GROTE RENOVATIE VOOR SELISSENWAL

Bewoners tevreden met opgeknapte woningen

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Twee hoekwoningen hebben in de eerste fase van het grootschalige renovatieproject een extra woonlaag gekregen. In de volgende twee fasen krijgen vijftien woningen een extra etage. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Vijftig woningen in de wijk Selissenwal zijn de afgelopen maanden helemaal gerenoveerd door Woonstichting Sint-Joseph. Dinsdag 3 november werd de eerste fase van het renovatieproject feestelijk afgerond in een partytent aan de Van Cronenborgstraat. In totaal worden 144 woningen gerenoveerd. De bewoners zijn blij met hun vernieuwde woning. Hoewel ze lange tijd in de rommel hebben gezeten, hadden ze dat er graag voor over.

Het totale renovatieproject omvat 144 woningen aan de Adrianastraat, Maria Theresiastraat, Van Cronenborgstraat, Poolsestraat, Hof ter Aa, Van Randerodestraat en Frederik Jan Ottostraat. Het project wordt in drie fasen uitgevoerd. De bewoners zijn nauw betrokken geweest bij de opknapbeurt. Tijdens zogenaamde ateliersessies beslisten zij mee over voordeuren en luifels. ,,Het kleurenpatroon was bekend, maar alle bewoners moesten per blok beslissen hoe het eruit zou komen te zien”, licht Harrie Snijders van Sint-Joseph toe. ,,Hierdoor wordt ook de sociale samenhang in de buurt gestimuleerd en zijn bewoners betrokken bij hun eigen woonomgeving.”

Naast de uiterlijke veranderingen lieten enkele bewoners ook het toilet, de badkamer en de keuken opknappen. Daarnaast werden de woningen geïsoleerd zodat het energielabel is verschoven van een E-label naar een B-label. Twee hoekwoningen hebben er inmiddels een extra etage bij gekregen. In de volgende twee fases worden nog eens vijftien woningen voorzien van een extra woonlaag.

MINPUNTJE
Het echtpaar Angelina en Hans van de Ven werd dinsdagmiddag in het zonnetje gezet en kreeg een bloemetje van directeur Rob Dekker van de woonstichting. Het paar liet op hun hoekwoning aan de Van Cronenburgstraat een extra woonlaag plaatsen. Daarvoor moest het stel wel acht weken in een vervangend huis bivakkeren. ,,We hebben echt alles laten opknappen”, vertelt Angelina trots. ,,Het heeft lang geduurd en we hebben een tijd in de rommel gezeten, maar het is werkelijk prachtig geworden.” Echtgenoot Hans vult aan: ,,Die extra verdieping geeft veel ruimte en het is een verbetering van de woning geworden. Er moet nog wel het een en ander geschilderd en afgewerkt worden.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Angelina en Hans van de Ven openen trots de voordeur van hun volledige gerenoveerde woning aan de Van Cronenborgstraat. (Foto: Albert Stolwijk).

Directeur Dekker zei trots te zijn op het project omdat de renovatie in goed overleg met de buurtbewoners is gebeurd. Ook roemde hij de sfeer die er nu in de wijk is. ,,Het is een speels geheel geworden en de wijk heeft een heel ander uiterlijk gekregen”, aldus Dekker. Wel plaatste de directeur van Sint-Joseph nog een kanttekening: ,,Het is jammer dat de gemeente Boxtel niet meteen de woonomgeving heeft aangepakt. Er is afgesproken om ook de straten en openbare ruimte te veranderen. Jammer dat dat niet in één keer is gelukt.”

Wethouder Ger Wouters was het eens met Dekker en stelde dat dit zeker een minpuntje is. ,,Het zou meer geld gaan kosten dan wij hadden verwacht en dat is momenteel niet beschikbaar”, zo verklaarde de wethouder. ,,De gemeenteraad bepaalt of er extra geld uitgegeven mag worden en zal daar binnenkort over vergaderen. Maar die aanpak van de openbare ruimte gaat er in ieder geval wel komen.”

GEZELLIGE TIJD
Hoewel de bewoners sinds mei overlast hebben gehad van de verbouwing, zijn ze het erover eens dat het zeker de moeite waard is geweest. ,,Ik heb alleen de buitenkant en de badkamer laten opknappen”, vertelt Nel van den Nieuwehuizen uit de Maria Theresiastraat. ,,We konden gewoon thuis blijven wonen en zijn bij de kinderen gaan douchen. Ze zijn net klaar met de hele verbouwing en het bevalt ons nu al prima.”

Ook Doortje van Hal is erg enthousiast over haar vernieuwde woning. ,,Bij mijn huis is de hele buitenkant aangepakt”, zegt de bewoonsters van de Adrianastraat. ,,Ik vond het eigenlijk een heel gezellige tijd. Regelmatig kwamen de bouwvakkers bij me koffie drinken en op mijn verjaardag kreeg ik een grote bos bloemen van ze. Ik ben erg tevreden met mijn opgeknapte woning. Nadeel is alleen dat mijn luifels niet meer kunnen hangen, maar dat wordt nog opgelost.”

Dekker vertelde dat de ateliersessies van Sint-Joseph voorlopig nog doorgaan. ,,Enkele bewoners gaan samen met kunstenaar Ien van Gemert aan de slag om tuinbeelden te maken.” Daarnaast gaf hij aan dat ook de zogenaamde bijgebouwen nog aangepast worden. ,,We zijn bezig met bekijken hoe we de garageboxen kunnen veranderen. Door ook hier de kleurstelling aan te passen, wordt de straat echt een eenheid.”

De tweede fase van het grootschalige renovatieproject is inmiddels gestart. Eind 2010 moeten de 144 woningen helemaal opgeknapt zijn.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bewoners hebben zelf mee mogen beslissen over de ramen, luifels en gevels in hun woonblok. (Foto: Albert Stolwijk).




5 november 2009

Print deze pagina

Terug