BOEK HERINNERT AAN BROMMERTIJDPERK

’Zündapp, een onbetaalbaar bezit
voor tienduizenden’

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Liempdse journalist en schrijver van het boek ’Zündapp in Nederland’ Joop van der Pol toont zijn Zündapp-brommers. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Als groot liefhebber van Zündapp-brommers en de romantiek rond het rijden op het degelijke ’Duitse werkpaard op wielen’ in de jaren zeventig besloot Brabants Dagblad-journalist Joop van der Pol (54) uit Liempde een boek te schrijven over zijn passie. Een jaar lang besteedde hij zijn vrije tijd aan het vervaardigen en samenstellen van ’Zündapp in Nederland’, dat bijna 180 pagina’s telt en gelardeerd is met vele fraaie kleurrijke foto’s. ,,Ik heb zeker geen technische verhandeling geschreven, maar wil herinneringen ophalen aan dat prachtige brommertijdperk van mijn jeugd.”

Van der Pol is erin geslaagd om een boek te vervaardigen dat ook leken kan bekoren. Mede door de prettige schrijfstijl, de vele foto’s, sterke verhalen en smeuïge anekdotes is het boek ook voor brommeranalfabeten een leesbaar en boeiend geheel geworden. Dat was ook de insteek van de Liempdenaar, die geboren werd en opgroeide in Boxtel.

Van der Pol: ,,Het is geen historisch standaardwerk, geen merkbijbel, technisch handboek of naslagwerk geworden, want motorfietsen, sportprestaties en sleuteltips komen niet of nauwelijks aan bod”, laat Van der Pol in het voorwoord van het boek weten. ,,Het boek is voor iedereen, maar met name voor de echte liefhebbers bedoeld. En natuurlijk ook voor degenen die, om welke reden ook, geen Zündapp bezaten toen ze die zo graag hadden gewild.”

VERZAMELAAR
Van der Pol bezit zelf een aantal fraaie Zündapp-modellen waarop hij met enige regelmaat rondtoert met een aantal vrienden uit het Liempdse. Met die groep bezoekt hij ook brommerbeurzen. ,,Een van hen is Wil Smetsers, een vriend van mij en een echte verzamelaar. Hij is eigenaar van zo’n vijftien modellen en een van de figuranten in het boek. Wil is ontzettend handig en kan in tegenstelling tot mij heel goed sleutelen. Ik ben blij dat ik altijd een beroep op hem kan doen als ik brommerpech heb.”

In ’Zündapp in Nederland’ figureren verschillende inwoners van Boxtel, Esch en Liempde, Van der Pol moest er voor waken dat het boek niet te veel Brabants gekleurd werd. ,,Daarom heb ik ook gesproken met mensen uit de Amsterdamse brommerscene van toen en schrijf ik over bendes in de grote stad die zich bezighielden met het jatten van Zündapp-brommers, Zeeuwse rayonagenten die op motorfietsjes reden met ontheffing, nozems die stoer rondreden op hun brommers en de motorimport in Groningen. Daarnaast beschrijf ik de ontwikkeling en de opkomst van de Zündapp-brommers en de verschillende modellen door de jaren heen. Leuk is dat ik in de persoon van Normaal-zanger Bennie Jolink ook een bekende Nederlander heb kunnen interviewen over zijn passie voor motors en zijn ervaringen met Zündapp.”

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Normaal-zanger en fervent crosser Bennie Jolink en de Liempdse schrijver Joop van der Pol geven elkaar de hand na afloop van een brommerrace. De race vond plaats op 9 oktober in Toldijk, in de Gelderse Achterhoek, ter gelegenheid van de presentatie van het boek ’Zündapp in Nederland’. (Foto: collectie Joop van der Pol).

JONGENSBOEK
Het boek van Van der Pol staat bol van de feiten, leuke weetjes, foto’s en anekdotes. Het kan gezien worden als een spannend jongensboek die de liefhebbers van toen terugbrengt naar de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw; volgens Van der Pol een periode van avontuur, jeugdzonden, verkooptrucs, rollenbanken, diefstallen en valpartijen. ,,’Zündapp in Nederland’ gaat over het echte brommertijdperk”, aldus Van der Pol.

Volgens Van der Pol was een brommer in de jaren zeventig een heus statussymbool voor opgroeiende jongeren. ,,Je kunt het vergelijken met de mobiele telefoontjes die de jeugd van tegenwoordig bezit. Als je er geen hebt, hoor je er niet bij. Dat was toen ook zo, zonder brommer telde je niet mee en was je een buitenstaander. Het was niet bepaald cool een meisje mee te nemen op je fiets. Dat kon echt niet.”

Van der Pol heeft in het boek ook aandacht voor de grote concurrent van Zündapp, Kreidler en merken als Tomos en Puch. ,,De zogeheten artistiekelingen, waaronder studenten, reden op een Puch of Tomos. De leerlingen van de lts of ambachtsschool, zonen van arbeiders en boerenzonen, reden op Kreidlers of Zündapps. Die artistiekelingen keken een beetje neer op de bezitters van die degelijke Duitse brommers.”

OPVOEREN
Een Zündapp was sterk en betrouwbaar. Wie er een had, verlangde er volgens Van der Pol vanzelf naar de wettelijk toegestane snelheid wat omhoog te sleutelen met vijl en boor. Het opvoeren van de brommer was voor Van der Pol en zijn vrienden de normaalste zaak van de wereld.

Van der Pol: ,,Je mocht officieel dertig kilometer per uur binnen de bebouwde kom en daarbuiten veertig kilometer per uur rijden, maar dat deden in onze optiek alleen ambtenaren en sukkels. Zestig kilometer per uur was gemiddeld, het doel was om de brommer op te voeren tot zo’n zeventig tot vijfenzeventig kilometer per uur. En dan maar hopen dat je niet door de politie gepakt werd en met de brommer op de rollenbank moest. Dat was onze grote angst, al was het ook een beetje een spel tussen de brommerrijders en de politie.”

De Zündappfabriek is inmiddels al jaren gesloten, al zijn in China nog jarenlang Zündapp-modellen vervaardigd. De echte freaks zoals Van der Pol en zijn vrienden koesteren echter hun machines en rijden er nog steeds met veel plezier op rond. ,,Geen brommer had ooit zo veel fans in Nederland als Zündapp. Het Duitse werkpaard op wielen is al decennialang een onbetaalbaar bezit voor tienduizenden. In de jaren zestig en zeventig ondernam je op een Zündapp vakanties, kroegentochten, maar ook je huwelijksreis naar het verre Luxemburg. Er zijn tijden geweest dat hele gezinnen op Zündapp-modellen rondreden, waarbij vader op een heel degelijk model naar zijn werk tufte”, aldus Van der Pol.

Hij vervolgt: ,,Die tijd is geweest, maar de passie blijft. Het boek biedt denk ik een mooie en nostalgische terugblik op het brommertijdperk en zal voor veel mensen die toen opgroeiden heel herkenbaar zijn. De uitgever vroeg of ik nog met een tweede boek kom, bijvoorbeeld over Kreidler. Maar ik pas ervoor om een boek over de grote concurrent te schrijven. Iemand die voor Ajax is, gaat immers ook niet snel aan een boek over Feyenoord beginnen.”

Het boek ’Zündapp in Nederland’ van de Liempdse schrijver Joop van der Pol is te verkrijgen in de boekhandels, waaronder Elckerlijc in Boxtel voor 29,95 euro. En daarnaast via www.asnbooks.nl. Het ISBN-nummer is: 978-90-809777-2-3.

© 2009 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bij de familie Veraa op de van Van Cooth-hoeve in Boxtel kon bijna alles in 1971. Zo had de familie op de bovenverdieping een kamer over waar de broers Leo, Ad en Hans een disco hadden ingericht. Tegenwoordig is de boerderij in gebruik bij het milieueducatiecentrum De Kleine Aarde. Van links naar rechts op de foto staan Christ van den Besselaar, Thijs van Euwijk, Joop Verberk, Hans Veraa, Arie van Beers, Leo Veraa, Theo van Heesch en wijlen Addy op ’t Hoog. (Foto: collectie Joop van der Pol).
29 oktober 2009

Print deze pagina

Terug