joseph financieel ondersteunen bij de renovatie van 35 portiekflats aan de Baanderherenweg. Sint-Joseph heeft een bedrag van 247.000 euro extra nodig om het bouwplan rendabel te kunnen realiseren en heeft deze week met succes om medefinanciering gevraagd.

Vier weken geleden maakte een woordvoerster van Sint-Joseph in deze krant bekend dat het renovatieplan voor de portiekflats bijna klaar was. In de twee cascoflats, die vorig jaar werden gestript, komen 21 huurappartementen en 14 koopappartementen voor starters. De verwachting is dat de definitieve plannen in december gepresenteerd zullen worden. Alle woningen komen op de markt volgens het koopgarantsysteem, waardoor ze betaalbaar blijven voor starters. Ook in de plannen Baanrots (Selissenwal) en Heideweg (Liempde) worden volgens dit principe woningen gebouwd.

Deze week besloot het gemeentebestuur van Boxtel om tegemoet te komen aan een verzoek om medefinanciering, dat was ingediend door Sint-Joseph. Vanwege de economische crisis blijkt het volgens de woonstichting lastig om dit onrendabele project vlot in de steigers te zetten. ,,De renovatie van de flats loopt daardoor gevaar en dat is erg onwenselijk”, stelde burgemeester Frank van Beers deze week.

GEEN VERTRAGING
Sint-Joseph heeft bij de gemeente en de provincie gevraagd om een bijdrage in de extra kosten, die worden geraamd op 247.000 euro. De provincie Noord-Brabant is bereid 30 procent van dat bedrag – dus ruim 74.000 euro - te betalen, mits ook de gemeente Boxtel dat percentage bijdraagt. ,,Daartoe zijn we bereid omdat dit project in onze ogen geen vertraging mag oplopen en belangrijk is voor de afronding van de wijk Selissenwal”, stelt Van Beers.

De burgemeester vindt het te verdedigen dat de provinciale en gemeentelijke overheden in tijden van economische crisis bijspringen om dit soort projecten te ondersteunen. ,,Het is belangrijk dat er gebouwd wordt voor deze doelgroep. Starters komen in deze zware tijden nog moeilijker aan woningen omdat banken terughoudend zijn met het verstrekken van hypotheken. Bouwen volgens het koopgarantsysteem is dan een oplossing.”

Daarnaast is de steun van de gemeente en de provincie volgens Van Beers ook een impuls voor de economie. ,,De renovatie van deze flats is niet alleen goed voor de wijk, maar schept ook werkgelegenheid. Bovendien wordt voorkomen dat de cascoflats nog langer leegstaan en de wijk opnieuw verpaupert.”

De burgemeester meldde deze week dat de gemeentelijke bijdrage komt uit het fonds dat speciaal voor de bestrijding van de economische crisis is gevormd. Hierin is door de gemeenteraad eerder dit jaar 1 miljoen euro gestort. ,,In deze pot zit nog ruimte, hoewel het hard gaat en de crisis nog lang niet voorbij lijkt. Met de steun aan Sint-Joseph rekenen we erop dat er snel gebouwd kan worden.”
5 november 2009

Print deze pagina

Terug